Çağımızın Hastalıkları Antalya'da Tartışılacak

Türk Nöroloji Derneği'nin düzenlediği 48. Ulusal Nöroloji Kongresi, 16-22 Kasım tarihleri arasında Antalya'da yapılacak.’Yaşam Boyu...

Türk Nöroloji Derneği'nin düzenlediği 48. Ulusal Nöroloji Kongresi, 16-22 Kasım tarihleri arasında Antalya'da yapılacak.

’Yaşam Boyu Nöroloji’ ve ‘Çocuk Nörolojisi’ konularını içeren kongrede çocukluktan yaşlılığa nörolojik rahatsızlıkların tanı, teşhis ve tedavi alanındaki son gelişmeler ele alınacak. Alzheimer, baş ağrısı, beyin damar hastalıkları, davranış nörolojisi, elpilepsi, girişimsel nöroloji, hareket bozuklukları, MS, Nöro-Behçet, Nöro-Genetik, nöroimmunoloji, nörolojik yoğun bakım, nöromüsküler hastalıklar, nörooftalmoloji-nörootoloji, nöropatik ağrı, nöronütrisyon, Parkinson, pediyatrik nöroloji, uyku bozukları, yürüme denge gibi hastalıkların akılcı ilaç kullanımı, sağlıkta yaşam kalitesi konularındaki gelişmelerin paylaşılacağı kongre, ilklere de ev sahipliği yapacak. İlk kez hastalar, doktorlarla birlikte aynı masaya oturacak ve sorunların, sıkıntıların çözümünde ortak çözüm yolları arayacak.

Reklam
Reklam

Kongrenin davetlileri arasında yer alan hasta dernekleri arasında ALS-MNH Derneği, Türkiye Alzheimer Derneği, Türkiye Kas Hastalıkları Derneği (KASDER), Türkiye Multiple Skleroz Derneği, Ankara Multiple Skleroz Derneği bulunuyor. Genç nörologların da da yaşadıkları sıkıntıları anlatacağı kongrenin uluslararası katılımcıları arasında ABD, İngiltere, Almanya ve Kanada’nın dünyaca ünlü nörologları yer alıyor.

'ÇOCUK BAŞ AĞRISI’ İÇİN SENARYOLU EĞİTİM

Türk Nöroloji Derneği’nin (TND) düzenlediği ve Antalya'da Maritim Pine Beach Otel ve Kongre Merkezi'nde gerçekleşecek kongreye bin 200 bilim insanı katılacak. Kongrede 69 bilimsel oturumda, 6’sı yabancı 243 bilim insanı konuşmacı ve oturum başkanı olarak yer alacak. Kongrenin iki ana konusundan biri olan çocuk nörolojisinin, çocuk hastalıklarında yüzde 40 orana sahip olduğu bildirilirken, bu kapsamda yapılacak bir çalıştayda da bilim insanlarının ‘Çocuk ve ergenlerdeki baş ağrısı’nı senaryolarla tartışacağı ve bu alandaki son gelişmeleri değerlendireceği kaydedildi.

Reklam
Reklam

Baş ağrısının ilaç ve ilaç dışı tedavilerinin masaya yatırılacağı kongrede, alzheimer, epilepsi, hareket bozuklukları, demans gibi nörolojik hastalıklar da ele alınacak. Akılcı ilaç kullanımı, sağlıkta yaşam kalitesi, genç nörologların sorunları başlıklı çalıştayların da olacağı kongrede, mesleğin genel sorunları da tartışılacak. ‘Mesleğin Sorunları’ çalıştayında konuşmacı olarak Türk Tabipleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan ve CHP Mersin Milletvekili Prof. Dr. Aytuğ Atıcı yer alacak.

HASTALAR SIKINTILARINI ANLATACAK

Bu yılki kongrede ilk kez nörolojik hasta ve hasta yakınlarının kurduğu derneklerle, doktorlar aynı platformda, interaktif bir toplantıda buluşacak. ALS-MNH Derneği, Türkiye Alzheimer Derneği-Vakfı, Türkiye Kas Hastalıkları Derneği (KASDER), Türkiye Multiple Skleroz Derneği, Ankara Multiple Skleroz Derneği, toplumun ve sosyal güvenlik sisteminin nöroloji hastalarına yaklaşımındaki sıkıntıları anlatacak, evde bakım hizmetlerinin kalitesinin artırılması, malulen emeklilik koşullarının iyileştirilmesi gibi çeşitli konulardaki taleplerini aktaracak. Hasta dernekleri ile Türk Nöroloji Derneği Yönetim Kurulu üyeleri 19 Kasım 2012 pazartesi günü ortak bir basın toplantısı ile görüşlerini kamuoyu ile paylaşacak.

Reklam
Reklam

Toplam 5 çalıştay ve 3 ana konferansın düzenleneceği kongrede, nörolojik hastalıkların yeni tedavi yöntemleri ele alınırken, hemşirelere yönelik özel nöroloji eğitimi verilecek. Bir buçuk gün sürecek eğitim programlarıyla, hemşirelere nöroloji hastalarının yaşayabileceği sıkıntılar ve bu durumlarda uygulanabilecek tedavi yöntemleri aktarılacak. MS hastalığının tedavisindeki yenilikler de eğitim programlarının ana başlıklarından birisi olacak.

DÜNYACA ÜNLÜ NÖROLOGLAR KATILACAK

Kongre kapsamındaki konferansların ilkinin oturum başkanlığını Türk Nöroloji Derneği Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ersin Tan ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Ayşe Bora Tokçaer yapacak. Konferansta Almanya-Goethe Üniversitesi’nden Dr. Georg Auburger, ABD-Mayo Clinic'ten Christopher Klein, Kanada-Toronto Western Hospital’dan Anthony E. Lang da konuşmacı olarak yer alacak.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden Cengiz Yalçınkaya ve İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Zuhal Yapıcı’nın oturum başkanlığını yapacağı ikinci konferansta ise çocuk nörolojisi ele alınacak. ABD-Kennedy Krieger Enstitüsü'nden Sakkubai Naidu, İngiltere-Royal Hospital for Sick Children’dan Sameer Zuberi bu alandaki deneyimlerini katılımcılarla paylaşacak. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Önder Us ve Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Babür Dora’nın oturum başkanlıklarını yapacağı üçüncü konferansta da ABD LRI Cleveland Clinic Foundation’dan Dr. Selva Baltan, Dünya Göz Hastanesi’nden Pınar Aydın O'Dwyer, USA- Massachusetts General Hospital’dan Hakan Ay konuşmacı olacak.

Reklam
Reklam

Kongrede ayrıca Ulusal Nöroloji Kongresi’nin gelenekselleşen ‘Nöronlar Yarışıyor’ adlı bilgi yarışması da yapılacak. Nörologlar her yıl olduğu gibi bu yılda Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ersin Tan’ın moderatörlüğünde birbiriyle yarışacak.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: