Büyükşehir Yasa Tasarısı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, TBMM İçişleri Komisyonu'nda Büyükşehir Belediyeleri Yasa Tasarısı...

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, TBMM İçişleri Komisyonu'nda Büyükşehir Belediyeleri Yasa Tasarısı ile ilgili bir konuşma yaptı.

Demokrasinin sadece insanların seçimden seçime oy kullandığı bir rejimin adı olmadığını anlatan Ağbaba, şöyle konuştu: "Demokrasi, sivil toplumun, meslek odalarının, sendikaların, aydınların, üniversitelerin konuştuğu, tartıştığı bir rejimin adıdır. Demokrasi, sadece yandaş değil, muhalif insanların da korkmadan örgütlendiği, düşüncelerini ifade ettiği bir rejimdir. Şimdi, Türkiye’deki duruma baktığımızda bunların hiçbirini görmek mümkün değildir. Sadece iktidara yakın, iktidarın desteklediği insanlar konuşabilmektedir. Geçtiğimiz dönemlerde her alanda üniversitede, barolarda, meslek örgütlerinde kim sesini çıkarıyorsa bunların sesleri kısılmıştır. Şimdi son çıkarılan Sendikalar Yasası da iktidarın demokrasiye bakışını göstermektedir."

Reklam
Reklam

AKP'nin ilk iktidar olduğu yıllarda hep eleştirdiği şeyin bürokrasi olduğunu belirten Ağbaba, şunları söyledi: "Bürokrasinin elinde kavruluyoruz, bürokrasi yönetiyor, biz seçildik bürokrasi yönetiyor' diyorlardı. Ama bugün bu yasayı yapan ne AKP'nin ne CHP'nin ne de MHP'nin milletvekilleri. Bu yasayı yapan burada oturan bürokrat arkadaşlarımız. Birçok milletvekilinin kesinlikle yasadan haberi yok. Benim Malatyalı milletvekillerimin de; 6 milletvekiliyiz, ben muhalefet milletvekiliyim. Keşke sadece benim haberim olmasaydı, diğer 5 milletvekili arkadaşlarımızın da haberi bu salonda oldu. Maalesef bürokrat egemenliğinin olduğu bir dönemi yaşıyoruz her alanda. İnşallah, bu yasa İçişleri Bakanlığı Müsteşarlığı'na, Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'ne hazırlatılmıştır. Bazı yerlerde görüyoruz, yandaş arkadaşlara, hocalara hazırlatılıyor bazı yasalar. Belki de Türkiye’nin hiçbir döneminde olmadığı kadar Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin etkisinin az olduğu, başka güçlerin etkisinin çok yüksek olduğu bir dönemden geçiyoruz."

Reklam
Reklam

Darbeler sadece askerlerin yapmış olduğu, silahla yapılan bir şey olmadığını belirten Ağbaba, sözlerini şöyle sürdürdü: "Geçtiğimiz Mayıs ayında bir darbe yapıldı İçişleri Bakanı tarafından. İçişleri Bakanı, mahalli idarelerde yapmış olduğu uygulamayla bence bir darbe lideridir. Beş yıllığına seçildi diyorsunuz. Beş yıllığına insanlar gidiyor, oy istiyorlar. Üçüncü yılda diyorsunuz ki; 'ey ahali! Ben sana beş yıllık vermiş olduğum yetkiyi üç yıl kullanabilirsin, iki yıldan sonra kullanamazsın. Kaymakamdan, validen izinsiz bir çivi çakamazsın' diyor. Şimdi, böyle demokrasi olur mu? Şimdi biz içimize sindirelim de değerli arkadaşlar, siz iktidar partisisiniz, sizin kapatılan beldeniz daha çok. Böyle bir şeyi nasıl içinize sindirebilirsiniz"

Genelgeyle, bir kağıt parçasıyla bir darbe yapıldığını belirten Ağbaba, sözlerini şöyle tamamladı: "Kenan Evren’in yapmış olduğu darbeden daha kötü bir darbe. Kenan Evren silahla yaptı, siz elinizdeki güçle yapıyorsunuz. Kenan Evren'e, 12 Eylül'e faşist rejim diyorsanız, faşist dönem diyorsanız, bu dönemi de ne olarak değerlendireceğinizi sizin takdirlerinize bırakıyorum. Şimdi ne olacak? Türkiye’deki binlerce belde, Malatya'daki 39 belde ne yapacak? Geçtiğimiz günlerde bir belediye başkanımız büyük bir kültür merkezi yaptı. Bunu belediyenin işletmesi mümkün değil, kiraya vermek istiyor. Kimden izin alacak?"

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: