Büyükelçi Edelman'dan uyarı

İSTANBUL (İHA) - ABD Büyükelçisi Eric Edelman, "Türk-Amerikan işbirliğini bozmak isteyenlerin mutlaka etkisiz hale getirilmesi gerekiyor" dedi.

Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall'inde yapılan Türk-Amerikan İş Konseyi'nin 20. Yıl konferansına katılan Büyükelçi Eric Edelman, ilginç tespitlerde bulundu. Edelman, Amerika ve Türkiye arasındaki ilişkilerin boyutunun gün geçtikçe ilerlediğini belirterek, "Türk-Amerikan işbirliği yıllardır devam ediyor. Bu işbirliği, başarılarla dolu. Türk-Amerikan ilişkilerinde, Türkiye ile Amerika'nın politik ve kültürel işbirliğinin yanı sıra ekonomik işbirliğinde de büyük gelişmeler yaşanıyor. Geçtiğimiz 5 yıl içinde bu işbirliği, Türkiye'nin ekonomik gelişmesine önemli katkıda bulunmuştur. Bugün, umduğumuzdan daha iyi bir ortaklık içindeyiz" dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin bugünkü ekonomik durumunun, Kasım 2003 ile aynı durumda olmadığını ifade eden Edelman, "Bir ülkenin güçlü ve dinamik bir ekonomisi olması için, o ülkenin bütün vatandaşlarının el ele vermesi gerekir. Geçtiğimiz 3 yıl içinde alınan kararlar, iki ülke arasındaki işbirliğinin gelişmesine önemli katkılarda bulunmuştur. Türk Hükümeti yetkilileri de, Amerika ve Türkiye'nin işbirliğinin gelişmesi konusunda ellerinden geleni yapıyor" diye konuştu.

Eric Edelman, Türk-Amerikan ilişkilerinde ticari açıdan gelişme olduğunu, fakat bunun istenilen seviyede sayılmayacağını belirtti. Zaman zaman ilişkileri yaralayıcı olaylar yaşandığını ifade eden Edelman, "Türk insanının bir kısmı bu işbirliğine sıcak bakarken, işbirliğine karşı çıkanlar da var. Türkiye'de Amerikan şirketlerine karşı çıkanlar ya da onları ülkede istemeyenler var. Bu yılın başlarında, 'Amerikan mallarını boykot edelim' diye kampanyalar oldu. Bu tür girişimlerin önüne geçilmelidir. Bu durumu sorun haline getirerek işbirliğini bozmak isteyenler var. Türk-Amerikan işbirliğini bozmak isteyenlerin mutlaka etkisiz hale getirilmesi gerekiyor. Bütün bunları ortak çalışmayla, karşılıklı güvenle çözebiliriz. İşbirliği açısından Türkiye ve Amerika'yı, birlikte mükemmel bir gelecek bekliyor" açıklamasında bulundu.

Reklam
Reklam

Edelman ayrıca, Bush yönetiminin de KKTC'deki sorunun çözümü için elinden geleni yaptığını belirterek, "Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Kuzey Kıbrıs'a uygulanan izolasyonun kaldırılmasıyla ilgili girişimlerini Bush yönetimi de destekliyor. Amerikan delegasyonunun oraya yaptığı ziyaret, bunun bir göstergesidir" ifadelerini kullandı.