Çağımızın Hastalığı Kanser Hakkında Doğru Bilinen 10 Yanlış!

Kanser vakaları her geçen gün artarken dünyanın her yerindeki bilim adamları bu amansız hastalıkla mücadele edebilmek için durmadan çalışıyor. Ancak kanserin kendisi kadar, hakkındaki doğru bilinen yanlışlar da tehlike arz ediyor.

Stres ve üzüntü kanser yapar

Halk arasında en sık bilinen yanlışlardan birisi belki de budur. Kanser hakkında bilinen onca şeye rağmen stres ve üzüntünün kanser yaptığı veya mutluluğun kanseri iyileştirdiği yönünde bilimsel bir kanıt bulunmamaktadır. Ancak hastalıkla mücadele edenlerin morallerini yüksek tutmak önemli.

Biyopsi kanserin sıçramasına, dağılmasına neden olur

Biyopsi, hastalığın tam olarak tanınması ve tedavi sürecinin planlanması için olmazsa olmaz bir uygulamadır. İğneli ve cerrahi olarak iki şekilde uygulanan biyopsi herhangi bir şekilde hastalığın dağılıp yayılmasına sebep olmaz. Biyopsinin kanseri dağıttığına, diğer bölgelere yaydığına dair herhangi bir kanıt yoktur.

Reklam
Reklam

Ailende kanser varsa, mutlaka sen de kanser olursun

Kalıtım bazı kanser türlerinde rol oynasa da, bu oran oldukça düşük. Yani babaannesi kanser olan bir kadın mutlaka kanser olacak diye bir şey yok. Kanser genetik bir hastalık olarak mutasyon sonucu oluşur, ancak kalıtsal bir hastalıktır, demek yanlıştır.

Kanser kaderindir, kanser olacağın varsa mutlaka olursun

Bütün yanlış inançlar arasında belki de en gülünç olanı desek yeridir. Sağlıklı yaşayarak ve dengeli beslenerek kanser dahil pek çok hastalıktan korunmak mümkündür. Mesela sigara bütün kanser türlerinin yüzde 30’undan sorumludur. Sadece sigarayı hayatınızdan çıkartarak kanserle aranıza mesafe koymak mümkün.

Kanser bulaşıcıdır

Bilinen kanser türlerinden herhangi birisi bulaşıcı değildir. Maalesef bu yanlış inanç yüzünden kanser hastaları tecrit edilmiş bir hayata mahkum oluyor. Kanser hastaları tedavi görürken, doktorların uygun gördüğü şekilde sosyal hayatlarına devam edebilirler. Kanser hastalarının toplum içine karışmasında herhangi bir sakınca yoktur.

Reklam
Reklam

Kanser hastaları şeker yememelidir

Kanser hücreleri de faaliyetlerini devam ettirebilmek için normal hücreler gibi enerjiye ihtiyaç duyar. Ancak şeker yemeyi azaltmak kanser hücrelerinin faaliyetlerini yavaşlatmaz. Tam tersinden bakarsak, fazla şeker yemek de kanser hücrelerinin faaliyetlerini arttırmaz. Yani kanser hastalarının tatlı yemeleri hastalıkları üzerinde olumlu veya olumsuz herhangi bir etki yaratmaz.

Bıçak değdiği zaman kanser yayılır

Bu inancın aksine, cerrahi seçenekler pek çok kanser türünde hayat kurtarır. Kanserli organın veya dokunun hastanın vücudundan çıkarılması, kanserin nüksetme (tekrarlanma) oranını anlamlı bir biçimde azaltıyor. Kanser, cerrahi olarak müdahale edilebilecek evredeyse hastanın ameliyattan yana tavır alması gerekmektedir.

Kanserden sonra iş hayatına dönülemez

Kanser tedavilerindeki yeni yöntemler sayesinde pek çok hasta tedavi sürecinde sosyal yaşamlarına devam edebiliyor. Özellikle kanser erken teşhis edilmişse, uygulanan ilaç tedavilerinde kişinin işinden ayrılması gerekmiyor. Kanser yüzünden işinden ayrılan bir hasta, tedavisi tamamlandıktan sonra tekrar iş hayatına dönebilir.

Reklam
Reklam

Hastaya kanser olduğu söylenmemeli

Aksine, hastaya hastalığı detaylıca anlatılıp bilgilendirilmeli ve kendisi için en uygun olan tedavi yöntemini seçmesine izin verilmelidir. Hastanın tedavi sürecine aktif katılımı uygulanan tedavilerin başarısını arttıracaktır.

Pozitif düşünceyle kanseri yenmek mümkün

Hastanın yüksek moral ve motivasyona sahip olması, tedavi esnasındaki zorlukların altından kalkabilmesi için önemlidir. Ancak sadece pozitif düşünceyle kanseri yenmek mümkün değildir. Hem fiziksel, hem de ruhsal sağlığın bir arada korunduğu kanser tedavisi en iyi sonuçları verir.

Kaynak

Kaynak