Büyükanıt'tan sert açıklamalar

İSTANBUL (ANKA)- Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Türkiye'nin dost ve müttefik bildiği ülkelerin dolaylı ya da doğrudan teröre destek verdiğini söyledi.

Orgeneral Büyükanıt, PKK'nın yayın organı Roj Tv'nin müttefik bir ülkeden yayın yaptığını hatırlatan Büyükanıt, çeşitli mayınlar ve diğer patlayıcıların da "süpermarketten" alınmadığına işaret etti. Orgeneral Büyükanıt, PKK'yı da "faşist bir terör örgütü" olarak tanımladı. Orgeneral Büyükanıt, Genelkurmay Stratejik Araştırma ve Etüt Merkezi (SAREM) tarafından Harp Akademileri Komutanlığı'nda başlayan "Güvenliğin Yeni Boyutları ve Uluslararası Örgütler" konulu sempozyumun açılışında konuştu.

Reklam
Reklam

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, konuşmasının büyük bir bölümünü küresel teröre ayırdı. Türkiye'nin müttefiki olan ülkelerin terörü doğrudan ve dolaylı olarak destek verdiğini ifade eden Orgeneral Büyükanıt, bu konudan duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Orgeneral Büyükanıt, terörle en etkin mücadelenin Birleşmiş Milletler düzeyinde yapılabileceğinin altını çizerken, silahlanma problemlerine de dikkat çekti. Orgeneral Büyükanıt, Türkiye'nin komşularının güvenliğini kendi güvenliği için önemsediğine işaret etti. Teröriste yardım edenlerin de terörist olduğunu söyleyen Orgeneral Büyükanıt, "Teröriste mali yardım yapan da teröristtir" diye konuştu.

"BOMBALAR SÜPERMARKETTEN ALINMIYOR"

Güvenliği tehdit eden unsurların başında terörün geldiğini vurgulayan Orgeneral Büyükanıt, "Bazı müttefiklerimize bakıyorum sadece aşırı dinci grupları terörist olarak görmekteler. Oysa etnik milliyetçi terör de tehdit. PKK da faşist bir terör örgütüdür" diye konuştu. Türkiye'nin müttefiki bazı ülkelerin teröre destek verdiğini ifade eden Orgeneral Büyükanıt, PKK'nın yayın organı Roj Tv'nin yayınını örnek gösterdi.

Reklam
Reklam

Orgeneral Büyükanıt, koparan isimli mayınlardan diğer patlayıcılara kadar kullanılan patlayıcıların "süpermarketten" alınmadığına dikkat çekerek, terörün dış bağlantılarına işaret etti. Terörizmi bazı ülkelerin dış politika malzemesi olarak kullandığına vurgu yapan Orgeneral Büyükanıt, Türkiye'ye insan hakları dersi veren ülkelerine teröre destek verdiğini belirtti.

KARANLIK SAVAŞLAR

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, günümüz tehditleriyle mücadelede klasik yapılanma ve anlayışların geçerliliğini tamamen yitirdiğini söyledi. Orgeneral Büyükanıt, "Anlaşıldığına göre yeni dönemde savaşan aktörler de değişti. Gelinen bu noktada acaba diyorum, soğuk savaş yerini karanlık savaşlara mı bıraktı?" dedi.

Orgeneral Büyükanıt, değişim sürecini zamanında algılayamayan toplumların, değişim sürecinin sonucunu seyretmekle yetineceğini söylerken, ülkelerin tehdit algılamalarının büyük önem taşıdığını, soğuk savaş döneminde sade olan tehdit algılamalarının günümüzde çok değiştiğinin altını çizdi. Orgeneral Yaşar Büyükanıt, soğuk savaş döneminin sona ermesine dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

Reklam
Reklam

"40 yılı aşkın bir süredir devam eden soğuk savaş döneminin sona ermesiyle birlikte, artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak sözünü doğrularcasına her alanda önüne geçilmez bir şekilde esmeye başlayan değişim fırtınası, alışık olduğumuz, benimsediğimiz, politik, ekonomik ve güvenlik stratejilerini dayandırdığımız parametrelerin çoğunu sarsmaya hatta ortadan kaldırmaya yönelmiş durumdadır. Eski alışkanlıklarımız ve algılamalarımız, güvenlik bağlamındaki değişimlerin paradigma kaymaları olduğu gibi yavaş ve küçük aralıklarla ortayla çıktığı yönündeydi."

Orgeneral Büyükanıt, tehditlerin devletten devlete olmaktan çıkarak asimetrik ve çok boyutlu hale geldiğine işaret ederek karanlık savaşlar döneminin başladığını söyledi. Orgeneral Büyükanıt, karanlık savaşların, "ekonomik manipülasyonlar, rejimleri yeniden tanımlamalar, renkli başkaldırılara destek, ülkelerin isimleri başına ekler getirmeler" yöntemleriyle yapıldığı ifade etti.

11 EYLÜL SALDIRILARI GÜVENLİK ANLAYIŞINI DEĞİŞTİRDİ

Orgeneral Büyükanıt, 11 Eylül 2001'e ikiz kulelere yönelik saldırılar ile yeni bir dönem başladığını ve güvenlik anlayışının tümüyle değiştiğini ifade etti.
Orgeneral Büyükanıt, özellikle 1990'lı yıllarla birlikte, bilgi ve iletişim teknolojisinin hızla yaygınlaşmasıyla dünyada mal, hizmet, sermaye ve fikir hareketlerinin serbest ve hızlı dolaşımı çerçevesinde, ülkelerin başta ekonomik, güvenlik ve kültür olmak üzere, çeşitli alanlarda birbirlerine daha bağımlı hale gelmeleri sonucunda bütün ülkelerin küresel sorunlar karşısında ortak değer yaklaşım ve tavırlar benimsenmeye zorlandığının altını çizdi. Orgeneral Büyükanıt, "Uluslararası güvenlik ortamı son derece değişken ve öngörüleri zorlaştıran bir hal almıştır. İşte bu değişim sürecini doğru algılayabilen toplumlar, algılamayan veya yanlış algılayan toplumlar, kendi geleceklerini olumlu veya olumsuz etkileyeceklerdir. Değişim sürecini zamanında algılayamayan toplumlar maalesef değişim sürecinin sonucunu seyretmekle yetineceklerdir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

TEHDİT TEK BOYUTLU OLMAKTAN ÇIKTI

Güvenlik algılamalarında meydana gelen değişimin en önemli sebeplerinden birisinin, tehdidin tek boyutlu, devletten devlete olma klasik konumundan çıkarak asimetrik ve çok boyutlu bir konuma ulaşması olduğunun altını çizen Orgeneral Büyükanıt, "Bu durum, günümüz tehditleriyle mücadelede klasik yapılanma ve anlayışların geçerliliğini tamamen yitirdiğine de işaret etmektedir. Genel tanı olarak bir güvenlik olgusundan bahsedebilmek için, tehdidin ve tehdide yönelik algılamaların ve tahlillerin doğru olarak tanımlanması önem kazanmaktadır" diye konuştu.

Orgeneral Büyükanıt şöyle konuştu:

"Nedir tehdit? Alışık olduğumuz tanımıyla bir ülke ordusunun başka bir ülkeyi işgal etme olasılığı mıdır, yoksa bunu bugünün doğrularıyla yeniden tanımlamaya mı ihtiyaç vardır? 2003 yılında meydana gelen 14 savaş içinde küresel boyutta çatışan iki tarafın da devlet olduğu tek bir savaş meydana gelmiştir, o da Irak-Amerika Birleşik Devletleri savaşıdır. Bu durumdan anlaşıldığına göre, yeni dönemde savaşan aktörler de değişti. Gelinen bu noktada acaba diyorum, soğuk savaş yerini karanlık savaşlara mı bıraktı? Karanlık savaş kavramı içine o kadar çok aktör ve etken yerleştirilebilir ki, bu aktör ve etkenlerin incelenmesi doğaldır ki benim yaptığım bu açış konuşmasının sınırlarını aşar. Umarım ki bu konu sempozyum sırasında tartışılabilir."

Reklam
Reklam

GÜVENLİK ÇOK BOYUTLU BİR KAVRAM

Güvenliğin çok boyutlu bir kavram olduğuna işaret eden Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, şöyle devam etti:

"Bugün artık güvenliği, içinde sadece askeri değil, siyasi, hukuki, ekonomik, sosyolojik ve psikolojik etmenlerin olduğu bir çerçevede tanımlamak gerekmektedir. Bunun yanında risk ve tehditlerin kaynağının, zamanının ve şeklinin önceden tayin edilmesinin soğuk savaş döneminin aksine imkansız bir hale geldiği yeni güvenlik ortamında mücadele alanı da bütün dünya olarak ortaya çıktı. Çünkü tehdidin ne şekilde ve ne zaman karşımıza çıkacağı belli değil. Tehdit, ülkelerin gücü ve kabiliyetleri karşısında çok cılız gibi görünse de, sahip olduğu imkanlarıyla istediği yer, zaman ve şekilde, istediği etkiyi yaratabilecek asimetrik güce sahiptir. Bugün bunları Afganistan'da, Irak'ta birçok yerde yaşıyoruz. Bu nedenle küresel mücadele ve işbirliğinin yürütülmesi de zorlaşmıştır. Vurgulanması gereken önemli husus, ülkelerin güvenlik bağlamında çifte standart uygulamamasının bir ön şart olması gerekmektedir."

Reklam
Reklam