Büyükşehir Belediye Kendi Kurduğu Tesislerle Maliyetini Yarıya İndiriyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurduğu tesislerle hem atıkları değerlendiriyor hem de belediyeyi kara geçiriyor.Bünyesinde oluşturduğu...

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurduğu tesislerle hem atıkları değerlendiriyor hem de belediyeyi kara geçiriyor.

Bünyesinde oluşturduğu geri dönüşüm tesisleri ile hem çevreye, hem ülke ekonomisine hem de belediye bütçesine katkı sağlayan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, 2004 yılından buyana 6 tesis kurdu. Belediye bu tesis ile masraflarını yarı yarıya indiriyor. 2004 yılında görevi geldiklerinde Türkiye’nin en borçlu ikinci belediyesi konumunda olan kurumun giderlerini en asgariye nasıl indirebiliriz düşüncesiyle bir takım arayış içine girdiklerini belirten Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, bu doğrultuda bir çok geri dönüşümlü tesis kurduklarını söyledi. Bu tesislerin arasında fidan ve çiçek yetiştirme tesisi, çöp toplama ve elekritk elde etme tesisi, atık su arıtma tesisi, çamurdan elektrik yapma tesisi, taş yapma ve işleme tesisi ile 100 bin tonlu su depolama tesisinin yer aldığını belirten Güzelbey, tesislerin maliyetlerinin ise çok cuzi oranda olduğunu açıkladı. Kentin bir çok park ve bahçelerine dikilen çiçek ve fidanları kendi fidan bahçesinde yetiştiren belediye, binlerce çeşit çiçekler ve fidan türlerini burada yetiştiriyor. Mevsimine göre çiçek ve fidan yetiştirilen bahçedeki bitkiler, her dönem belediyenin gelir kaynağına yardımcı oluyor. Atık su arıtma tesisinden günlük 180 ile 200 ton arasında çamur elde eden belediye, bu çamurun gazını alıp kurduğu enerji santralinde günlük 1,6 megavatlık enerji elde ediyor. Elde edilen elektriği kendi birimlerinde ve tesislerinde kullanan belediye, anlaşma gereği fazlasını ise TEDAŞ’a veriyor. Evsel ve çevresel atıkları çöp depolama tesislerinde biriktirip daha sonrada elektrik yapımında kullanan belediye, bunu da çamurdan elde edilen elektrik ile birleştirip değerlendiriyor. Toplamda 20 bin metre karelik bir alanda kurulan taş işleme ve kesme tesisinde günde 800 adet bordür döşeme ve kaplama bazalt taş üreten belediye, tüm taş işlerini bu fabrikadan karşılıyor. 100 bin tonluk su deposu ile su maliyetlerini aşağıya çeken belediye, elektriğin gece tarifesi sürecinde depoladığı su ile yüksek maliyetteki suyun litresini asgariye indiriyor. Türkiye’nin en büyük su depolama tesisi olan bu tesis, maliyetinin kurtarıp kâr elde eden bir duruma geldi. Belediyenin kendi gelir kaynaklarını oluşturmak için çalıştıklarını ve bu yönde projeleri hayata geçirdiklerini dile getiren Güzelbey, “Biz kendi öz kaynaklarımızla oluşturduğumuz projeleri hayata geçiriyoruz. Yaptığımız çevresel, sosyal ve toplumsal projeler belediyemizin maliyetlerini aşağıya çekiyor. Bu anlamda kendi kaynaklarımızdan elde ettiğimiz gelirimizle gider kalemimizi asgariye indiriyoruz” dedi.

Reklam
Reklam

Gaziantep’i daha yaşanabilir bir kent yapmak için yerel dinamikleri harekete geçirdiklerini belirten Güzelbey, kendi imkanları ve kaynakları ile ayakları üzerinde duran bir belediye olduklarını belirtti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: