Çağlayan: Euro Değer Kaybetti, Ihracatta 3,1 Milyar Dolar Kazık Yedik

Ekonomi bakanı Zafer Çağlayan, Euro’nun değer kaybının ihracata darbe vurduğundan yakındı. Zafer Çağlayan, “Parite, 2011...

Ekonomi bakanı Zafer Çağlayan, Euro’nun değer kaybının ihracata darbe vurduğundan yakındı. Zafer Çağlayan, “Parite, 2011 Haziran ayında 1,44 idi. 2012 Haziran ayında 1,25’e geriledi, şu an 1,22 dolaylarında. Böyle olmasa Euro cinsinden ihracat 35,5 milyar dolar değil, 38,6 milyar dolar olacaktı. İhracatta 3,1 milyar dolar kazık yedik.” dedi.

Çağlayan, ekonominin 2012 ilk 6 ayını basın toplantısı ile değerlendirdi. Toplantıda Türkiye’nin ihracat ve ithalat yaptığı bölgelerin büyük bölümünün sorunlarla karşı karşıya olduğundan dert yanan Çağlayan, “Ateşten çemberin içindeyiz ama buna rağmen 2012 Orta Vadeli Program (OVP) hedeflerini yakalama gayretindeyiz. Burada kuşku yok önemli başarılar da elde ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

IMF tahminlerine göre Euro Bölgesi’nin yüzde 0,03 küçüleceğini aktaran Çağlayan, buna mukabil Türkiye’nin OVP’de öngörüldüğü gibi yüzde 4 büyüyeceğini dile getirdi. Çağlayan, “Büyüme oranları gayet iyi olup dünyayı imrendiriyor. Bu büyümenin ardında ihracat var. İlk 3 ay temel alındığında yüzde 3,2 büyümeye tanık olduk. Bunun 4-5 puanı ihracatın katkıları ile ortaya çıktı. İhracat yaptığımız bölgelerin dörtte üçünün bunalımlarla karşı karşıya olduğu bir otamda önemli başarılar elde ediyoruz.” yorumunu yaptı.

İlk yarıda cari açığın yüzde 30 gerileyip 44,7 milyar dolardan 31,1 milyar dolara indiğini duyuran Bakan, burada 2011’e göre 13,6 milyar dolar iyileşme olduğunu ifade etti. Cari açığın daralmasında ithalatın değil ihracatın önemli rol oynadığından söz eden Zafer Çağlayan, “13,6 milyar dolar iyileşmenin 11 milyarı ihracattan geliyor.” dedi.

“TÜRKİYE KÜÇÜLMEDEN YUMUŞAK İNİŞ YAPIYOR”

Türkiye’nin ekonomide küçülmeden yumuşak iniş yaptığını belirten Çağlayan, şunları kaydetti:

“Cari açık geriliyor, enflasyon geriliyor. Biz, ezberi bozuyoruz. Ekonomi ile ilgili önemli görüşleri bulunanlar ‘2 hakkınız var, birini tercih edin. Enflasyon için büyüme ya da büyüme için enflasyondan vazgeçin’ diyordu. Ama ezber bozuldu. Biz, istihdam ve büyümeyi artırırken cari açık ve enflasyonu indirdik. Bu ivme ile ihracatı da artırdık. 2012 ilk yarıda mal ihracatı yüzde 13,4 artışla 74,4 milyar dolar oldu. Geçen ayın ihracatı da 10,8 milyar dolar oldu. Bunları topladığımızda 85,2 milyar dolar ihracat rakamı elde ediliyor. Buna ilave 1,5 milyar dolar Türkiye İstatistik Kurumu kayıtlarına girecek ihracat olacak. Bu, 87 milyar dolara baliğ oluyor.

Reklam
Reklam

1 Ocak ila 15 Ağustos döneminde ihracatımız ise 92 milyar dolara tekabül ediyor. Bu, bizim 2012 hedefimiz olan 148 milyar dolar ihracat hedefinde sorunla karşılaşmayacağımızı, ateş çemberine rağmen bu rakamı yakalayacağımızı ortaya koyuyor.”

Türkiye’nin Ortadoğu’ya ihracatının yüzde 52 artıp 13 milyar doları aştığını bildiren Çağlayan, buna mukabil Avrupa Birliği (AB)’ne ihracatının 6,8 daralıp 31,5 milyar dolara indiğini açıkladı.

“TÜRKİYE, ÜYE OLSAYDI AB DAHA FAZLA BÜYÜYECEKTİ”

Çağlayan, Türkiye’nin AB’de bunalım olmasa 3,2 değil 4,7 büyüyeceğini savunurken; “Eğer ülkemiz AB’ye üye olsa geçen sene birliğin büyümesi daha da artacaktı.” iddiasında bulundu. Euro’nun değer kaybının ihracata ciddi etkileri olduğunu vurgulayan Zafer Çağlayan, şöyle devam etti:

“2011 Haziran ayında parite 1,44 idi. 2012 Haziran ayında 1,25 oldu, şu an 1,22 dolaylarında. Bu gerileme olmasa euro cinsinden ihracat 35,5 milyar dolar değil, 38,6 milyar dolar olacaktı. İhracatta 3,1 milyar dolar kazık yedik.

Bir de altın ihracatında niye bu kadar duruluyor, anlamıyorum. Hayret ediyorum; elma, armut, kayısı, makine ve yazılım gibi önemli yan sanayi ürünleri nasıl ihraç ediliyorsa, altın da öyle ihraç ediliyor. Geçen sene net ithalatçıydık, bu sene ihracatçıyız. Altın ihracatından dolayı ihracat fazla diyenler bilmelidir ki, altın dışında ihracatımız geçen seneye oranla yüzde 10 artmıştır.”

Reklam
Reklam

“YENİ TEŞVİK PAKETİ YATIRIMLARI ATEŞLEYECEK”

Yeni teşvik paketini içeride ve dışarıda tanıtmaya odaklandıklarını belirten Çağlayan, paketin etkilerinin 2013’te görüleceğine işaret etti.

2003’ten bu yana Türkiye’nin 117,8 milyar dolar yatırım aldığını hatırlatan Ekonomi Bakanı, yeni teşvik paketinin bu anlamda ateşleyeci olacağını, 2013’te rekorlar kırılacağı öngörülerinde bulundu.

“ULUSLARARASI ŞİRKETLERİN MAL EDİNİMİ İLE İLGİLİ SINIRLAMALAR KALKIYOR”

Uluslararası şirketlerin yatırım alanına ereşimin kolay olduğu bölgelere yöneldiğine temas eden Zafer Çağlayan, sözlerini şöyle tamamladı:

“Türkiye’de yatırım yapanların taşınmaz edimi kontrollü rejime tabi kılınmıştı. Uluslararası şirketler ana faaliyet alanlarında belirtilen konularda taşınmaz ediniyordu. Ancak askeri ve özel güvenlik bölgelerinde müsaade alıyorlardı. Resmi Gazete’d e yeni yayımlanan yönetmelikle uluslararası şirketlerin mal edinimi ve ayni haklarda sorunu kalkıyor. Kuşku yok bu adım Türkiye’yi yatırım alanına çevirecektir. Türiyeye yakın ülkelerden önemi talepler gelecektir. Ülkemiz yatırım cenneti olacaktır.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: