Büyük Önder Atatürk'ü özlemle anıyoruz

Bugün 10 Kasım. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün aramızdan ayrılışının 74. yıldönümü. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusunu özlemle ve minnetle anıyoruz.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 74. yıldönümünde Anıtkabir'de düzenlenen törenle anıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yurtdışında olduğu gerekçesiyle katılmadığı törende Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Anıtkabir Özel Defteri'ne "Türkiye, idealleriniz ve fikirlerinizden güç alarak yükselişini sürdürmektedir" ifadelerini yazdı.

Anıtkabir'deki törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Bekir Bozdağ, Bakanlar Kurulu üyeleri, kuvvet komutanları, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, siyasi partilerin temsilcileri, bürokratlar ve diğer devlet erkanı yer aldı. Tören Cumhurbaşkanı Gül'ün başkanlığındaki heyetin Aslanlı Yol'dan yürümesiyle başladı.

Reklam
Reklam

Sağnak yağmur altında gerçekleştirilen törende Cumhurbaşkanı Gül, Atatürk'ün mozalesine kırmızı-beyaz karanfillerden oluşan çelenk koydu. Atatürk'ün 74 yıl önce ebediyete intikal ettiği saat olan 09.05'de "ti" sesi ve sirenler eşliğinde 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı söylendi. Bu sırada gönderdeki Türk bayrağı da yarıya indirildi.

TÜRKİYE'Yİ MUASIR MEDENİYET SEVİYESİNİN ÜSTÜNE TAŞIMAK, MİLLETİMİZİN EN ÖNEMLİ İDEALİ

Misak-ı Milli Kulesi'ne geçen Cumhurbaşkanı Gül, Anıtkabir Özel Defteri'ne şöyle yazdı:

"Türkiye, idealleriniz, fikirleriniz ve Cumhuriyetimizin kazanımlarından güç alarak dinamizm içerisinde yükselişini sürdürmektedir. Nitelikleri, her alandaki performansı, gelişme potansiyeli ve sahip olduğu güç unsurlarıyla Türkiye, parlak bir geleceğe kararlı adımlarla yürümektedir. Milletimiz bu özgüvenle ileriye bakmakta, ortak hedeflerde kenetlenerek, modern, demokratik, müreffeh Türkiye'yi hep birlikte inşa etmektedir. Türkiye'yi muasır medeniyet seviyesinin üstüne taşımak, aziz milletimizin daima en önemli ideali olacaktır. Ebediyete intikalinizin 74. yıl dönümünde sizi saygı ve rahmetle anıyor, şükranlarımızı sunuyoruz. Ruhunuz şad olsun."

Reklam
Reklam

BAYRAKLAR YARIYA İNDİ

Devlet töreninin hemen ardından Anıtkabir'in avlusunda Atatürk'ün 10. Yıl Nutku kendi sesinden yayınlandı. Askeri ve sivil erkanla öğrenciler Atatürk'ün mozolesinin önünden saygı geçişi yaparak, çiçekler bıraktı. Kalabalık nedeniyle Anıtkabir'e girmek isteyen vatandaşlar uzun kuyruklar oluşturdu. Bayraklar, Büyük Önder Atatürk'ün 74 yıl önce ebediyete intikal ettiği saat 09.05'den itibaren güneşin batışına kadar yarıya indirildi.

TAKSİM'DE TÖREN

Atatürk'ün ölüm yıldönümü nedeniyle Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda tören düzenlendi.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman, Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Göksel Gümüşdağ, İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal, CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, askeri erkan, gaziler, sivil toplum kuruluşları, öğrenciler ve öteki ilgililerin katıldığı tören, anıta çelenk konulmasıyla başladı.

İstanbul Valiliği, 1. Ordu Komutanlığı, Büyükşehir Belediyesi, TBMM'de grubu bulunan partilerin il başkanlıkları, Demokratik Parti, Demokratik Sol Parti ve diğer sivil toplum kuruluşlarının çelenklerinin bırakılmasının ardından, Atatürk'ün ebediyete intikal ettiği saat 9'u 5 geçe siren sesleriyle birlikte saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Reklam
Reklam

Saygı duruşu sırasında Taksim Meydanı'ndan geçmekte olan otomobiller, otobüsler de durdu. Araçlardan inenlerle çevredeki vatandaşlar da saygı duruşunda bulundu.

Bu arada, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu alana gelişinde gazilerle tek tek tokalaştı ve bir süre sohbet etti. Tören nedeniyle alanda yoğun güvenlik önlemleri alınırken, çevredeki yüksek binaların üzerinde keskin nişancılar görev yaptı.

IŞIK YENERSU'NUN 10 KASIM FOTOĞRAFI SOSYAL PAYLAŞIMDA REKOR YAPTI

Ünlü Tiyatro sanatçısı Işık Yenersu'nun bu gün saat 09.05 'te Cihangirde çektiği 10 Kasım saygı duruşu fotoğrafı sosyal paylaşım sitelerinde en çok paylaşılan fotoğraf oldu. Cihangir'de bulunan ve Deprem Güçlendirme çalışması yapılan Cihangir İlköğretin Okulu saat 09.05 geçe sirenlerle birlikte işi bırakıp saygı duruşunda bulunan iki inşaat işçisi için yüzlerce güzel mesaj atıldı.

Boğaziçi Köprüsü'nde trafik durdu

Saat 09.05'te Boğaziçi Köprüsü'nde geçişler durdu. Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu saat olan 09.05'te tüm Türkiye’de çalan siren sesi, Boğaziçi Köprüsü’nde de duyuldu. Sirenlerin çalmasıyla birlikte Anadolu yakasından Avrupa yakasına geçmekte olan sürücüler, Boğaziçi Köprüsü’nde araçlarını durdurdu. Araçlarından inen sürücüler, siren sesi sırasında 1 dakika boyunca saygı duruşunda bulundu. Sürücülerden bazılarının ise yanlarında getirdikleri Türk bayraklarını açarak saygı duruşunda bulundukları görüldü. Bir vatandaş, “Bugün Atamızı minnetle anıyoruz. Köprüde durmamızın özel bir nedeni yok, denk geldi ama iyi oldu” dedi.

Reklam
Reklam

Türk bayrağı açarak saygı duruşunda bulunan bir motosiklet sürücüsü ise, “Bugün Atamıza saygı duruşu için geldik. Bugün Atatürk’ü anma ve anlama günüdür. Tesadüfen köprü üzerindeydik ve saygı duruşunu burada gerçekleştirdik” dedi.

Siren seslerinin durmasıyla birlikte araçlarına binen vatandaşlar yollarına devam etti.

DOLMABAHÇE'YE ZİYARETÇİ AKINI

Atatürk’ün ölümünün 74. Yıldönümü’nde Dolmabahçe sarayı sabahın erken saatlerinde ziyaretçi akınına uğradı.Binlerce kişi sabahın erken saatlerinde Atatürk’ün hayatını kaybettiği Dolmabahçe Sarayı’na akın etti. Ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk resimleri ile Dolmabahçe Sarayı’na gelen binlerce kişi sarayda Atatürk’ün son nefesini verdiği odayı görmek ve Atatürk’ü anmak için sıraya girdi.

Törende bir ilk yaşandı. Atatürk'ün yatağında bu yıl askerlerin yerine polisler nöbet tuttu.

Dolmabahçe’de günler öncesinden tören için hazırlıklar yapıldı. Önceki yıllardan farklı olarak bu yıl Dolmabahçe Sarayı’nda polisler görev yaptı. Atatürk’ün yatağının başucunda kırmızı renkli kıyafetleri ile ilgi çeken polisler bekledi.

Reklam
Reklam

Sabahın erken saatlerinden itibaren Atatürk’ün yatak odası, çalışma odası ve toplantı salonlarının bulunduğu yerler ziyarete açıldı. Çok sayıda ziyaretçi erken saatlerde Dolmabahçe’nin girişinde kuyruk oluşturdu. Kimilerinin elinde Türk bayrakları kimilerinin ellerinde ise kırmızı-beyaz karanfiller vardı. Görevliler ziyaretçilere içeri girerken galoş dağıttı. Ziyaretçiler tek tek Atatürk’ün yatak odasının bulunduğu yere girerek yatağa karanfil bıraktı. Atatürk’ün yatağının üstünde Türk bayrağı ve onun üstünde zarar görmemesi için serilen bir naylon bulunuyor.

Dolmabahçe’deki resim tören saat 09.00’da başladı. Törende ilk olarak TBMM, İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, 1. Ordu Komutanlığı ve sivil toplum kuruluşları adına yatağın çevresine buket bırakıldı. Ardından sirenlerin çalmasıyla saygı duruşunda bulunuldu. Sonra İstiklal Marşı okundu. TBMM İdare Amiri Mustafa Kabakçı, İstiklal Marşı’nın ardından özel defteri imzaladı.

DEVLETİN ZİRVESİNDEN MESAJ

Devletin zirvesi Atatürk'ün 74'üncü ölüm yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımladı. Gül mesajında 'Atatürk'ün vizyonuyla dünyanın saygısını kazandığını' söylerken, Erdoğan "89 yılda yaşanan badirelere rağmen, Cumhuriyet emin ellerde" dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 74. yıl dönümünde törenlerle anılacak. Ankara'daki ilk tören sabah Anıtkabir'de düzenlenecek. Büyük Önder'in 74 yıl önce ebediyete intikal ettiği saat 09.05'te Anıtkabir'e çelenk konularak, manevi huzurunda saygı duruşunda bulunulacak.Devletin zirvesi, saat 9.05'te Anıtkabir'e çelenk koyarak, Atatürk'ün manevi huzurunda saygı duruşunda bulunacak.

Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan yardımcıları Arınç ve Bozdağ, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu'nca düzenlenen Atatürk'ü anma törenine katılacak. Meclis Genel Kurul'unda ise, Atatürk'ün ölümünün 74. yılı nedeniyle gruplar adına konuşmalar yapılacak. Devletin zirvesi de Atatürk'ün ölüm yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Atatürk, ileri görüşlülüğü, barışçı kimliği, reformları, dünya gerçeklerini iyi bilmesi, diplomaside ve siyasetteki vizyonuyla dünyanın saygısını kazanmıştır, rahmetle anıyoruz" dedi.

CUMHURİYET EMİN ELLERDE

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ulu Önder Atatürk'ün 'en büyük mirasım' dediği Cumhuriyet'in, 89 yıl boyunca yaşanan tüm badirelere rağmen dimdik ayakta olduğunu ve emin eller yönetiminde aydınlık bir geleceğe doğru özgüvenle ilerlediğini kaydetti.

Reklam
Reklam

AÇTIĞI YOLDA YÜRÜMEYE DEVAM EDECEĞİZ

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Türk milletinin, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün açtığı yolda yürümeye devam edeceğini ve 'Büyük Türkiye' idealine hayat vermek için azimle, inançla ve kararlılıkla çalışmasını sürdüreceğini bildirdi.

ATATÜRK İDEOLOJİ DEĞİL, ÇAĞI AŞMA YÜRÜYÜŞÜDÜR

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da mesajında Ulu Önder'in öngörüsüne vurgu yaptı. Günay, mesajında ''Türkiye Cumhuriyeti'nin baş mimarı, büyük devlet adamı Mustafa Kemal Atatürk dünya görüşü, misyonu, vizyonu ve olağanüstü öngörüsü ile tüm insanlığa örnek olmuş, aradan geçen bunca zaman içinde fikirleri güncelliğini koruyan bir dünya lideridir. Atatürk bir ideoloji değil, bir uygarlık, çağı yakalama ve de aşma yürüyüşünün adıdır" ifadelerine yer verdi.

Anahtar Kelimeler: