Büyük Selçuklu Medeniyeti Projesi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Büyük Selçuklu devleti şanlı tarihimizde kendisinden sonra kurulan Osmanlı Devleti ve Türkiye...

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Büyük Selçuklu devleti şanlı tarihimizde kendisinden sonra kurulan Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyetine hem temel taşı olmuştur” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde yapılan Büyük Selçuklu Mirası Projesi kapsamında, Büyük Selçuklu Devleti toprakları üzerine kurulmuş olan 28 farklı ülkenin bir çoğunda 3 yıldır araştırmalar yapıldı, kamera görüntüleri ve fotoğraflar çekildi, ortaya 5 ciltlik bir eser ile 180 dakikalık bir belgesel ortaya konuldu. Projenin tanıtım toplantısı Çankaya Köşkü’nde yapılırken, tanıtıma Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yanı sıra TBMM Başkanı Cemil çiçek, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile projenin içinde yaralan akademisyenler ve projeye destek verenler katıldı.

Reklam
Reklam

320 ESER KAYITLARA GİRDİ

Projenin çıkış noktasının Büyük Selçuklu Medeniyetine dair yayınların ve bilgilerin son derece az ve sığ olmasından kaynaklandığını söyleyen Proje Koordinatörü İbrahim Dıvarcı, Büyük Selçuklu Medeniyetinin mimari eserleri ve taşınır kültür varlıklarının bugüne kadar toplum bir envanterinin yapılamamış olmasının kendilerini bu projeyi hazırlamaya yönelttiğini belirtti. Afganistan, Azerbaycan, Ermenistan, Filistin, Gürcistan, Irak, İran, Özbekistan, Suriye, Türkmenistan, Türkiye, Yemen, Mısır ve Nahcivan sınırları içinde yer alan büyük Selçuklu coğrafyasına ait yapılar ve bu mirasın diğer unsurlarının incelendiğini ifade eden Dıvarcı, 320 eseri envanterlediklerini açıklayarak, bazı bölgelerde çekim yapmakta zorlandıklarını, bu zorlukları Cumhurbaşkanı Gül’ün devreye girmesi sonucu izinlerin alınabildiğini belirtti.

“SELÇUKLULAR, BİRLİKTE YAŞAMA PRATİĞİ AÇISINDAN İNCELENMESİ GEREKEN BİR MEDENİYETTİR”

Büyük Selçuklu Devleti’nin Türlerin tarih sahnesine çıkarttığı en önemli medeniyetlerden birisi olduğunu söyleyen Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Gittikleri her yere adalet ve hürriyet götüren Selçuklular, birlikte yaşama pratiği açısından da ayrıca incelenmesi gereken bir medeniyettir. Çünkü Selçukluyu yücelten, güçlü kılan birlikte yaşama kültürüne sahip olmasıdır. Günümüz dünyası bu açıdan en çok Büyük Selçuklu tecrübesini yeniden okumalıdır. Büyük Selçuklu Medeniyeti kısa ömrüne rağmen insanlık tarihinin aydınlık bir çağı olarak tescil edilmiştir. Bu kadim medeniyetle ilgili her türlü çalışmanın içinde olmayı bir vazife addediyoruz. Zira belediyecilik fiziki belediyecilikle sınırlı değildir. Daha önce Anadolu Selçuklu Medeniyeti ile ilgili projeler gerçekleştiren belediyemiz, Büyük Selçuklu Medeniyeti Projesi’nde ana unsurlardan birisi olmayı kadim medeniyete bir minnet ve vefa borcu ifası olarak değerlendirmektedir” diye konuştu.

Reklam
Reklam

“SELÇUKLU OSMANLI VE TÜRKİYE CUMHURİYETİNİN TEMEL TAŞI OLMUŞTUR”

Konya Aydınlar Ocağı, Selçuklu Belediyesi ve TİKA’nın ortaklığı Büyük Selçuklu Mirası Projesi’nin gündeme gelmesiyle himayelerine aldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Selçuklu Devleti zamanında insanlık ve tarihin büyük bir medeniyetin doğup yaşadığına şahit olduğunu belirterek, Horasan’dan başlayan büyük Türk göçünün Yemen, Mısır ve Akdeniz’e kadar Selçuklular sayesinde uzandığını ve bütün bu coğrafyada Türk rüzgarının estiğini söyledi. Avrupa’nın ortaçağ karanlığında yaşarken Selçukluların insani değerlere önem veren, ilme ve alimi koruyan yüksek bir anlayış sahibi olarak kuvvetli bir tük İslam medeniyetinin ortaya çıkmasını sağladığını söyleyen Gül, “Büyük Selçuklu devleti şanlı tarihimizde kendisinden sonra kurulan Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyetine temel taşı olmuştur” şeklinde konuştu.

“SELÇUKLU MEDENİYETİ BİRÇOK ALANDA ZİRVEYE ULAŞMIŞTIR”

Selçuklular döneminin mirası olan eserlerin aynı zamanda o dönemin mimarlarının, ustalarının ve sanatçılarının yeteneklerini, bilgi ve birikimleri ile ruh hallerini yansıttıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, “Bu kadar zarif, güzel mimariyi iyi yapan insanların muhakkak ruhları ve kişilikleri de çok zarif ve çok duygusal olması gerekir. Selçukluda devlet idarecilerinin sanatçılara ve mimarlara hep himaye vermiş olması ve onları koruma altına aldığını da biliyoruz. Bu anlayış sayesinde Selçuklular; edebiyattan mimariye, eğitimden musikiye, astronomiden tıbba, ordu ve devlet yapılanmasına kadar birçok alanda zirveye ulaşmışlardır. Selçuklu medeniyetinin dikkat çeken bir diğer özelliği ise, bugün insanlığın ortak problemleri olan birçok soruna asırlar öncesinde çözüm bulmalarıdır. Farklı kültürlerden, dinlerden, inançlardan insanları beraber yaşamayı ve bir arada tutmayı başarmış olmalarıdır” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

“OSMANLI MEDENİYETİNİN ESERLERİN TOPLANMASI VE RESTORE EDİLMESİNE ÖNEM VERİYORUM”

Bu çalışmanın sadece bir envanter çalışması olarak görülmemesi gerektiğini belirten Gül, “Bütün bunlardan ilham almamız ve bugünkü çağa uygulamamız ve bunları daha da ileriye taşımamız, tarihi, geçmişi bilmemiz, medeniyetin sadece bugün olmadığını, çok derin bir geçmişi olduğunu görmemiz ve elimizden gelen her türlü korumayı göstermemiz gerekmektedir. Aynı şekilde Osmanlı Medeniyetiyle ilgili çok geniş bir coğrafyada Avrupa’da, Balkanlar’da, bütün Ortadoğu’daki eserlerinin toplanması, onların en düzenli bir şekilde restore edilmesine çok önem veriyorum” dedi.

Programın sonunda Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e orijinali Amerika Metropolitan Müzesi’nde bulunan ve Selçuklu Belediyesi atölyelerinde kopyası hazırlanan ibrik hediye etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz