Fosil yakıtların hem çevreyi kirletmesi hem de 100 yıldan kısa bir sürede tükenecek olması alternatif enerji arayışlarını artırdı. Güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynakları öne çıkarken Kocaeli Büyükşehir Belediyesi de bu sınırsız ve temiz kaynaklardan yararlanmaya başladı.
30 MİLYON KW/SAAT
Büyükşehir, Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelerek elde ettiği elektrik üretimi ile örnek oluşturur hale geldi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, bitkisel ve hayvansal atıklardan, çöp gazından, atıkların yakılmasından, güneş enerjisinden ve rüzgâr türbininden yılda 30 Milyon KW/Saat elektrik üretimi gerçekleştiriyor.
GÜNEŞ ENERJİSİ
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Doğu Kışla Gençlik Parkı’nda başlattığı güneş enerjisinden elektrik üretimini kent genelinde yaptığı parklara da yaydı. Bugün birçok sahil parkı ve park gece aydınlanmasını güneş enerjisi ile sağlıyor. Kurulan güneş panelleri gündüz güneşten topladığı enerjiyi geceleri aydınlatmada kullanıyor. Ayrıca parkların yanı sıra sinyalizasyon sistemlerine kurulan güneş panelleriyle de trafikte güneş enerjisi kullanılıyor.
RÜZGÂR TRİBÜNLERİ
Rüzgâr Türbininden Elektrik Üretilmesi İZAYDAŞ yenilenebilir enerji kaynakları konusunda da öncülük yapıyor. İzmit Solaklar ile Gebze’de Gaziler Dağı’na monte edilen 132 kW kapasiteli rüzgâr türbinleri, kentimizde rüzgâr enerjisinden de elektrik üretilebileceğini gösterdi. Her biri yılda ortalama 100 bin kWh enerji üretiyor.
BİOGAZ ÜRETİM TESİSİ
TÜRBİTAK’la hazırlanan projede; bitkisel ve hayvansal atıklardan enerji üretmek, çevre kirliliğine neden olan atıklardan dolayı meydana gelen kirliliği azaltmak ve bu atıklardan ürün olarak ekonomiye yararlı elektrik enerjisi ve ısı üretimi yanında organik gübre üretmek amaçlandı. İZAYDAŞ Tesislerinin yer aldığı saha içerisinde inşa edilmiş olan pilot ölçekli biyogaz üretim tesisi; atık hammadde depolama alanları, atık hazırlama ve dozajlama ünitesi, fermenterler, ön atık deposu, kojenerasyon ve gübre depolama ünitelerinden oluşuyor. Bu tesiste, yılda 10.680 ton (5.900 ton çim atığı, 2.050 ton hal atığı, 430 ton işkembe içi atık, 1950 ton tavuk gübresi ve 350 ton büyükbaş hayvan gübresi) atık işlenmesi ve minimum 2 milyon KW enerji üretimi yapılıyor.
ELEKTRİKLİ ARAÇLAR
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ayrıca 2011 Ekim ayında Renault Mais firması tarafından seri üretimi yapılan elektrikli otomobiller için protokol imzalamış ve ilk etapta 2 adet elektrikli aracı belediye bünyesinde kullanılmak üzere hizmete sokmuştu. Böylece Türkiye’de ilk defa çevre dostu elektrikli araçları hizmete sokan belediye unvanını almıştı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz