Büyükelçi Tan İsrail'e dönüyor

ANKARA (ANKA) - Jerusalem Post gazetesi, Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Namık Tan'ın, İsrailli sivil toplum örgütü Anti Defamation League'in 1915 olayları "soykırım" olarak nitelemesi üzerine tatilini yarıda keserek İsrail'e döneceğini iddia etti. Dışişleri Bakanlığı, iddiayı doğrulamadı.

Sözde Ermeni soykırımı iddiaları konusunda daha önce Türkiye'nin tezlerini savunan ama sürpriz bir çıkışla 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelendiren Anti Defemation League'in (ADL) hakkında tartışmalar büyüyor. Jerusalem Post gazetesi, Türk Dışişleri Bakanlığı'nda yapılan bir "üst düzey toplantıda", Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Namık Tan'ın tatilini yarıda keserek İsrail'e dönmesi ve İsrailli sivil toplum örgütü ADL "soykırım" iddialarıyla ilgili harekete geçmesi kararı alındığını öne sürdü. Tan'ın, söz konusu iddia ile ilgili Türkiye'nin kaygılarını İsrail makamlarına ileteceği bildirildi. Ancak Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, ANKA'ya yaptığı açıklamada iddiaları doğrulamadı.

Reklam
Reklam

-NE OLMUŞTU?-
ADL yöneticisi Abe Foxman, bir açıklama yaparak "soykırım sözcüğü 1915 yılında mevcut olsaydı o tarihte Osmanlı topraklarında yaşayan Ermenilerin maruz kaldıkları olayların soykırım olarak nitelendirilebileceğini" ileri sürmüştü.

Açıklamada, Ermeni iddialarını destekleyen bir kararın ABD Kongresinden geçmesine karşı çıkılmaya devam edildiğine, böyle bir kararın Türkiye, ABD ve İsrail arasındaki ilişkilere zarar vereceğine ve Türkiye'deki Yahudi cemaati için risk oluşturacağına da vurgu yapılmıştı.

-"DIŞİŞLERİ TEPKİ GÖSTERMİŞTİ"-
Söz konusu iddiaya tepki gösteren Dışişleri Bakanlığı, dün (22 Ağustos) yaptığı karşı açıklamada, 1915 olaylarının "soykırım" olarak nitelenmesinin, tarihi ve hukuki temelden yoksun olduğunu vurgulamış ayrıca bu konuda iddia edilenin aksine tarihçiler arasında bir mutabakat bulunmadığına dikkat çekmişti.

Dışişleri'nin açıklamasında, "Kaldı ki, bir ortak komisyon kurularak tarihi gerçeklerin ortaya çıkarılmasını Ermenistan'a teklif eden Türkiye'dir. Bu öneriye henüz olumlu bir yanıt alınmamıştır. ADL'nin aldığı bir kararla tarihi yeniden yazmaya girişmesi çelişki teşkil etmekte ve gerekçesi de anlaşılamamaktadır" denilmişti.

Reklam
Reklam

Türkiye'deki Yahudi cemaatinin toplumun bir parçası olduğuna vurgu yapılan açıklamada bu vatandaşların, Ermeni iddialarına yönelik gelişmelerden endişe duyacakları hiçbir husus bulunmadığı kaydedilmişti.

Açıklamada, "Yahudi soykırımının tarihte emsali olmayan konumuna ve kurbanlarının anısına da bir haksızlık teşkil eden bu açıklamayı ADL açısından talihsizlik olarak görüyor ve düzeltilmesini bekliyoruz" denilmişti.