Büyüme plana uymuyor

9. Kalkınma Planı'nın hazırlıklarına başlayan Türkiye'de büyüme rakamları, planlardaki hedeflere pek uyum göstermiyor. Son planlarda öngörü ile gerçekleşme arasındaki makas gittikçe açılıyor.

Devlet Planlama Teşkilatı verilerini baz alarak yaptığı hesaplamalara göre, ilk iki kalkınma planı döneminde yüzde 90'ların üzerinde olan öngörü gerçekleşme oranları, son planlarda yüzde 50'lere kadar geriledi.

Türkiye büyüme öngörüleri açısından 5 yıllık planlar içinde en yüksek başarıyı yüzde 94.2'lik gerçekleşme ile 1. Beş Yıllık Kalkınma Planı döneminde elde etti. Bu dönemde yüzde 7 büyüme bekleyen Türkiye, yüzde 6.6 oranında büyüme kaydetti.

Reklam
Reklam

İkinci planda da büyüme hedefinin yüzde 90'ını yakalayan Türkiye, 3. Plan döneminde hedeflediği büyümenin üçte ikisini gerçekleştirebildi. Dördüncü planda ise büyüme neredeyse tahmin bile edilemedi. Bu dönemde yüzde 8 büyüme öngören Türkiye sadece yüzde 1.7'lik büyüme gösterebildi. Beşinci planda büyüme hedefinin dörtte üçünü realize edildi. Altıncı planda ise sadece yarısı gerçekleşti. Yedinci planda da hedefin yüzde 69'u yakalandı.