Büyüyünce onlar da kan verip hayat kurtaracak

Adana’da faaliyet gösteren Özel Burç Çukurova İlköğretim Okulunda Kızılay Kan Merkezi tarafından düzenlenen kan bağışına...

Adana’da faaliyet gösteren Özel Burç Çukurova İlköğretim Okulunda Kızılay Kan Merkezi tarafından düzenlenen kan bağışına okul yöneticileri, öğretmenler ve velilerden büyük destek geldi.
Okul müdürü İlhami Kara, yaptığı açıklamada, ‘’Kızılay Haftası’’ etkinlikleri kapsamında Buç Çukurova İlköğretim Okulu olarak böyle bir kampanyaya katılmalarının hem diğer eğitim kurumlarına örnek olma açısından, hem de küçük öğrencileri ‘’kan vermenin önemi ve sağlık açısından faydalarına ilişkin bilgilendirme açısında büyük önem taşıdığını belirtti.
Türkiye’de son yıllarda yapılan etkili çalışmalar sayesinde ‘’kan ve organ bağışı’’ anlamında önemli ilerlemeler sağlandığını ifade eden Kara, "Geçmiş yıllara oranla bugün geldiğimiz nokta sevindirici ancak yeterli değil. Kan ve organ bağışında daha iyi yerlere gelebilmek adına Burç Çukurova İlköğretim Okulu olarak elimizden gelen desteği vermeye hazırız. Düzenlediğimiz kan bağışı etkinliğine okul yöneticileri, öğretmenler ve veliler yoğun ilgi gösterdi. Öğrencilerimiz henüz çok küçük. Onların da kan bağışı konusunda bilinçlenmesini sağlamak ve gelecek yıllarda bu gibi sosyal sorumluluk projelerine katılımını gerçekleştirebilmek adına bu projenin oldukça faydalı olacağına inanıyorum’’ diye konuştu.
Kızılay Şube Başkanı Ramazan Saygılı da, bir ilköğretim kurumunda böyle bir etkinlik düzenlenmesinden duydukları memnuniyeti dile getirerek, şunları kaydetti:
"Kan, tek kaynağı insan olan çok değerli bir ilaçtır. Yaklaşık 40 yıldan beri kan yerine kullanılabilecek ve bu değerli yaşam iksirinin yerini alabilecek yapay bir madde elde etmeye yönelik çalışmalar olmakla birlikte, bu konuda tatmin edici sonuçlar alınamamıştır. Ağırlığı 50 kilonun üzerinde, önemli bir sağlık sorunu olmayan, hemoglobin ölçümü normal olan 18-65 yaş arasındaki herkesi üç ayda bir kan vermeye çağırıyoruz. Kan vermek, kemik iliğinin yağlanmasını önleyip, kan yapımını canlı tutar. Verilen kanın yerine, anında vücuttan genç hücreler dolaşımına katıldığı için, bağışçı daha dinç ve canlı olur. Kan veren kişide yüksek yağ oranı düşer. Kan bağışı yapan kişide kalp krizi ihtimali yüzde 90 azalır. Tüm bunların dışında, kan bağışı baş ağrısı, stres, yüksek tansiyon, yorgunluk gibi rahatsızlıkların giderilmesinde de büyük katkı sağlar. Vatandaşların düştüğü en büyük yanlış, kendilerine ya da sevdiklerine lazım olduğunda kan bağışının akıllarına gelmesi. Unutmayalım ki trafik kazasında yaralanan bir kimsenin, kan uyuşmazlığı olan bir bebeğin, kan bulunmazsa ölecek bir hastanın sizin verdiğiniz kanla kurtulmasının, size verdiği manevi duygu tarif edilemez. Lütfen herkes bu konuda daha duyarlı olsun.’’
Kan bağış aracının içinde öğretmenlerinin ve anne-babalarının kan verdiğini gören çocuklar da büyüdükleri zaman kan vereceklerini söyleyerek, ‘’Biz de ilerde kan verip insanların hayatlarını kurtaracağız’’ dediler.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz