Buzdolabına yiyecekleri doğru yerleştiriyor musunuz?

Yiyeceklerinizi doğru yerleştirdiğinize emin misiniz?

Buzdolabına yiyeceklerin doğru bir şekilde yerleştirilmesi gerekiyor. Yiyecekleri kendi isteğimize göre yerleştirmememiz gerekir. Çünkü buzdolapları, yiyeceklerin özelliklerine göre dizayn edilmiştir. Bazı yiyeceklerin birbirleriyle temas etmeleri, birçok sağlık sorununu ortaya çıkarabilir. Peki hangi yiyecekler nereye ve nasıl konulmalıdır?


Buzdolabının en soğuk bölümü buzluğa en yakın bölgedir. Yani buzdolaplarının en üst bölümlerine en riskli ve çabuk bozulacağını bildiğiniz yiyecekleri koymalısınız. Bunların başında et , tavuk, balık ve yumurta gelmektedir. Çiğ et bakteri üretir. Bunun için buzdolabına koyacağınız çiğ etlerin başka yiyecekler temas etmediğinden emin olmanız gerekiyor. Bunun için etleri bir tabak veya poşetin içinde buzdolabında tutmanız sağlığınız açısından önemlidir.

Reklam
Reklam

Çiğ yumurtanın kabuğunda çok miktarda bakteri olduğu için pişirilmeden önce tehlikeli gıdalar arasındadır. Bunun için pişmemiş yumurtanın buzdolabında diğer yiyeceklerle temas etmemesine özen gösterilmesi gerekir.


Mümkünse, yumurtayı kendi kutusunda ve en üst rafta muhafaza edin. Kutu ile saklarsanız, yumurtanın üretim tarihini de görmenize yardımcı olur. Peynir, süt, yoğurt, kefir, tereyağı, margarin gibi gıdalar üst rafta veya orta rafta muhafaza edilmelidir.


Süt eğer buzdolabının kapağında saklanırsa kapak açıldıkça hava ile temas edip daha çabuk bozulacağı için iç raflarda saklanmalıdır.Ekmek buzdolabında saklanacaksa küflenmemesi için streç filme sarılarak orta rafta tutulmalıdır.


Taze sıkılmış meyve suları ile yıkanmış yemeye hazır meyveler buzdolabının en sıcak bölmesi olan alt rafta saklanmalıdır.Buzdolabının en sıcak bölmesi olan meyve sebze bölmesine ise doğal olarak meyve ve sebzeler yerleştirilmelidir. Sebze ve meyveleri buzdolabında yıkamadan saklamak gerekir.


Daha uzun dayanması için nem oluşumunu engellemek gerekir. Meyve ve sebzeleri yıkamadan kese kağıdında veya delikli kaplarda saklarsanız daha uzun dayanırlar.Buzdolabının kapak kısmındaki yiyecekler kapak her açıldığında hava ile temas edip daha çok ısınacağı için iç kısımdakilere göre daha çabuk bozulur.

Reklam
Reklam

Bu yüzden kapak bölümünde fazla soğuğa ihtiyacı olmayan su, meşrubat, ketçap, mayonez, kavanozlanmış baharatlar, soslar, konserveler gibi yiyecek ve içecekler saklanabilir.Buzdolabına kalan yemeklerinizi koyacaksanız, saklama kabı olarak mutlaka cam olmalıdır. Plastik kapları sağlık açısından tercih etmeyin.