Büyükekşi: Uzun Bayram Tatilinin Maliyeti, 1 Milyar Dolarlık Ihracat Kaybı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ekim ayında ihracatta yaşanan azalmayı uzun Kurban Bayramı...

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ekim ayında ihracatta yaşanan azalmayı uzun Kurban Bayramı tatiline bağladı. Ekşi, Ekim ayında 2 iş günü eksik çalışıldığını vurgulayarak, " Bu yaklaşık 1 milyar dolarlık bir ihracata karşılık geliyor." dedi. Ekşi, yılın ilk 10 ayında ihracatın yüzde 12 arttığını vurgulayarak, 150 milyar dolarlık hedefe emin adımlarla ilerlendiğine dikkati çekti

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ekim ayı ihracat rakamlarını Bursa’nın tarım ve hayvancılık merkezi Orhangazi’de açıkladı. Dünya ekonomisindeki yüksek risk ortamının devam ettiğini ifade eden TİM Başkanı Büyükekşi, Türkiye’nin iç ve dış istikrarını koruyarak ekonomide büyümeye, ihracat ve istihdamda artışını sürdürmeye gayret ettiğini kaydetti.
AB pazarındaki daralmanın ihracatı olumsuz etkilediği yönündeki yorumları hatırlatan Büyükekşi, şöyle konuştu: “Evet, AB pazarı daraldı. Ama bizim genel ihracatımız bundan az etkilendi. Çünkü Türkiye’nin ihracatçıları çok dinamik ve esnek bir yapıya sahip. Artık ihracatçılarımız, bir pazarda yaşanan sıkıntıları alternatif pazarlarda hızlı bir şekilde telafi edebiliyor. Çünkü Türkiye’nin sahip olduğu kültürel ve ekonomik bağlar, hızlı bir şekilde gelişen pazarlara ulaşmamızı kolaylaştırıyor.”

Reklam
Reklam

“KRİZE RAĞMEN İVMEMİZİ KORUDUK”

AB’deki krize ve komşu ülkelerdeki siyasi istikrarsızlıklara rağmen, ihracattaki ivmenin korunduğuna işaret eden Büyükekşi, şöyle devam etti: “Yılın ilk 10 ayında ihracatımız yüzde 12 artış gösterdi. 150 milyar dolar hedefimize doğru emin adımlarla ilerliyoruz. Bundan sonraki süreçte de ihracatın artan performansı sayesinde Türkiye ekonomisinin daha hızlı büyüyeceğine inanıyoruz. İhracatın yılın ikinci yarısında da güçlü bir performans gösterdiğini görüyoruz. Dolayısıyla, Türkiye’nin büyüme hedeflerini ihracat sayesinde aşacağına inanıyoruz. İhracata dayalı büyüme modeli bugün Türkiye ekonomisinin en önemli dinamiği haline geldi. İhracat artışı ile ekonomik büyüme arasındaki ilişki giderek daha kuvvetli hale gelmektedir. Hükümetin yeni açıkladığı 2013 -2015 dönemini kapsayan yeni orta vadeli programda da ihracata dayalı büyüme modelinin korunduğunu görüyoruz. Son açıklanan Orta Vadeli Programa göre Türkiye’nin bu yılki büyüme hızının yüzde 3,2 olması öngörülürken, 2013 yılı büyüme beklentisi yüzde 4, 2014 ve 2015 beklentisi ise yüzde 5 olarak ortaya konuldu."

Reklam
Reklam

“YENİ HEDEFLER İHTİYATLI”

