Kahramanmaraş’ta Suriyeli mültecilerin konakladığı çadır kentte, insanların gıda ihtiyaçlarını karşılayabilmesi ve kendi yemeklerini pişirebilmesi için 3 adet konteyner market açılacak.
Çadır kentten sorumlu Türkoğlu Kaymakamı Tuncay Akkoyun düzenlediği basın toplantısıyla, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Söz konusu marketlerin açılması için yapılacak ihalenin adrese teslim firmalara verileceği iddialarına da cevap veren Akkoyun, “Bizim adrese teslim ihale yapmamız söz konusu bile olamaz” dedi.
Ağustos ayından bu yana 16 bin Suriyelinin misafir edildiğini ifade eden Akkoyun, bu insanların gıda, barınma, sağlık, güvenlik ve temizlik ihtiyaçlarının devlet tarafından karşılandığını belirtti. Suriyeliler için şu anda Kızılay’ın düzenlediği ihaleyle 3 öğün sıcak yemek verildiğini anımsatan Akkoyun, bu masrafların indirilmesi için ilerleyen günlerde gıda kartı uygulamasına geçileceğini kaydetti. Artık Suriyeli mültecilerin de kendi yemeklerini yapmak istediklerini dile getiren Akkoyun, şöyle konuştu:
“Tabi özellikle kış aylarında elektrik tüketimi yüksekti. Isınma amacıyla tüketim fazla olduğundan dolayı biz bu iş için yaz aylarını bekledik. Yani bu elektrik yükünün azalmasını bekledik ki, Suriyeli misafirlerimizin kendi istekleri olan kendi yemeklerini pişirebilmeleri için çalışmaları başlattık. AFAD başkanlığımızca da onaylanan gıda kartı uygulamasına geçilmesi halinde Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı kapsamında, Suriyeli mülteciler için kullanılmak üzere kişi başına 45 dolar, yaklaşık 80 TL yükleneceği ifade edildi. Bu da sizler de takdir edersiniz ki 5 kişilik bir aile için 400 TL para yapıyor. 5 kişilik bir misafir ailemiz için bir aylık gıda masraflarını karşılayacak bir meblağ. Bu meblağ eğer BM’den alınırsa çadır kentimizde 4 milyon TL tasarruf edilecek.”
Gıda kartlarının kullanılacağı marketler için de ihaleye çıkılacağını aktaran Akkoyun, “Tabi her bir market işletmeciliğinin ayrı ayrı bir işletmeye verilmesi şartnameye konuldu. Yani her bir firma ancak bir market alabilir şeklinde bir ibare koyduk. Bunun amacı da rekabeti sağlamak ve toplumsal faydayı tesis etmektir. Bizim adrese teslim bir ihale yapmamız söz konusu bile olmaz. Bunu özellikle ifade etmek istiyorum. Şunu da ifade etmek istiyorum ki, şartnameyi bizzat biz yaptık. Bundan kimsenin tereddüdü olmasın. Biz yaptık derken, bizler valiliğimiz ve AFAD’dan yetkili arkadaşlarla bu şartname hazırlandı. Sizlerin de takdir edeceği gibi bu 80 TL ve bizim üzerine temizlik için koyacağımız katkıyla birlikte yaklaşık 100 TL’lik bir rakam ortaya çıkacak. Bu 100 TL’yi hesapladığınızda yaklaşık 2 milyon TL’lik bir meblağın dönmesi söz konusu olacak. 2 milyon liralık bir meblağı 3 markete böldüğünüz zaman, ki ciro da hesaplandığı takdirde en azından bu kapasiteyi kaldırabilecek marketlerin tercih edilmesi noktasında şartnamenin hazırlanması doğaldır” diye konuştu.
Akkoyun, daha sonra konuya ilişkin yöneltilen soruları cevaplandırdı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz