By-Pass'a Türk damgası

MERSİN (İHA) - Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kalp-Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Dikmengil'in "Dikmengil Koroner By-Pass Tekniği" isimli makalesi, ABD'de Uygulamalı Araştırma Dergisi'nde (The Journal Of Applied Research) yayımlandı.

"Dikmengil Kroner By-Pass Tekniği"nin anlatıldığı makale, 2005 yılında derginin 174-176 sayfaları arasında yer aldı. Prof. Dr. Dikmengil, teknik ile ilgili olarak yaptığı çalışmaları dana kalpleri üzerinde geliştirdiklerini ifade ederken, yöntemin ABD'de "Dikmengil Koroner By-Pass Tekniği" adıyla yayımlandığını söyledi. Dünyada en sık rastlanan ölüm nedenleri arasında koroner kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin birinci sırada yer aldığını vurgulayan Prof. Dr. Murat Dikmengil, bu hastalıkların ilaçla ya da bir ameliyata gerek kalmadan, balon, stent gibi yöntemlerle tedavi edilebileceğini belirtti. Dikmengil, koroner by-pass ameliyatının daha ciddi hastalık durumlarında, ayrıca balon ve stentin başarısız olduğu ya da tıkanma meydana geldiği durumlarda ise kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Koroner by-pass ameliyatlarının, hastanın çeşitli bölgelerinden damarlar alınması ve bunların kalbe takılması ile yapıldığını söyleyen Dikmengil, "Bunların içinde en sık kullanılan damarlar, bacaktan alınan toplar damarlardır. Bu toplar damarların ameliyat sırasında bir ucu kalbi besleyen damarın darlık olan bölgesindekine bağlanır. Diğer ucu ise, kan getirmek üzere kalpten çıkan ve vücudun en büyük damarı olan aort damarına birleştirilir. Bizim 'Dikmengil Tekniği' olarak önerdiğimiz koroner by-pass tekniğiyle, aorta birleştirilecek olan damarların içerisine çelik bir borucuk sokularak, ameliyatın hasta için en güvenli bir şekilde yapılması hedeflenmiştir" dedi.

Reklam
Reklam

Teknik sayesinde Türkiye'de ya da yurt dışında kalp cerrahlarının daha güvenli bir biçimde koroner bay-pass ameliyatını gerçekleştireceklerini kaydeden Prof. Dr. Murat Dikmengil, "Kalp cerrahlarının bu yöntemden memnun kalacaklarına ve hastalarına daha yararlı olacaklarına inanıyoruz. Yöntem, kullanım sayısına ve hastaların yararlanma miktarına göre tıp literatüründe yankı bulacaktır" diye konuştu.