Çağlayan: İran’dan Alınan Gazın Bedeli Özel Sektörün Sattığı Altınla Ödenemez

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ‘Türkiye’nin İran’dan aldığı doğalgazın bedelini altınla ödediği’ iddialarına cevap verdi. Çağlayan,...

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ‘Türkiye’nin İran’dan aldığı doğalgazın bedelini altınla ödediği’ iddialarına cevap verdi. Çağlayan, ihracatın devletler arasında değil, şirketler arasında yapılabileceğini vurgulayıp “Devletin satın aldığı doğalgaz, özel sektörün ihraç ettiği altınla ödenemez.” dedi.

Ekonomi Bakanı Çağlayan, Teksas Kamu Hesapları Başmurakıbı Susan Combs ve heyetini kabul etti. Heyeti kapıda karşılayan Zafer Çağlayan, gazetecilerin gündeme dair sorularını da cevapladı. Basının Türkiye’nin İran’dan aldığı gazın ücretini altın ihracatı ile ödediği iddialarına işaret etmesi üzerine Çağlayan, “Altın, Türkiye’nin ihraç ettiği bir üründür, ödeme aracı değildir. 20 binden fazla ihraç ettiğimiz ürünün arasında altın da bulunmaktadır. Geçen sene altın ithal ederken neden bu tartışmayı gündeme getirmediler. Türkiye’nin İran’la yaptığı ticaret, şirketler arası ticari ilişkilerdir.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Çağlayan, ABD’nin İran’a en çok ihracat yapan ülkeler arasında olduğundan da söz eti. İran’ın 90 milyarlık ithalatının sadece 10 milyarının Türkiye’ye olduğunu bildiren Çağlayan, geri kalan ithalatın en çok nerede olduğunun araştırılması gerektiğini ifade etti.

"MERKEZ BANKASI FAİZ KORİDORUNUN ALT BANDINI DARALTMALI"

Büyüme rakamlarını da değerlendiren Ekonomi Bakanı, “Merkez Bankası ‘Büyümede sıkıntı görürsek faiz koridorunu düzeltiriz’ dedi. Biz bağımsız Merkez Bankası’nın faiz koridorunun üst bandını daraltmasını çok söyledik. Merkez bankası da buna karşılık böyle bir şey yapılırsa hükümetin isteği üzerine yapmış gibi görünüz dediler. Bence bu çok gereksiz bir açıklamaydı. Şimdi de söylüyoruz, faiz koridorunun alt bandını daraltmalılar. Bunun için neyi bekliyorlar bilmiyorum. İnşaallah bu öneriyi Ekonomi Bakanı’nın bir isteği olarak görmezler. Umarım ticaretin içinden bir öneri olarak kabul ederler. Faiz koridorunun alt bandını indirmeliler. İç piyasanın buna ihtiyacı var.” şekilnde konuştu.

Reklam
Reklam

Zafer Çağlayan, reel faizlerde sıfır noktasına gelindiğini aktarırken; Avrupa’da bu rakamların eksileri gösterdiğinden bahsetti. Zafer Çağlayan, ziyarete gelen Teksas heyeti hakkında bilgi verirken de Teksas’ın milli gelir büyüklüğü adına ABD’nin ikinci büyük eyaleti olup, ülke genelinde ihracat bakımından birinci, ithalat bakımından Kaliforniya’nın ardından ikinci eyalet olduğunu; bu haliyle Türkiye için önem arz ettiğini dile getirdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: