Çağaptay: Bu operasyon bir ilktir, son değil

Ankara (AA)- ABD'deki düşünce kuruluşlarından Washington Enstitüsünün Türkiye uzmanı Soner Çağaptay, Türkiye'nin Irak'ın kuzeyine yeni bir kara operasyonu düzenlemesinin beklenebileceğini söyledi.

Çağaptay, "Bir PKK liderini ele geçirmek için spesifik operasyon da olabilir. Yani operasyonlar süreci tekrar başladı demek mümkün" dedi. Çağaptay, sınırlı bir güçle düzenlenen bu operasyonun temel hedefinin, terör örgütü PKK'nın "tarumar edilmesi" değil, PKK'nın bundan sonraki bütün saldırılarının karşılık bulacağı, Türkiye'nin eli-kolu bağlı oturmayacağı ve örgütün Irak'ın kuzeyinde hayat alanı bulamayacağı mesajının verilmesi olduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

Operasyonun diğer bir hedefinin teröristlerin Zap kampı olduğuna işaret eden Çağaptay, "Zap kampına girildiği biliniyor. Demek ki o nokta hedef de başarıyla tamamlanmış oluyor" dedi.

-"YENİDEN GİRİLMESİ MÜMKÜN"-

Çağaptay, operasyonun en önemli başarısının ise örgüte, Dağlıca baskınına benzer bir terörist saldırısı ve sınır ihlali gibi eylemlerinde cezasız kalmayacağının işaretinin verilmiş olması olduğunu belirterek, "Artık benzer bir terörist saldırı ya da sınır ihlalinde Türkiye'nin 24 saat içinde Irak'ın kuzeyinde olacağını beklemek mümkün.
Neredeyse otomatik pilota bindi bu süreç. Bundan dolayı PKK'nın önümüzdeki dönemlerde ciddi saldırılardan kaçınacağını söylemek mümkün, çünkü PKK da biliyor ki, çok canı yanacak" dedi.

Çağaptay, tüm bu nedenlerle, TSK'nın amacına eriştiğini ve operasyonun bu günlerde sona erdirilmesini zaten beklediğini ifade etti.

-"YENİDEN DÖNÜŞÜN BAŞLANGICI"-

Çağaptay, Türkiye'nin bu operasyonunun bir dahaki operasyonlara emsal oluşturması bakımından çok "kıymetli" olduğunu ifade etti.İleri tarihlerde yeni kara operasyonlarının da beklenebileceğini ifade eden Çağaptay, şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"Bu operasyon, 2003-2007 yılları arasında Türkiye'nin karşı taarruzuna karşı bir tür stratejik muafiyet kazanmış olan PKK'nın bu stratejik muafiyetinin bittiğinin işareti olarak çok önemlidir. Türkiye'nin Irak'ın kuzeyinin dışında kalması şeklinde 2003'te ortaya çıkan senaryo yok oldu. Iraklı Kürtlerin ABD'nin tek müttefiki olmaları sebebiyle Türkiye'nin kuzey Irak siyasetini ABD üzerinden biçimlendirici etkilerinin de azaldığını görüyoruz. Demek ki bundan sonra bu tür operasyonlar beklenebilir.
Sonuçta operasyon, Türkiye'nin 5 yıl sonra kuzey Irak'a yeniden dönüşünün başlangıcı olarak çok büyük ve tarihi bir başarı. Bu operasyon bir ilktir, bir son değildir. Arkasından buna benzer operasyonlar gelebilir. Kuzey Irak bundan sonra Türkiye'nin PKK'ya karşı terörle mücadele faaliyetlerini yürüttüğü bir saha haline dönüşmüştür."