Çadırda yaşama alışkanlıklarından vazgeçemiyorlar

Arguvan'da yaşayan göçer aileler, evleri olmasına rağmen, bahar aylarının gelmesiyle çadırlarda yaşamaya başladı.

Arguvan'da yaşayan göçer aileler, evleri olmasına rağmen, bahar aylarının gelmesiyle çadırlarda yaşamaya başladı.

Ataları yıllar önce Gaziantep, Şanlıurfa ve Diyarbakır'dan gelerek Arguvan'a yerleşen aileler, köylerdeki sulak alanlara kurdukları çadırlarında çobanlık yapıyor, tarla işlerinde çalışıyor.

Çadırda yaşayan 62 yaşındaki Hüseyin Ünalan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yılların verdiği alışkanlıkla çadırlardan vazgeçemediklerini söyledi.

Kışın ilçeye bağlı Bahçelievler Mahallesi'ndeki evlerinde kaldıklarını, yazın ise köylerdeki sulak alanlara çıktıklarını ifade eden Ünalan, köylere çıkamadıkları zamanda bile evlerinin önüne çadır kurarak yazın burada yaşadıklarını aktardı.

Reklam
Reklam

Arguvan'da 30 aile olarak yaşadıklarını anlatan Ünalan, bu ortamın kendileri için vazgeçilmez bir yaşam tarzı olduğunu belirtti. Yaklaşık 130 kişinin havaların ısınmasıyla çadırlarda yaşamaya başladığını dile getiren Ünalan, şunları kaydetti:

"Kışın evlerimizde kalırız. Havaların ısınmasıyla birlikte köylerdeki sulak alanlara giderek çadırlarımızı kurarız. Tarlalarda yevmiye ile çalışır, çobanlık yaparız. Köylere gidemeyenlerimiz, evlerinin önüne çadırlarını kurarak, havaların ısınmasıyla birlikte buralarda yaşamaya başlarlar. Bize apartman dairesi bile verseler, önüne yaz ayında çadır kurarız. Keşke yılın 12 ayı havalar sıcak olsa da çadırlarımızda yaşamaya devam etsek."

Gazi Ulaşır ise atalarından gelen bir alışkanlıkla çadırlarda daha iyi bir yaşam sürdüklerini ifade ederek, "Çadır bizim için bir özlemdir, bir gelenektir. Atalarımızdan kalan mirastır. Biz bunu yaşatmaya devam edeceğiz. Çadır bizi temsil eder. Atalarımız yıllar önce Gaziantep, Şanlıurfa ve Diyarbakır'dan Arguvan'a göç etmişler. Biz de, onların yaşantısını sürdürmeye çalışıyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: