Çağlayan: Ekonomideki Büyüme Siyasi Ve Ekonomik Istikrarın Sonucu

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye’nin ihracat yaptığı pazarlardaki her türlü sıkıntıya rağmen 2012 yılını çok...

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye’nin ihracat yaptığı pazarlardaki her türlü sıkıntıya rağmen 2012 yılını çok başarılı bir şekilde kapattığını söyledi. Geçen yılın 11 aylık TÜİK ve 12 aylık İhracatçı Birliklerinin rakamlarına göre 152 milyar dolar ihracatın gerçekleştiğini belirten Çağlayan, “Cumhuriyet tarihinde bu tablonun benzeri yok. 152 milyar dolar, bu ay sonu TÜİK kesin rakamları açıklandığında herhalde 153 milyara yakın bir mal ihracatımız olacak. İçinde turizminde olduğu hizmet sektörünün 11 aylık ihracat rakamı 39 milyar dolar. Ümit ediyorum oda 41 milyar dolara yaklaşık bir rakam olacaktır.” dedi.

Reklam
Reklam

Akfen Gyo ve Accor işbirliğinin Adana’da inşa ettiği İbis Otel’in açılışında konuşan Bakan Zafer Çağlayan, Cumhuriyet tarihinde bir ilki daha gerçekleştirdiklerini kaydetti. Yaklaşık 153 milyar dolara yakın mal, 41 milyar dolar hizmet ihracatı yaparak ülkenin kasasına 194 milyar dolar döviz girdiğini hatırlatan Çağlayan, “Bu rakamlara ithalatı da koyduğumuz zaman 2012 yılında 455 milyar dolar toplam dış ticaret hacmine sahip bir ülkeyiz. Allaha şükürler olsun. Bundan 10 yıl önce, ––Milattan öncesinden bahsetmiyorum– 36 milyar dolar ihracatımız, 2002 yılına kadar tüm dünyada aldığımız müteahhitlik işleri sade 44 milyar dolardır. Hükümetlerimiz döneminde bugüne geldiğimizde 30 yıldaki 44 milyar doların üzerine 9 yılda 200 milyar dolar daha ilave koyduk. Türkiye 2012 yılına kadar dünyada müteahhitlik sektöründe toplam tüm 244 milyar dolar taahhüt işi üslendi. Dile kolay, 2002 yılında bir yılda üretmiş olduğumuz tüm mal ve hizmetlerin toplam cirosu 230 milyar dolardı. Bugün sadece ihracatımız 194 milyara geldiği bir dönemdeyiz. Bu ülkedeki siyasi ve ekonomik istikrarın bir sonucudur. Türk teşebbüsünün önü açıldığı zaman neler yapabileceğini çok net göstergesidir.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Otel benzeri tesislerin açılmasının ülkedeki gelişmişliğin işareti olarak değerlendiren Çağlayan, şöyle devam etti: “Türkiye’nin gelişmesine paralel olan gelişmelerdir. Belki 10-20 yıl önceki ihtiyaçlar çok farklı olabilirdi. Ama bugün Türk ekonomisinin sürekli gelişmesi, billâhsa iş ve sosyal hayatının gelişmesi bu tür standartların ortaya çıkmasını sağlıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığının turizm kısmıyla çok yakından ilgili olacağım. Çünkü ekonomi bakanı olarak mal ve hizmet ticareti benim bakanlığım ötesinde döviz kazandıran hizmetlerdir.”

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, milletvekili olarak açmayı söz verdikleri otele başka bir sorumlulukla (bakanlık) geldiğine işaret etti. Çelik, “Milletvekili olarak açmayı söz verdiğimiz yeri başka bir sorumlulukla açtığımız için alacağımız var. İşadamımızdan Adana’ya yeni bir otel istiyoruz. Şahsıma gösterilen ilgiye teşekkür ederim.” ifadelerini kullandı.

Açılışa Vali Hüseyin Avni Coş, Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, AK Parti Grup Başkan Vekili Mahir Ünal, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Tanıtım ve Medya Başkanı Hüseyin Çelik, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler Başkanı Menderes Tevfik Türel, AK Parti Adana İl Başkanı Ziyattin Yağcı, Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ile çok sayıda davetli katıldı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: