Ankara - BM tarafından yapılan bir araştırmada, büyükbaş hayvanların, atmosferdeki sera etkisine yol açıcı gazların salımındaki sorumluluklarından ötürü çevre için motorlu taşıtlardan daha tehlikeli oldukları ortaya çıktı.
Henning Steinfeld isimli bir araştırmacı tarafından yapılan "Çiftlik hayvanlarının uzun gölgesi" adlı 400 sayfalık araştırmada, dünyada hızla artan büyükbaş hayvan sayısının, iklim, ormanlar ve yabanıl yaşam için en büyük tehditlerden birisi olduğu belirtilerek, büyükbaş hayvanların, asit yağmurundan, tehlikeli türlerinin gelişimine, çölleşmeden okyanuslarda ölü bölgeler oluşmasına, ırmakların ve içme sularının zehirlenmesinden, mercan kayalarının tahribine kadar birçok çevre felaketinin sorumlularından oldukları iddia edildi.
Küçükbaş hayvanlar, kümes hayvanları, domuz ve keçilerin verdikleri zararın da incelendiği araştırmada, her durumda dünyadaki 1,5 milyar büyükbaş hayvanın
küresel ısınmaya yol açan sera gazlarının yüzde 18'inin sorumlusu olduğu, bunun da otomobiller, uçaklar ve tüm diğer taşıtların payından fazla olduğu belirlendi.
Büyükbaş hayvanları beslemek, et üretmek, otlatmak ve taşımak için harcanan yakıtın sera etkisine yol açan gazların en önemlisi olan tüm karbondioksit
salımının yüzde 9'unu oluşturduğu belirtilen araştırmada, hayvanların çıkardıkları gaz ve gübrelerinin de, karbondioksit gazından 20 kat fazla sera etkisine yol açan metan gazının üçte birinden fazlasının sorumlusu olduğu tespit edildi.
BM araştırmasında ayrıca, çiftlik hayvanlarının, asit yağmurunun başlıca nedenlerinden amonyak salımının üçte ikisinden fazlasına yol açan 100 kadar kirletici gaz ürettikleri belirtildi.
Çiftlik kurmanın dünya çapında ormanların yok olmasının başlıca nedeni olduğu ve ihtiyaç fazlası otlak arazisi açmanın var olanların beşte birinin çölleşmesine yol açtığı vurgulanan raporda, ayrıca bir litre süt üretmek için 990 litre su tüketen büyükbaş hayvanların su kaynaklarını da ortadan kaldırdıkları kaydedildi.
Rapor, bu konuda kararlı önlemler alınmazsa, çiftlik hayvanlarının yol açacağı zararın 2050'ye kadar ikiye katlanacağına dikkat çekildi.