Büyüme rakamlarına tepki ATO'dan geldi

ANKARA (İHA) - Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, yüzde 6.3 olarak açıklanan yılın ilk çeyreğine ilişkin büyüme rakamlarının, baskı altında tutulmuş kura, ithalata dayalı sağlıksız bir büyümeyi işaret ettiğini belirterek, "Bu büyüme obez, bu büyüme büyülü, bu büyüme hormonlu büyüme" dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2006 yılının ilk çeyreğine ait büyüme rakamlarına ilk tepki ATO'dan geldi. ATO Başkanı Sinan Aygün, yaptığı yazılı açıklamada, büyüme rakamlarının sağlıklı olup olmadığı, rakamlarda hormon bulunup bulunmadığı noktasında soru işaretleri taşıdıklarını belirtti. Büyüme rakamlarını duyan vatandaşın da 'nasıl büyüdük biz?' diye sormaktan kendini alamadığını kaydeden Aygün, Türkiye'nin, yılın ilk çeyreğinde 80.3 milyar dolar büyüyecek kadar ne yaptığını sordu. Aygün, "Kimin cebine 8 YTL daha fazla girdi, kimin sofrasındaki zeytin 8 tane arttı. Artan sofradaki ekmek sayısından başka bir şey değil. Zeytin, peynir, reçel, tereyağı azalıyor, ekmek artıyor. Bu büyüme obez büyümedir. Hastalıklı ve hormonlu büyümedir. İthalatı artır büyü, inşaatı artır büyü, kredi pompala büyü. Biz böyle büyümeleri çok gördük. Böyle büyümelerin ardından büyülerin bozulduğuna şahit olduk. Sanki, ekonominin başında bir büyücü oturuyor, büyüme rakamlarını büyütüp halkı da büyülüyor" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Ekonomide dalgalanmaların yaşandığı bu günlerde piyasalara bakıldığında bu büyümenin ne kadar büyülü olduğunun görülebileceğini kaydeden Aygün, "Kaderin ilginç bir cilvesidir ki, büyümenin açıklandığı hafta, Türkiye ciddi bir devalüasyon yaşamış, krizin eşiğine gelmiş. O zaman soruyorum. Büyüyen hangi Türkiye? Ağlayan hangi Türkiye? Gülen hangi Türkiye? Ne büyümüş o zaman? Bence bu rakamları hesaplayanların gözü büyümüş. Evet büyüme var, boşanmalar büyüdü, gasp, kapkaç büyüdü, kredi kartlarının borcu büyüdü, tüccarın kredisi büyüdü, cinayet, uyuşturucu, fuhuş büyüdü. Gözü gönlü tok öğretmenler gibi, matematik dersinden ekonomi yönetimine bol not vermekle, öğrenci velilerinin gözü boyanmıyor, karnı doymuyor. Herkes her şeyin farkında. Büyümedeki büyü örtüsü kalktığında, gerçekler de gün ışığıyla tanışır nasıl olsa" şeklinde konuştu.