Büyükanıt'ı kızdıran soru

SELANİK (İHA) - Balkan Ülkeleri Genelkurmay Başkanları Toplantısı'na katılmak ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere Selanik'e giden Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Atatürk'ün evini ziyaret etti.

Orgeneral Büyükanıt, dün gerçekleştirilen basın toplantısında Yunanlı bir gazetecinin "Silahsız uçuşlar yapılabilir açıklamanıza rağmen uçuşlar devam ediyor, Yunan hava sahası ihlal ediliyor, Türk Hava Kuvvetleri neden sizin emirlerinize uymuyor" yönündeki sorusunu hatırlatarak "Dünkü basın toplantısında hoş olmayan bir şey oldu. Çok iyi biten bir konferanstan sonra böyle bir hoş olmayan bir hava beni gerçekten üzdü. Tabii ki basın mensupları karşılarında gördükleri muhataplarına her türlü soruyu sorabilir. Bu konu basın mensuplarının kendilerini değerlendirmesiyle ilgili bir konudur. O soruyu soran kişiye de saygı duyuyorum. Ama soru şekli ve yorum şekli, Türk-Yunan ilişkilerine olumlu katkıda bulunabilecek bir şekil değildi" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Yunanlı muhibirin sorusunun ilk bölümünün seviyesinin düşük olduğunu, ikinci bölümünün ise hiçbir doğru bilgiye dayanmadığını bildiren Genelkurmay Başkanı Büyükanıt, şöyle konuştu: "Mecbur kaldığım için tabii ki ben açıklama yapmak zorundaydım. Esasen Balkan Ülkeleri Genelkurmay Başkanları Toplantısı'ndan sonra böyle bir açıklama yapmayı arzu etmezdim. Bunu basın toplantısında da ifade ettim. Ülkeler arasında sorunlar olabilir. Bu sorunları çözmenin tek yolu bir güven ortamı yaratmak ve karşılıklı sürekli görüşmektir. Dünya Alplerinde karşılıklı savaşan ülkeler, bugün Avrupa Birliği'ni kurdu. Herhalde ikinci dünya harbinin ardından böyle bir şeyi kimse tahmin etmezdi"

"Dün olduğu gibi bazı olumsuz gelişmeler askeri açıdan Yunanistan ile ilişkilerimizi zedelemez" diyen Orgeneral Büyükanıt, "Değerli Yunan basın mensuplarının da buraya gelmesini ben arzu ettim. Burada bir hususu vurgulamam lazım. Askeri ilişkilerimizin daha iyi seviyeye gelmesinde basın mensuplarına da düşen bir görev var. Olay bakış açısıyla ilgili bir konudur" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Masasının üzerindeki bardağı eline alarak konuşan Büyükanıt, "Bu bardağa baktığınızda bir kısmınız ne kadar az su var diyebilir. Oysa eğer biraz olumlu gözle bakıyorsanız 'su var' da diyebilirsiniz. Bu uluslar arası ilişkilerde de böyledir. Bunun üzerine suyu tamamlarsanız bardak dolabilir. Benim görüşüm, el birliği ile ilişkileri geliştirmektir. Bazı olumluzluklar olabilir ama benim inandığım bir şey var halklar birbirine düşman olmaz" diye konuştu.