Çağlayan: Durumumuz Avrupa'nın birçok ülkesinden daha iyi

İstanbul (AA) - Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin küresel bir oyuncu olduğunu, küresel bir alanda yaşanan krizin mutlaka Türkiye'ye de etkileri olacağını belirterek, "Şunu çok net ifade ediyorum ki, bizim durumumuz Avrupa'nın birçok ülkesinden çok daha iyi. Çok daha önemli avantajlarımız var" dedi.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ve Uluslararası Geleceğe Yönelik Araştırmalar ve Bilgi Merkezinin yarın Paris'te gerçekleştireceği "Küresel Büyümenin Yavaşlaması Karşısında Türkiye Ekonomisi" konulu seminerine katılacak olan Bakan Çağlayan, Atatürk Havalimanı'nda açıklamalarda bulundu.

Reklam
Reklam

Dünyada küresel bir ekonomik kriz yaşandığını belirterek, bu ortamda nakit krediye ve likiditeye ulaşmanın eskisine oranla daha zor bir hale geldiğini, ulaşılan likiditenin de eskisine oranla maliyetlerinin arttığını ifade eden Çağlayan, şöyle devam etti:
"Böylesine bir ortamda Avrupa ülkeleri bu küresel krizden en fazla etkilenen ülkelerin başında geliyor. Özellikle Fransa, Almanya, İngiltere, İtalya gibi ülkeler de yaşanan krizden ciddi manada menfi etkilenmiş durumda. Ama şunu çok net ifade ediyorum ki bizim durumumuz Avrupa'nın birçok ülkesinden çok daha iyi. Çok daha önemli avantajlarımız var. Ancak, 'kriz Türkiye'yi etkileyemez' diyemeyiz. Böyle bir söylemimiz söz konusu değil. Çünkü Türkiye küresel bir oyuncu. Küresel bir alanda yaşanan bir krizin mutlaka Türkiye'ye de etkileri olacaktır."

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çağlayan, "Yurt dışındaki sermayenin Türkiye'ye getirilmesi konusunda TBMM'de bugün çıkarılan yasa Türk ekonomisini ve sanayisini nasıl etkiler?" sorusu üzerine, şunları söyledi:
"Sanayi, her zaman nakit ihtiyacı içinde olan bir yapıdır. Yeni yatırım yapacaksanız mutlaka finansman ihtiyacınız vardır. Veya mevcut borçlarınızı yenilemek için finansman ihtiyacınız vardır. Dolayısıyla bugün Meclis'ten geçen kanun ile hem yurt içinden hem yurt dışından kaynak elde edilmesi noktasında önemli olacak. Bu, Türkiye'ye yeni kaynak getirilmesinin yolunu açacak." İşçi çıkarmalar konusunda kendilerine ulaşan göstergelerin ne yönde olduğunun sorulması üzerine de Çağlayan, şunları söyledi:
"Türkiye'deki ekonomik durum konusunda tüm kurum ve kuruluşların yöneticileriyle daima temas içindeyiz. Sektör sektör bütün kurumlarla görüşüyorum. Odalarla, TÜSİAD, MÜSİAD ve tüm kurumların başkanları ile görüşüyorum. Şu anda bir panik havası var. Bugünlerde, bu şartlarda işverenin panik konusunda çok dikkatli olması gerekiyor. Paniği gerektirecek herhangi bir şey söz konusu değildir. Soğukkanlı, serinkanlı olmak gerekir. Bizim kendi bünyemizden kaynaklanmayan, dünyadan gelen bir rüzgar, bir fırtına bu. Bu fırtınanın de etkilerini en aza indirecek tedbirleri mutlaka alma noktasında gece gündüz hareket ettiğimizi ifade etmek istiyorum."

Reklam
Reklam