Türkiye’nin bu yılki ihracat hedefinin 149,5 milyar dolar, 2013 yılı ihracat hedefinin ise 158 milyar dolar olarak revize edildiğini dile getiren Büyükekşi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tüm bu rakamları değerlendirdiğimizde önümüzdeki döneme ihtiyatlı bir bakış açısıyla yaklaşıldığını görüyoruz. Programda üretim ve ihracata daha kuvvetli vurgu yapılması ve hedeflerin yeni modele göre tasarlanması 'yeni modelin başarısı açısından daha yararlı olabilirdi' diye düşünüyoruz. Yapılan revizyonların ve temkinli duruşun arkasında elbette ki dünya ekonomisindeki yavaşlama var. Bunu kabul ediyoruz. Bu risklerin biz de farkındayız. Ancak bu zorlu ortamda ayakta kalmayı başaran ihracatçılarımıza verdiğimiz desteğin arttırılması ile bu zorlu dönemden yüksek ihracat artışı ile çıkmak bize göre mümkün. İhracatın, ekonominin büyümesine verdiği katkıyı daha da arttırabiliriz. Bunun için ihracata daha fazla önem verilmesi gerektiğine inanıyoruz. Çünkü bu katkının daha da artarak devam etmesi ve alternatif pazarlardaki başarımızın sürmesi için, ihracatçılarımıza verdiğimiz desteğin artarak devam etmesini bekliyoruz. Türkiye ihracat sayesinde daha dengeli ve daha hızlı bir şekilde büyüyebilir. Bunu sağlayabilmek için; ihracatı, yatırımı ve üretimi Türkiye’nin dört bir yanına yaymalıyız, ihracatı daha fazla desteklemeliyiz. Dolayısıyla Türkiye’nin daha yüksek büyüme oranları hedeflemesi gerektiğine inanıyoruz.”

Reklam
Reklam

“YENİ TEŞVİKLER İHRACATIN ARTMASINA KATKI YAPACAK

Türkiye’nin daha yüksek ihracat artışına odaklanması gerektiğini vurgulayan Büyükekşi, bunun da ihracata dayalı büyüme modelini benimsemekle kolaylaşacağını kaydetti. Büyükekşi, şunları dile getirdi: “Yeni açıklanan teşvik kararnamesinin Türkiye’nin büyümesine ve ihracatını arttırmasına büyük katkı sağlayacağını inanıyoruz. Yeni teşvik sistemi sayesinde tüm Türkiye'de yeni bir yatırım seferberliği başladı. Emek yoğun sektörlerden yüksek teknoloji sektörlerine, büyük yatırımlardan stratejik yatırımlara kadar çok farklı teşvikler devreye girdi. Bu teşvikler son derece olumlu sonuçlar üretmeye başladı. Özellikle 6. Bölgeye büyük yatırım talebi var. Diyarbakır, Mardin, Van, Şanlıurfa, Batman gibi illerimizdeki OSB’ler genişletiliyor. Biz bunu son derece sevindirici bir gelişme olarak görüyoruz.”

“DOĞUYA TEŞVİK VERİLMEYE BAŞLANDI”

Büyükekşi, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın yatırımlarda Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yer alan illerde 2.5 milyar lira tutarında yatırım yapılacağını ve 9 bin 240 kişilik ilave istihdam oluşturulacağını söylediğini hatırlattı. Büyükekşi, “Hatırlayacağınız üzere Muş, Şanlıurfa, Van, Çanakkale ve Diyarbakır’a teşvik çıkarması yapmıştık. İşadamlarımızla o illerimizdeki yatırım ve ihracat potansiyelini yerinde görmüştük. Teşvik gezilerimiz önümüzdeki dönemde de devam edecek. Yeni teşvik sistemini ihracatçılarımıza ve sanayicilerimize daha iyi anlatacağız. Teşvik Kararnamesiyle ilgili olarak karşılaştığımız sorunlar da çok hızlı bir şekilde çözülüyor. Örneğin 6. Bölgede işveren primi destekleme tavanı ile ilgili bir takım sıkıntılar mevcuttu. 13 Ekim tarihinde 6'ncı bölgede sabit yatırımın yüzde 50'si ile sınırlandırılan işveren primi destekleme tavanı kaldırıldı. Yine stratejik yatırımlar için sabit yatırım tutarının yüzde 15'iyle sınırlandırılan sigorta primi işveren payı desteğindeki sınırlama da kaldırıldı. Biz bunu son derece olumlu buluyoruz.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

“DOĞUYA YATIRIM CAZİP HALE GELDİ”

