Büyükelçi Bili: Sorunların Çözümünde Türkiye Önemli Aktör

Uluslararası birçok sorunun masaya yatırıldığı Model Birleşmiş Milletler (MUN)Konferansı, Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Laurent Bili’nin katılımı...

Uluslararası birçok sorunun masaya yatırıldığı Model Birleşmiş Milletler (MUN)Konferansı, Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Laurent Bili’nin katılımı ile başladı. Konferansta konuşan Büyükelçi, "Türkiye küresel sorunların çözümünde büyük ve önemli bir aktördür." dedi.

Fatih Üniversitesi Politika Kulübü tarafından düzenlenen MUN Konferansı açılış konuşmaları ile başladı. Uluslararası sorunların konuşulduğu organizasyonda Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Laurent Bili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi 21. Dönem Milletvekili Emre Kocaoğlu konuşma yaptı. Büyükelçi Bili, küresel sorunların çözümü için Türkiye’nin büyük bir aktör olduğuna değindi. Bili, diplomasilerin, sorunların çözümü adına önemli olduğunu ve konferansın diplomasiyi kavrayabilmek adına öğrenciler için büyük bir şans olduğunu dile getirdi. Fransa Büyükelçisi Bili, konuşmasını şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"Dünya ülkeleri olarak çok çeşitli sorunlarla karşı karşıyayız. Nükleer silahsızlanma, demokratikleşme, geri kalmış ülkelerin kalkındırılması, mülteci sorunları, Mali’nin yeniden yapılandırılması gibi konular çözüm beklemekte. Türkiye bu sorunların çözümü noktasında oldukça önemli bir aktör. Eğer bu sorunlar çözülecekse Türkiye ile birlikte yürümenin önemi kavranmalı. İkili barış ilişkileri, karşılıklı saygı, sorunlarda uzlaşı sorunların çözümünde önemli kriterler. Bizler bütün bu kriterleri sağlamış, bütünleşmiş bir dünyanın hayalini kuruyoruz."

Türkiye Büyük Millet Meclisi 21. Dönem Milletvekili Emre Kocaoğlu da BM’nin barış konusunda başarılı olmadığını düşünenlerin aksine oldukça iyi işler yaptığını belirtti. Kocaoğlu, "BM, dünya üzerinde barışı sağlamak konusunda evrensel tek kurum. BM’nin adil diplomasi hususunda önemli bir misyonunun olduğunu düşünüyorum." dedi.

Fatih Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan ise yaptığı konuşmasında insanların birbirlerini kendi konumlarında kabul etmesi gerektiğini vurgulayarak dünya barışının bu şekilde sağlanabileceğini belirtti. Tekalan, "Herkesi bütün farklılıkları ile kabul ederek işe başlamalıyız. Farklılıklar ayrışma değil bir renkliliktir. Öğrencilerin bunu bu yaşta fark etmeleri ve burada bu duygularla hareket edilmesi ise gelecek adına güzel bir adımdır." ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Fatih Üniversitesi Politika Kulübü Başkanı Enes İlyas Demirel de dünya üzerinde yaşanan sorunların çözümünde bütün ülkelerin eşit temsil edilmesinin önemine dikkat çekti ve ortaya koydukları bu yapılanmanın sorunlara farklı bir bakış açısı getireceğini vurguladı. Demirel, "Siyasi aktörlerin bu organizasyonlardan çıkan sonuçları ve farklı yorumları dikkate alması en büyük temennimiz. 25’in üzerinde ülkeden de yoğun katılımın olmasını Konferansı’nın hedeflerine ulaştığının bir göstergesi olduğunu söyleyebiliriz." dedi.

3 gün sürecek organizasyonda ülke delegeleri, sorunların çözümü için çalışacak.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: