Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, geçtiğimiz yıl ihracatın 152.6 milyar dolara yükseldiğini ithalatın ise 236.5 milyar dolar olduğunu belirtti. Çağlayan, yıllık rakamları açıklanmış ülkeler arasında Türkiye'nin ihracatını en çok artıran ikinci ülke olduğunu kaydetti.
Yaptığı yazılı açıklamayla TÜİK'in dış ticaret verilerini değerlendiren Çağlayan, Türkiye için dış ticaret alanında başarılı bir yıl geçirdiğini vurguladı. İhracat 2012’de yüzde 13.1 artarken, ithalatın ise yüzde 1.8 gerilediğini anlatan Çağlayan, "2011’de 106 milyar dolara yaklaşan dış ticaret açığı 84 milyar dolara düştü. Enerji hariç dış ticaret açığımız 2011’de 58.4 milyar dolar iken, 2012’de 31.6 milyar dolara indi. Pazar çeşitlendirme ihracatımıza yaklaşık 11 milyar dolar katkı yaptı. 2011’de yüzde 56 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 64.5’e çıktı." ifadesini kullandı.
Geçtiğimiz yıl 45 ilin ihracat rekoru kırdığına dikkat çeken Çağlayan "Mal ihracatımızın yüzde 15.5 olan GSYİH içindeki payı 19 civarında olacak. 2023’te hedef 500 milyar dolar mal ihracatı. Bunu yakalayacağız." açıklamasında bulundu
İhracat artışını muazzam olarak değerlendiren Çağlayan şöyle devam etti: "12 aylık dış ticaret verisi açıklanmış 20 ülke var. Bunlar arasında Vietnam yüzde 18 artış ile ilk sırada geliyor. Türkiye yüzde 13.1 ile ikinci. 2012’de dünya mal ihracatı yerinde saymışken bizim ihracat artışında ilk sıralarda olmamız çok önemli bir gelişme. İthalatımız ise 2011’e göre yüzde 1.8 geriledi ve 236 milyar 527 milyon dolar olarak gerçekleşti."
İhracatın yılında Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'nın (GSYİH) yüzde 19'una ulaşmasını beklediklerini anlatan Çağlayan açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Bunlar sadece mal ticaretimize yönelik veriler. İki hafta sonra hizmet ticaretimizdeki resmi de net olarak göreceğiz. O gün de hizmet ihracatında yaklaşık 41 milyar dolar ile rekor kırdığımızı göreceğiz. 2002’de mal ve hizmet ihracatının GSYH içindeki payı yüzde 21.7 iken, 2012’de yüzde 24’ün üzerine çıkmasını bekliyoruz. İşte bu ihracat ile büyüyen Türkiye’nin resmidir. Türkiye ekonomisi 2012 yılında ihracat ile büyüdü. İlk 9 ayda büyümeye 4.6 puan katkı veren net ihracat, Türkiye ekonomisine güç verdi, istihdam sağladı, büyümeyi sağladı, cari açığı azalttı. Bunda sayıları 55 bine yaklaşan ihracatçılarımızın, tüm sanayicilerimizin, çiftçilerimizin, madencilerimizin, lojistikçilerimizin büyük emeği var. Bu başarı hepimizin."
Son 4 yıldır ağırlık verdikleri pazar çeşitlendirme faaliyetlerinin ihracata katkısının büyük olduğuna işaret eden Çağlayan şunları kaydetti: "2012’de ilk hesaplamalarımıza göre 11 milyar dolara yaklaşan bir katkı var. Dünya ticaret verileri netleştikçe daha belirgin bir hesaplama yapacağız. Ancak böylece son 4 yılda yaklaşık 40 milyar dolara ulaşan bir pazar çeşitlendirme katkısı olduğunu söyleyebilirim. Artık sadece bir pazara odaklanmış değil, dünyanın tamamını pazar kabul eden bir anlayışa sahibiz. 2012’de tam 97 ülkeye ihracat rekoru kırdık. Yani, ABD, Çin, Irak, Kanada, Brezilya gibi 97 ülkeye yaptığımız ihracat şimdiye kadarki en yüksek düzeyine çıktı. Gelecek yıllarda daha da iyi olacağız. İhracatta artık Anadolu’nun sesi yükseliyor. Birçok ilimiz ihracat rekorları kırıyor. 2012’de ihracatı rekor kıran illerimizin sayısı 45. Diyarbakır, Konya, Şırnak, Manisa, Malatya gibi 45 ilimiz, şimdiye kadarki en yüksek ihracatlarını 2012’de yaptılar. Mallarımızı 97 fasıl altında satıyoruz. Bu 97 faslında tam olarak 60’ında ihracatımız, şimdiye kadarki en yüksek düzeyine ulaştı. İşte bu sadece Pazar çeşitlendiren değil, ürün çeşitlendiren Türkiye’nin de resmi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz