CMK 102. maddeden ilk yararlanan, Bingöl’de 5 kişinin öldürüldüğü silahlı kavgaya ilişkin davada 90 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılan Mahmut K. oldu.
Gümüşhane Ağır Ceza Mahkemesi, Bingöl’ün Solhan İlçesi’nde 5 yıl önce 5 kişinin öldürüldüğü, 13 kişinin yaralandığı silahlı kavgaya ilişkin 90 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılan Mahmut K.’nın, bugünden itibaren yürürlüğe giren tutukluluk sürelerini kısaltan CMK’nın 102. maddesi uyarınca tahliyesine karar verdi.
Savcının, 5 yıldan fazla tutuklu bulunan sanık hakkındaki kovuşturmanın bittiği, bu haliyle derdest değil hüküm özlü olduğunu ve aldığı ceza itibarıyla kaçma ihtimali bulunduğunu belirtmesine rağmen mahkeme, Mahmut K.’nın derhal salıverilmesi için Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazı yazılmasına oybirliği ile karar verdi.
Mahkeme heyeti ayrıca sanığın “adli kontrol altına alınmasına’’ ve “yurt dışına çıkmama yükümlülüğüne tabi tutulmasına’’ karar verdi.
Tutukluluk süresini en fazla 3 yıla indiren CezaMuhakemeleri Kanunu’nun 102.maddesi dün yürürlüğe girdi. Uygulamadan en fazla adam öldürme, cinsel istismar, tecavüz, irtikap gibi suçlardan cezaevine giren ve yargılaması 3 yılı aşanlar yararlanacak. 57 bini aşkın tutuklunun bu maddeye göre tahliye olabileceği hesaplanıyor.
NASIL İŞLEYECEK?
- Yürürlüğe giren 102.maddeye göre, tutukluluk süresi ağır cezamahkemesinin görevine girmeyen suçlarda en çok 1 yıl olacak, bu süre 6 ay daha uzatılabilecek.
- Cezaevlerinde karşılıksız çek gibi suçlardan 1.5 yıldan daha fazla süreyle tutuklu bulunanlar, bu yasanın yürürlüğe girmesiyle otomatikman tahliye edilecek.
KATİLLERE TAHLİYE YOLU
- Ağır ceza mahkemelerinin alanına giren suçlarda tutukluluk süresi en çok 2 yıl olacak. Bu süre uzatılabilecek ancak 3 yılı geçemeyecek. Düzenlemeden özellikle yağma, hırsızlık, irtikap, adamöldürme, belgede sahtecilik, cinsel istismar suçlarından tutuklu olanlar yararlanacak. Bu suçlardan yargılanan ve tutukluluk süresi 3 yılı aşanlar tahliye edilecek.
TERÖRDE SÜRE 6 YIL
- Özel yetkili ağır cezamahkemelerinde yargılananlar içinmaddenin uygulanıp uygulanmayacağı ise tartışma yarattı. Terör suçlarıyla ilgili davalarda üst sınırı 3 yıl olan tutukluluk süresi 2 katına çıkarılıyor. Böylece terör davalarında tutukluluk süresi 6 yıl olarak belirlenmiş oluyor.
‘SÜRE HÂLÂ YÜKSEK’
AİHM’nin Türk yargıcı Işıl Karakaş, Türkiye’deki tutukluluk süresinin uzunluğuna dikkat çekerek, düzenlemeyi olumlu bulduklarını açıklamıştı. Karakaş, “Sürenin 3 yıla indirilmesi olumlu bir adım ancak örgütlü suçlarda 6 yıl olması hâlâ
sakıncalı. AİHMiçin 6 yıl da uzun bir tutukluluk süresi”