Çadır çocukları karnelerini aldı

Adana’da anne babalarıyla birlikte mevsimlik tarım işçisi olan çocuklar da karne aldı. Yılın bir kısmını...

Adana’da anne babalarıyla birlikte mevsimlik tarım işçisi olan çocuklar da karne aldı. Yılın bir kısmını Şanlıurfa’daki okullarda eğitim görerek geçiren çocuklar ikinci dönem ise karpuz ve soğan ekim tarihi olan şubat ayında Adana’nın Yüreğir ilçesi Çotlu Köyü İlköğretim Okulu’nda karnelerini aldı. Karnelerini alan çocuklar heyecanlarını çadırlarda kalan ailelerini notlarını gösterdi.
Adana’nın Yüreğir ilçesine bağlı Çotlu İlköğretim Okulu’nda tarım işçisi 20 çocuk karne aldı. Şubat ayında Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinden aileleriyle birlikte Adana’ya soğan ve karpuz ekimine gelen çocuklar, kayıtlarını da buraya aldırıyor. Burada hem tarlalarda çalışıp hem de okula giden çocuklar çok zor şartlar altında eğitimlerini sürdürüyor. Devlete tarım işçisi çocukların okuması için özel ekipler kurarken, bu çocukların eğitimle ilgili tüm masraflarını da karşılıyor. Milli Eğitim Müdürlüğü’nün kurduğu ekipler çadırları tek tek gezerken ailelerle görüşerek okul çağına gelmiş çocuklarını okula göndermekleri için ikna ediyor. Milli Eğitim Müdürlüğü bu çocuklar için özel servis tutarken, öğlenleri de okulda yemek veriyor. Buna rağmen çocuklar devamsızlık yaparak okul yerine tarlaya çalışmaya götürülüyor.

Reklam
Reklam

KARNEYİ ALIP TARLAYA KOŞACAKLAR
Bugün karnelerini alan 20 tarım işçisi çocuk buruk bir sevinç yaşadı. Hepsinin karne sevinci yüzlerine yansırken, çadırda kalan ailelerine karnelerini göstererek mutluluklarını paylaştı. Çocuklar karne almanın sevincini ve okulların kapanmasının burukluğunu yaşadı. İlköğretim 5. Sınıfa geçen Ayşe Ceylan, “Diğer arkadaşlarımız karnelerini alarak tatile girdiler. Bizim tatilimiz şimdi bitti. Artık yaz boyu tarlalarda çalışacağız.” Dedi. 5. Sınıfa geçen Fuat Durmuş ise ilk dönemi Şanlıurfa’da yarım yamalak okuduğunu şubat ayından itibaren de Adana’da okula gittiğini söyledi. Buradan sonra Hatay’ın Reyhanlı ilçesine gideceklerini aktaran Durmuş, “Orada da çalıştıktan sonra Ankara Polatlıya geçeceğiz. Ardından birkaç aylığına memleketimize dönüp tekrar Adana’ya geleceğiz. Bizim hayatımız tarlalarda çadırlarda geçiyor. Bize tatil yok.” diye konuştu. Fuat’ın annesi Sebiha Durmuş ise çocuklarıyla birlikte çalışmaya mecbur olduklarını ifade ederek, “10 çocuğum var. Çalışmaz isek aç kalırız. Bende okumalarını istiyorum ama mecburuz çalışmaya. Bu zor şartlarda da olsa çocuğumu okula göndermeye gayret ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

20 TARIM İŞÇESİ ÖĞRENECİ KARNESİ ALDI
Okul Müdürü Necati Kameroğlu, 190 öğrencilerinin bulunduğunu bunlardan 20’sinin tarım işçisi ailelerin çocukları olduğunu kaydetti. Bu çocukların şubat ayında Çotlu köyüne geldiğini hatırlatan Kameroğlu, "Şubat ayında Şanlıurfa’dan kayıtlarını buraya alıyoruz. Servislerle onları çadırlarından alıp okula getiriyoruz. Öğlen yemeklerini veriyoruz. Akşamda tekrar çadırlarına bırakıyoruz. Kitap defter gibi diğer eğitim masraflarını da kaymakamlık ve sosyal yardımlaşma vakıfı aracılığıyla karşılıyoruz.” dedi. 5. Sınıfa kadar olanların devasızlık yapmadıklarını ifade eden Kameroğlu, “5. Sınıftan sonra çocuklarda devamsızlık artıyor. Çadırda yaşayan çocukların tamamının okula gelmesi için çalışıyoruz ama sürekli yer değiştirdikleri için bu biraz zor oluyor. Karnelerini aldılar. Büyük ihtimalle yaz boyu tarlalarda çalışacaklar.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz