ÇAĞIMIZIN HASTALIĞI UNUTKANLIK…

UNUTKANLIK

Sevgili okuyucularım, son zamanlarda insanların en büyük sorunu haline gelen unutkanlık meselesine değinmek istedim. Bir çok sohbet ortamında arkadaşlarımın “Bu aralar çok unutkanım.” sözlerine sık sık şahit oluyorum. Unutkanlığı “Nede olsa artık yaşlanıyoruz.” Diyerek geçiştirdiğimizde acı bir gerçek.

Bence unutkanlık sadece yaşlılık hastalığı değil. Hafızası bizlerden çok çok iyi olan bir çok yaşlı dede, nine tanıyorum. Hepimiz şahit olmuşuzdur dedelerimizin bundan 70-80 yıl öncesinde yaşanan olayları anlatırken en ince detayına kadar indiklerine. Ben unutkanlığın aslında biraz beyin tembelliğine bağlı olduğuna inanıyorum. Hepimizin elinde cep telefonu hatta cep bilgisayarı, masamızda dizüstü bilgisayarlar, ne arasak bir tuşla karşımızda. Beynimizi neden zorlayalım ki nede olsa hepimizin her aradığımızı artık kütüphanelere gitmeden bulabileceğimiz bir teknoloji aleti var.

Reklam
Reklam

Gelin birde uzman gözüyle unutkanlık ve bunu gidermenin yolları ile ilgili yazılmış olan 5 faydalı beyin egzersizi konulu yazıya göz atalım…

Formda kalmak için egzersiz yapmanın yanında zihninizi de aktif tutmak için beyninizdeki bağlantıları ve nöral ağları da geliştirmelisiniz. Peki bunu nasıl yapacaksınız? Her gün beyninizin 5 büyük zihinsel fonksiyonunu başarılı bir şekilde çalıştırmanız için çeşitli egzersizler ve aktiviteler var. Aktiviteler 5 temel zihinsel fonksiyondan oluşuyor; Keskin bir zekaya sahip olmak için bu 5 fonksiyonu harekete geçirmek ve etkili şekilde beyne egzersiz yaptırmak gerekiyor:

1-Hafıza: Beyinde hafızayı canlı tutmak için çeşitli egzersiz türleri var. Müzik dinlemek sadece eğlenceli değil, hafızanızı geliştiren ve yetenekleri inşa etmeye yardım eden asetilkolin seviyesini artırıyor. Bir anda hatırımıza gelmeyen bir arkadaşımızın adını bulmak için hemen telefona sarılıp diğer arkadaşımızı aramak yerine hafızamızı zorlayarak hatırlamaya çalışmalıyız…

2-Dikkat: Hafıza okuduğunu anlama, gürültüye ve karmaşıklığa rağmen konsantrasyon gibi tüm zihinsel aktivitelerde ciddi bir rol oynuyor. Rutin işlerimizi değiştirerek dikkatimizi geliştirebiliriz. İşe gidiş yolunuzu, masanızı düzenleme şeklinizi değiştirin. Bu, alışkanlıklarınızdan kurtulmanızı ve daha fazla dikkat etmenize yardım eder. Koşarken sesli kitap dinlemek gibi birleştirilmiş aktiviteler zihninizin aynı süre zarfında daha fazla çalışmasını sağlar.

Reklam
Reklam

3-Dil: Dil aktiviteleri bizim hatırlama, anımsama ve kelimeleri anlama yeteneğimizi geliştirir. Ayrıca akıcılığımızı, dilbilgisi yeteneğimizi ve sözcük bilgimizi dener. Düzenli egzersizle yeni kelime bilginizi artırabilir ve alışılmış kelimeleri daha kolay hatırlayabilirsiniz.

4-Görsel-Uzamsal yetenek: Renkli ve 3 boyutlu bir dünyada yaşıyoruz. Görsel bilgileri analiz etme çevremizle hareket etme açısından gereklidir. Bu zihinsel fonksiyonu çalıştırmak için bir odada yürümeyi ve 5 nesne ve yerlerini beyninize yerleştirmeyi deneyin. Odadan çıktığınızda 5 nesnenin ne olduğunu ve nerede durduğunu hatırlamaya çalışın. Kolay mı? İki saat bekleyin ve tekrar hatırlamaya çalışın. Bu hafızanızı kullanmak için sizi zorlayacak ve beyninizi bir noktada odaklamaya çalışacaksınız.

5-İdari fonksiyon: Farkına varmasanız da siz karar verirken, varsayım oluştururken ve hareketlerinizin muhtemel sonuçlarını göz önüne alırken mantığınızı ve muhakeme yeteneğinizi kullanırsınız. Bir arkadaşınızla birlikte geziye çıkmak zihinsel performansınızı geliştirecektir. Görsel zeka geliştirici oyunlar oynamak problem çözme ve strateji oluşturma yeteneklerine yardım eder.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz