Büyüme ağrısı? Peki başka ne olabilir?

Çocukluk çağında anne babaları tedirgin eden ağrıları dikkatle takip etmek gerekir. Bu ağrıları büyüme ağrıları olarak küçümseme, ileride daha büyük problemlerin ortaya çıkmasına yol açabilir.

Eklem ve kemik ağrıları, akla birçok hastalık getirirken ailelere sıklıkla "Acaba büyüme ağrısı da olabilir mi?" diye düşündürür. Konuyla ilgili olarak Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr Burcu Sönmez: "Büyüme Ağrısı, en sık 4 ile 5 yaşları arası çocuklarda, klasik olarak diz arkasındaki boşlukta ve sadece gece gözlenir. Gündüz gözlenen ağrı büyüme ağrısı değildir. Büyüme ağrısı iyi huyludur ve kendi kendine geçer. Aile içinde başka bireylerde de benzer tabloların öyküsü bulunabilir. Ağrı,masaj ve çocuğa güven verici açıklamalar yardımı ile azalır. Basit ağrı kesicilere cevap çok iyidir. Başka bir tedavi gerektirmez" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Şikayetlerini yetişkinler gibi dile getiremedikleri için, çocukların, hastalıklarının tanısı açısından daha fazla dikkatle ele alınmaları gerekir.

Okul veya günlük yaşam içindeki çeşitli aktivitelere ağrı nedeni ile katılmak istemeyen çocukların, şikayet olan bölgede ağrıya eşlik eden şişlik, ısı artışı, renk değişikliği (kızarma- morarma), hareket kısıtlılığı da varsa, mutlaka bir doktor tarafından "çocukluk çağı romatizmal hastalıkları" açısından değerlendirilmeleri ve muayene edilmeleri gerekir.

Büyüme ağrıları deyip geçmeyin. Çocukluk çağında görülen ağrıların başka sebepleri de olabilir. Romatizma bunların başında geliyor. Üstelik aşırı anne-baba baskısı, cinsel tacize maruz kalma gibi sebepler de psikojenik romatizmaya yol açabiliyor.

Dr Burcu Sönmez, "Fiziksel veya laboratuar bulguları normal olmasına rağmen yakınmaları devam eden bazı çocukların şikayetleri telkin ile kısa zamanda düzelirken, bazılarının da ruhsal sorunlarını, fiziksel şikayetleri ile gizlemeleri söz konusu olabilir. Bu durumda normal bulgulara rağmen şikayetler devam ediyor ise, çocukların psikiyatri/ psikolog tarafından da değerlendirilerek aile içi problemler veya başka ruhsal nedenler açısından ele alınması gerekir" diyor.

Reklam
Reklam

Aşırı anne-baba baskısı altında olan "mükemmel çocuklar"da, başarı için aşırı baskı, cinsel tacize maruz kalanlarda, her çeşit psikolojik stres, "psikojenik romatizma" bulguları ortaya çıkabilir. Altta yatan psikolojik faktörler tanınıp, düzeltilmedikçe şikayetlerin tekrarladığı gözlenir, diyen Dr Burcu Sönmez özelikle bu mevsimde dikkatli olunması gerektiği konusunda tüm anne ve babaları uyarıyor