6. Bölgeye yatırım yapmanın cazibesinin daha fazla artacağına dikkat çeken Büyükekşi, şunları söyledi: “En kısa sürede yeni teşvik sistemi istihdam rakamlarını pozitif yönlü etkilemeye başlayacak. Böylece en son rakamlara göre yüzde 8,4 olarak gerçekleşen işsizlik oranlarını daha da aşağılara çekme fırsatını yakalayacağız. Bu değişikliğin hayata geçirilmesinde ihracatçılarımızın ve sanayicilerimizin önerilerini olumlu yönde değerlendiren, Sayın Ekonomi Bakanımız Zafer Çağlayan’a Hükümetimiz nezdinde, buradan sizlerin huzurunda bir kere daha teşekkür etmek istiyorum.”

“NOT ARTIRIMINI HAK ETTİK”

Türkiye muhtemel bir not artırımı arifesinde olduğunun altını çizen Büyükekşi, sözlerine şöyle devam etti: “Bunun etkilerini finansal piyasalarda net bir şekilde görüyoruz. Borsa endeksleri hızla çıkıyor, tahvil faizleri iniyor. Biz Türkiye’yi uzun vadeli yatırım yapılabilir ülkeler seviyesine çekecek not artırımını artık hak ettiğine inanıyoruz. Not artırımının sadece mali piyasalara yansımasıyla yetinmemeli, bundan sonraki sürece bakmalıyız. Ayrıca, daha önce de belirttiğimiz gibi, muhtemel bir not artırımın döviz kurlarını olumsuz yönde etkilemesini bekliyoruz. Bu konuda da önlemler alınması gerektiğine inanıyoruz. Türkiye’nin rekabetçi kur seviyesini koruması, ihracatın sürekli büyümesi için önem arz ediyor. Bunun için de faizlerdeki indirimin devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz. İhracatçılar olarak faiz indirimlerinin devam etmesinden memnunuz. Ancak Merkez Bankası en son kararında faiz koridorunun üst bandında sadece 0,5 puanlık bir indirime gitti. Bu faiz indiriminin yeterli olmadığını düşünüyoruz. Biz politika faizlerinde de bir düşüş bekliyorduk. Dolayısıyla son faiz indiriminin beklentilerimizi karşılamadığını belirtmek isterim. Bu yüzden önümüzdeki dönemde faiz indirimlerinin sürmesini bekliyoruz.”

Reklam
Reklam

“SURİYE’YE İHRACAT YÜZDE 69 AZALDI”

Suriye’ye ihracatın ilk 10 ayda yüzde 69 azaldığını ifade eden Büyükekşi, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu azalışın sebebi Suriye’de devam eden iç savaş. Türkiye’nin ihracatında Suriye’nin ağırlığı çok yüksek değil. O yüzden dış ticaretimiz Suriye gelişmelerinde çok olumsuz yönde etkilenmedi. Ancak Ortadoğu’ya gerçekleştirdiğimiz ihracatta lojistik anlamında bir takım sıkıntılar yaşıyoruz. Bu yüzden Suriye’de en kısa sürede iç barışın sağlanmasını önemli buluyoruz. Bu noktada uluslararası kurumların da bir an önce devreye girmelerini bekliyoruz.”

“KASIM VE ARALIK AYINA DAHA POZİTİF BAKIYORUZ”

Ekim ayı ihracatındaki azalmayı değerlendiren Büyükekşi, şu yorumu yaptı: “Bu gün açıkladığımız rakamlarda geçen yıl Kurban Bayramı kasım ayına, bu yıl ise ekim ayına rastlamasından dolayı uzun bir tatilin devreye girmesiyle iki işgünü eksik. Bunun da yaklaşık 1 milyar dolarlık bir ihracata karşılık geldiğini ifade etmek isterim. Dolayısıyla ihracatımız geçen ayın artışında olduğu gibi bu ay da fiilen artışını sürdürmüş ve trend olarak yukarı yönlü hareketini devam ettirmektedir. Bu da bizim önümüzdeki Kasım ve Aralık aylarına daha pozitif bakmamızı sağlamaktadır. Böylece ihracatın son çeyrekte de büyümeye pozitif katkı yapmaya devam edeceğini umuyoruz.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz