Büyükşehir Belediyesi’nden Tıbbi Atık Bilgilendirme Toplantısı

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen ‘Ulusal Atık Taşıma Formu’nun...

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen ‘Ulusal Atık Taşıma Formu’nun doldurulmasına ilişkin sağlık kuruluşlarına yönelik bilgilendirme toplantısı, AKM Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıda, tıbbi atık sterilizasyon tesisi hakkında bilgiler verildi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Atık Yönetimi Şube Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Ulusal Atık Taşıma Formu”nun doldurulmasına ilişkin sağlık kuruluşlarına yönelik bilgilendirme toplantısı, AKM Konferans Salonu’nda yapıldı. Toplantıya büyük ve orta ölçekli sağlık kuruluşlarının konuyla ilgili personelleri katıldı. Toplantıda ayrıca tıbbi atık sterilizasyon tesisi hakkında da bilgiler verildi. Bilgilendirme Toplantısı’nda tıbbi atıkların bertarafının üzerinde önemle duruldu. Sağlık kuruluşlarının tümünden çıkan tıbbi atıklar uygun bertaraf edilmediğinde veya gelişi güzel bir şekilde gömülüp, evsel çöplerle karıştırıldığında insan ve çevre sağlığı için ciddi ve gözle görülemeyen tehditler ortaya çıkardığının altı çizildi.

Reklam
Reklam

Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Vahit Çomoğlu, “03 Aralık 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” nde yapılan değişikliğe göre büyük ve orta ölçekli sağlık kuruluşları tıbbi atıklarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan lisanslı bertarafçıya teslim ederken bu formu doldurmaları gerekmektedir. 1 Temmuzdan itibaren geçerli olacak bu uygulama için sağlık kuruluşları formları, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden temin edebileceklerdir. Hastaneler taşıma tamamlandıktan sonra “Ulusal Atık Taşıma Formu”nun “D” nüshasını Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne göndermek zorunda olup, taşıyıcı ve bertaraf tesisi tarafından kendilerine gönderilecek “B” ve “c” nüshalarını 5 yıl boyunca muhafaza etmek zorundadırlar. Yapılan kontrollerde Ulusal Atık Taşıma Formu olmadan taşıma yapan hastane ve sağlık kurumlarına 2872 sayılı Çevre Kanunu’na göre işlem yapılabilecektir” dedi.

Çevresel risk ve tehlikelerin önüne geçme noktasında ciddi tedbirler aldıklarını ve bu konuda 24 saat denetim yaptıklarını belirten Vahit Çomoğlu, “Tıbbi atıklar, sağlık kuruluşlarından lisanslı araçlarla toplanıp Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi’ne getiriliyor. Getirilen tıbbi atıklar, 3.1 bar, 1450C’de basınçlı buhara maruz bırakılarak steril ediliyor. Steril edilen atıklar, parçalanarak hacmi küçültülüyor ve evsel çöp niteliği kazanıyor. Evsel çöğ niteliği kazanan tıbbi atılar, düzenli depolama sahasında bertaraf ediliyor” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Tıbbi atıklar, kovalarla sağlık kuruluşlarından toplanırken barkot sistemi uygulanıyor ve atıklar elektronik kantarda tartıldığı an ilgili hastane yetkilisi ve Büyükşehir Belediyesi yetkilileri bilgileri aynı anda görebiliyor. Bu sistem sayesinde ilgili kişiler istediği bilgiye anında ulaşabilmekte ve en önemlisi taraflar arasında herhangi bir şüpheye mahal bırakılmıyor. Kova sistemi ile torba sisteminden vazgeçilerek özellikle delici ve kesici atıkların taşıma yapan kişilere zarar vermesi de engellenmektedir.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: