Çağımızın hastalığı "Kabızlık"

O kadar çok ki kabızlıktan yakınan, ben artık bunu günümüz yeme alışkanlıklarına bağlıyorum.

Özellikle şehirlerde günlük gıda tüketimimiz endüstrinin bize sunduğu işlenmiş gıdalar üzerine oturduğundan artık neredeyse hiç posa tüketmiyoruz; bunun doğal sonucu da kabızlık. Gelin neler yapabileceğinize birlikte bakalım.Aile Hekimliği Uzmanı, Clinica Gayrettepe Tıbbi Direktörü Dr. Eren Eroğlu, Mynet okurları için yazdı.

Kabızlığın önünü almakta en önemli konu beslenmedir.

Yiyecekler ilaç mıdır? Bazen evet. Özellikle kronik kabızlığın tedavisinde posalı beslenmek ilaç yerine geçer. İki tür lif vardır; suda eriyenler ve erimeyenler. Bir kadın günde ortalama 25 gram erkek ise 38 gram lif almalıdır. Suda eriyenler sindirimi rahatlatırken suda erimeyenler bağırsaklarda kütle teşkil ederek dışkılamayı kolaylaştırır. Bu nedenle lifi bol yiyecekler öncelikle tercih edilmelidir. Sofralarımız vazgeçilmez gıdası olan ekmek kepekli, çavdarlı, yulaflı yada tam buğday ekmeği olmalıdır. Yeşil sebzeler ve taze meyveler kabukları ile tüketilmelidir. Kuru meyveler ve özellikle kuru erik hayat kurtarıcı olabilir.

Reklam
Reklam

İnsanın bağırsaklarını da eğitmesi gerekebilir. Bunun için mümkün ise her sabah en az 15 dakika tuvalete gitmek ve başarılı olunsun yada olunmasın bu süreyi orada geçirmek gerekir. Kahvaltı sonrasını yada en azından bir bardak su içtikten sonraki zaman tercih edilirse daha iyi olur. Çünkü mideye giren gıda yada su, onda ve tüm mide barsak sisteminde hareketliliği başlatacaktır.

Bedeninizin sesine kulak verin demek istiyorum; tuvalete gitme ihtiyacını hissettiğiniz an fazla oyalanmadan talebe uyun. Eğer bu hissi göz ardı ederseniz bir süre sonra kaybolur, fakat bağırsakta biriken dışkı suyunu kaybeder ve sertleşir. Alaturka tuvaletler daha kolay tuvalete çıkmaya yardımcıdır.. Çömelir pozisyonda oturanların karın içi basıncı yüksek olacağı için alafranga tuvalet kullananlara göre daha kolay dışarı çıkarlar. Alafranga tuvalet kullananlar ise otururken ayaklarının altına 15 cm yüksekliğinde bir tabure yada basamak koyarlarsa, onlar da üç aşağı beş yukarı aynı basınç artışını elde ederler.

Bol su içmek sağlığın her alanında olduğu gibi kabızlığın tedavisinde de baş rol oynar. Kabızlıkla mücadele edenler günde 8-10 bardaktan az olmamak kaydıyla sıvı tüketmelidir. Su bağırsağın içine geçerek dışkıyı yumuşatır ve çoğu insanın yakındığı o sert hali ortadan kaldırır. Fakat çay, kahve ve alkollü içecekler idrar söktürdüklerinden dışkıyla atılan suyu azaltıp kabızlığa yol açabilir, onlardan kaçınmakta fayda vardır.

Reklam
Reklam

Spor ve fiziksel aktivite bağırsak hareketlerini uyaracağından kesinlikle ihmal edilmemelidir. Günde en az 15 dakikalık yürüyüş bu işe bire birdir. Yaşlı insanlarda görülen kabızlığın başta gelen sebebi hareketsiz yaşamdır. Yani işleyen beden bağırsağı da çalıştırır. İlaçları da zaman zaman kullanmak gerekebilir ama o konuyu isterseniz doktorunuza danışın. Sağlıkla kalın

eroglu.eren@mynet.com