Büyükelçi Tan: ''İsrail'in özür borcu var"

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, Gazze'ye giden yardım gemilerine düzenlenen saldırı konusunda İsrail'in Türk ulusuna bir özür borcu olduğunu bildirdi.

Tan, ABD'nin, İsrail'i Orta Doğu'da barış için gerçek bir ortak olması yolunda teşvik etmesi gerektiğini de belirtti.

Büyükelçi Tan, Washington Post gazetesinde yayımlanan "Türkiye, İsrail'e neden öfkeli" başlıklı makalesinde, "31 Mayısta Doğu Akdeniz'de uluslararası sulardan trajik haberlerle uyandık. Şimdi iyi bildiğimiz gibi gün, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin umutsuz yaşamlarını rahatlatmak için insani yardımın dağıtılmasıyla bitmek yerine, İsrail savunma güçlerinin tümü sivil 9 barış eylemcisini öldürmesi ve 30 kadarını yaralamasıyla başladı" diye yazdı.

Reklam
Reklam

"Özgür Gazze" filosunun Türk hükümetinin bir girişimi değil, gıda, oyuncak, tıbbi malzeme ve benzer yardımları, bunlardan yıllardır mahrum kalan Gazze halkına götüren 32 ülkenin vatandaşının oluşturduğu uluslararası bir yardım konvoyu olduğuna dikkati çeken Tan, gemilerdeki 600 eylemci arasında Nobel Barış Ödülü sahibi Mairead Corrigan-Maguire, Avrupalı milletvekilleri, gazeteciler, iş dünyası liderleri ve Yahudi soykırımından kurtulan 86 yaşındaki bir kişinin olduğunu hatırlattı.

Bu insanların, İsrail'in iyi eğitim almış komandolarına tehdit oluşturabilecek hedefler olamayacağına işaret eden Tan, "Yardım götürenler, İsrail'e muhalefet eden bir söylem sergilemiş olabilir, ancak bu bir insani girişimdi. Demokratik ülkelerde insanlar, şiddetten kaçındıkları sürece ifade özgürlüğüne sahiptir" dedi.

-"87 YILLIK CUMHURİYET TARİHİNDE BİR İLK"-

Saldırının, İsrail kıyılarının 72 mil açıklarında uluslararası sularda düzenlendiği için yasadışı olduğunu belirten Tan, Türkiye Cumhuriyeti'nin 87 yıllık tarihinde ilk kez yabancı bir askeri güç tarafından sivil Türk vatandaşlarına böyle bir saldırıda bulunulduğuna dikkati çekti.

Reklam
Reklam

Tan, "Saldırı Türkiye'yi şoke etti, çünkü uzun süre biz İsrail'i kendimiz gibi gördük; kendi vatandaşlarını korumak için sıkı mücadele veren, bölgemizde laikliğin ve demokrasinin kalesi olarak" ifadesini kullandı.

Saldırının acı verici olduğunu kaydeden Tan, şöyle devam etti:

"Çünkü Türk halkı yüzyıllar boyunca Yahudilere misafirperver davrandı. Osmanlı İmparatorluğu, birçok ülkenin aksine, 1492'deki İspanyol engisizyonundan kaçan Yahudilere kucak açtı. Diplomatlarımız, İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi tehdidinden kaçan Yahudileri kurtarmak için hayatlarını riske etti ve onların Türkiye'ye sığınmalarını sağladı. Son yıllarda Türkiye, Suriye ile İsrail arasında barış arabulucusu olarak kritik rol oynadı, İsrail'in Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatına üyeliğini destekledi ve 2006 yılında Hamas tarafından kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit'in serbest bırakılması için bıkıp usanmadan çalıştı. Tarih bizim, bir dost tarafından da işlense adaletsizlik ortaya çıktığında öfkemizi dile getirmemizi önleyemez."

Reklam
Reklam

Duruşunu iyi bir ikili ortak ve uluslararası toplumun sorumlu bir üyesi olarak yeniden nasıl düzenleyeceğine karar vermenin İsrail'e bağlı olduğunu ifade eden Tan, "İsrail, Gazze'ye ablukasına son vererek, bu topraktaki Filistinli sivillere yönelik uygunsuz ve orantısız polis eylemlerini sonlandırarak ve olaya dair hızlı, bağımsız, tarafsız, güvenilir ve şeffaf bir uluslararası soruşturmanın yürütülmesine izin vererek başlayabilir. Ayrıca İsrail'in Türk ulusuna bir özür borcu bulunuyor" diye yazdı.

AA