Büyük Önder Atatürk'ü anıyoruz

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 66. yıldönümünde Anıtkabir'de düzenlenen devlet töreniyle anıldı.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer başkanlığındaki devlet erkanı, Atatürk'ün kabrine çelenk koyarak, manevi huzurunda saygı duruşunda bulundu.

Anıtkabir'deki tören, saat 08.50'de devlet erkanının Aslanlı Yol'dan yürüyüşüyle başladı.

Sezer başkanlığındaki kortejde TBMM Başkanı Bülent Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, anamuhalefet partisi CHP'nin Genel Başkanı Deniz Baykal, Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya, Danıştay Başkanı Ender Çetinkaya, Bakanlar Kurulu üyeleri, Kuvvet Komutanları, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, bazı siyasi partilerin temsilcileri, bazı milletvekilleri, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, bürokratlar ve diğer devlet erkanı yer aldı.

Reklam
Reklam

Sezer, üzerinde "Cumhurbaşkanı" yazılı kırmızı-beyaz karanfillerden oluşan çelengi Büyük Önder'in kabrine koydu.

Atatürk'ün 66 yıl önce ebediyete intikal ettiği saat 09.05'te "ti" sesi ve sirenler eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Bu saatte tüm yurtta Atatürk'e saygının ifadesi olarak sirenler çalındı. Vatandaşlar da 2 dakika süreyle saygı duruşunda bulundu. Bütün resmi kurum ve kuruluşlardaki bayraklar yarıya indirildi.

Sezer ve protokolde yer alan devlet erkanı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti.

Sezer burada Anıtkabir Özel Defteri'ne şunları yazdı:

"Yüce Atatürk,

Aramızdan ayrılışınızın 66. yıldönümünde sevgi ve saygımızı sunmak, ilke ve devrimlerinize yürekten bağlılığımızı yinelemek için tek vücut olarak huzurunuzdayız. Kurduğunuz laik ve demokratik cumhuriyeti, bizleri çağdaş dünya ile bütünleştiren ilke ve devrimlerinizi ödünsüz yaşatma kararlılığında olan ulusunuz, sizi özlemle anmaktadır. Gönüllerdeki erişilmez yeriniz değişmeyecek, size olan sevgimiz, saygımız, güvenimiz ve inancımız her geçen gün daha da artarak sürecektir. Türk Ulusu olarak yüksek anınız önünde saygı ile eğiliyor ve şükranlarımızı sunuyoruz."

Reklam
Reklam

Devlet protokolünün katıldığı törenin ardından askeri ve sivil erkan ile öğrenciler, Atatürk'ün mozolesinin önünden saygı geçişi yaptılar.

Tören dolayısıyla, Anıtkabir üzerinde uçuş yasağı uygulandı. Saat 08.00'de başlayan uçuş yasağı, Anıtkabir'in halkın ziyaretine açılacağı saat 11.00'e kadar sürecek.