"Büyük ikramiye' o kadar da büyük değil mi?

İSTANBUL (İHA) - Milli Piyango'nun yılbaşı özel çekilişinde 25 milyon YTL'lik büyük ikramiye "1121383" numaralı çeyrek bilete isabet etti. İkramiyenin dörde bölünmesinin ardından kişi başına 6 milyon 250 bin YTL'lik ikramiye düşüyor.

Milli Piyango İdaresi yönetmeliğine göre ikramiyeler hiçbir vergi, resim ve harca tabi değil. Ancak buna rağmen miktar kişi başına düşen miktar ile satın alınabilecek lüks ürünlere bakıldığında "büyük ikramiye"nin aslında pek de büyük olmadığı ortaya çıkıyor.

6 milyon 250 bin YTL ile yaklaşık 1 milyon 700 bin dolar ile dünyanın en pahalı otomobili sayılan Bugatti Veyron'dan ancak 3 tane satın alınabiliyor.Bu miktar İstanbul Boğazında fiyatı 20-30 milyon civarında olan çok değerli yalıları almak için ise yeterli değil. İstanbul Boğazında mütevazı bir yalının 6-8 milyon dolar seviyesinde olduğu düşünüldüğünde büyük ikramiyeden sahibine kalan 6 milyon 250 bin YTL'ye boğaz kenarında mütevazı bir yalının bile alınamadığı ortaya çıkıyor.

Reklam
Reklam

35 milyon dolara kadar çıkabilen özel jet piyasasında da dar gövdeli özel bir jet uçağının fiyatının bile 6 ila 14 milyon dolar arasında olması bu yıl "büyük ikramiye" sahibinin hayallerinde uçağa yer olmadığını gösteriyor. Karayolunda ve havayolunda hayallerini gerçekleştiremeyecek "büyük ikramiye" sahibi hayallerini denizde karşılamak istediği zaman lüks bir yatın 7-12 milyon dolar arasında olduğu gerçeği ile karşılaşıyor.

DÜNYADA 'BÜYÜK İKRAMİYELER'

Dünyanın diğer ülkelerindeki büyük ikramiyeler ile karşılaştırıldığında da Türkiye'nin büyük ikramiyesi mütevazı kalıyor. Almanya'da 43 milyon euro olan 'Lotto-Toto' ikramiyesi üçe bölünerek kişi başına 14.3 milyon euro (24.5 milyon YTL) kazandırırken İngiltere'de 4 Ocak'ta çekilişi yapılacak Multi-Country Euro Millions oyununda ikramiye miktarı 38.3 milyon dolar (44.6 milyon YTL). Türkiye'de ise Sayısal Loto 6/49'da en son çekilişte 1 kişi 1 milyon 525 bin 29 YTL kazandırırken Süper Loto 6/54, 3 milyon211 bin 65 YTL devretti.

'BÜYÜK İKRAMİYE' ASGARİ ÜCRETLİ İÇİN HALA ÇOK BÜYÜK

Reklam
Reklam

Büyük ikramiye asgari ücretlinin net geliri ile karşılaştırıldığında ise devasa bir uçurum ortaya çıkıyor.Bu yılbaşında kişi başına isabet eden büyük ikramiye miktarı, 2008 yılının ilk altı ayı için belirlenen net asgari ücret olan 435 YTL'nin 14 bin katından fazla. Yani bir başka deyişle büyük ikramiye bir asgari ücretlinin 1000 yıllık çalışmasından daha fazla bir değer ifade ediyor.

Büyük ikramiye talihlileri paylarına düşen miktar ile İstanbul'da 100 metre karelik yeni inşa edilmiş mütevazi dairelerden yaklaşık 40 adet satın alabilirlerken, otomobile meraklı talihliler 150'den fazla ortalama fiyatı 40 milyar civarında olan binek otomobil satın alabiliyorlar.