"Buzlu yolda penguenler gibi hareket edin"

Prof.Dr. Mehmet Arazi, karlı buzlu ve soğuk havalarda kar üzerinde yürürken, tıpkı penguenler gibi hareket edilmesi gerektiğini söyledi.

Konya Özel Farabi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Klinik Başkan Prof.Dr. Mehmet Arazi, karlı buzlu ve soğuk havalarda kar üzerinde yürürken, tıpkı penguenler gibi hareket edilmesi gerektiğini söyledi.

Karlı, buzlu ve soğuk havalarda kar üzerinde yürürken, araçlara inip binerken hep olası düşme riskine karşı dikkatli olunması gerektiğini belirten Prof. Dr. Arazi, "Kar düşme riskini arttırır, düşmeler ise önemli kas iskelet sistemi yaralanmalarına neden olmaktadır. En sık görülen kırıklar kalça bölgesi, ayak bileği, dirsek eklemi ve el bileği çevresinde değişik kırık çıkıklar olmaktadır’’ dedi.

Reklam
Reklam

PENGUENLER GİBİ HARAKET EDİN

Karlı buzlu ve soğuk havalarda kar üzerinde yürürken vücut ağırlık merkezini dengelemek gerektiğine ve tıpkı penguenler gibi hareket edilmesi gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Arazi şunları söyledi:

"En önemli noktalardan birincisi vücut ağırlık merkezimizi dengelemektir. Bunu nasıl yapacağız? Kollar ve eller serbest bir şekilde her iki yana doğru açarak, ayaklar ise hafifçe dışa bakarak yürünmelidir. Ayakkabılarımızın uçları arasındaki mesafe topuklar arasındaki mesafeden büyük olmalı ve yürürken vücudumuzu hafifçe öne eğilmeli ve dizlerimiz de hafifçe bükülmelidir. Bu şekilde vücut ağırlık merkezi tam dengelenmiş olmaktadır.Bu şekil yürümek aslında doğadan bir kopya oluyor: Evet penguenler aslında kar üzerinde tıpkı böyle yürürler! Yani özetle, işin sırrı penguen gibi yürümekte. Ellerde bir şeyler taşımak riski arttırıyor, özellikle her iki elin de dolu olması son derece riskli. Adımlar sık sık ve kısa kısa atılmalı. Asla acele etmemek ellerimizi ceplerimize sokmamak gerekiyor. Görüşü engelleyen kıyafet, aksesuar kullanılmamalı ve doğrudan yürüyeceğimiz yola dikkatle bakmalıyız.’’

Reklam
Reklam

ARAÇLARA İNİP BİNERKEN DİKKAT EDİN

Ayakkabı tabanının da karda kaymayacak şekilde özel dizayna sahip yumuşak kauçuk lastik tabanlı olması gerektiğini de ifade eden Prof. Dr. Arazi, "Araba, otobüs ve dolmuşlara binip inerken çok dikkat ediniz, mutlaka aracın bir yerlerinden bir elinizle sıkı sıkıya tutunuz. Bu arada toplu taşıma araçlarını kullanan şoförlerin de böyle havalarda daha dikkatli olması inip binen yolculara yeterli zaman bırakması gerekmektedir. Yollarda yayalar için hazırlanmış yürüyüş yollarından yürümeye dikkat etmeliyiz. Çim ile kaplı ya da küçük tepeciklerin bulunduğu park alanlarından çapraz geçişler yaparsak kayma riski artacaktır. Genellikle kardan temizlenmiş yaya yollarından yürünmelidir’’ diye konuştu.

KALIN VE YUMUŞAK KABAN GİYİN

Karda yürürken düşme riskine karşı kalın, kaba ve yumuşak şekilde vücudu saran bir kaban giyilmesinin d önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Arazi, şöyle konuştu:

"Olası düşme durumunda bu kalın ve yumuşak kıyafet bizi kırık ve çıkığa karşı koruyucu olabilir. Yine merdivenlerden inip çıkmak da riski arttırmaktadır. Özellikle merdiven inişlerinde merdiven kenarındaki tutacaklardan destek alınmalı ve küçük küçük adımlarla ilerlenmelidir. Diyelim ki her şeye dikkat ettik ama yine de düştük! Düşerken mümkün olduğunca yan tarafımıza düşmeye gayret etmeliyiz. Özellikle diz, el bileği ve bel üzerine düşmekten sakınmalıyız. Düşerken kendimizi kasmaktan kaçınmalıyız, kendimizi oldukça gevşek bırakırsak en az hasarla atlatabiliriz.’’

Reklam
Reklam

(DHA)