Çağlayan: "Kriz ortamında türkiye iyi durumda"

İSTANBUL (ANKA)- Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'ın açıkladığı, 771 bin 878 adet firmanın incelendiği "Girişimci Bilgi Sistemi" 2007 yılsonu sonuçları, aktifleri 100 milyon YTL'nin üzerinde olan bin 546 şirket olduğunu ortaya koydu.

Araştırmaya göre, toplam ticari kar, 98.6 milyar YTL olarak belirlenirken, karın yüzde 52'si 100 milyon YTL veya daha fazla aktifi olan şirketler tarafından yapıldı. En büyük satış karı ise yüzde 14 ile Maden sektöründe, yüzde 13 ile inşaat sektöründe elde edildi. En düşük kar oranı, ise yüzde 5 ile tekstil ve tekstil ürünlerinde oldu.
Reel sektörde 104 milyar YTL pozisyon açığı olduğunu ortaya koyan araştırma, aktifleri 3 milyon YTL altında olan şirketlerde pozisyon fazlası olduğunu gösterdi.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan "Girişimci Bilgi Sistemi"yle elde ettikleri reel sektör analizlerini düzenlenen basın toplantısında paylaştı.

Reklam
Reklam

"Girişimci Bilgi Sistemi"nin 2007 sonu verilerine göre, Türkiye'de 2 milyon 10 bin 377 işletme faaliyet gösteriyor. Bunlardan birinci sınıf işletme sayısı, 241 bin 104, ikinci sınıf işletme sayısı, 1 milyon 238 bin 440, sermaye işletme sayısı ise, 530 bin 833 olarak hesaplandı. Bu işletmelerin toplam öz sermayelerinin 655.5 milyar YTL olduğu ortaya çıkarken, ticari karlarının 98.6 milyar YTL, Ar-Ge harcamalarının ise, 2.2 milyar YTL olduğu belirlendi.

-EN FAZLA BORÇ ORANI YÜZDE 56 İLE İNŞAAT SEKTÖRÜNDE-
En büyük aktiflerin ticarette olduğunu gösteren "Girişimci Bilgi Sistemi" toplam aktifin 1.489 milyar YTL olduğunu ortaya koydu. Bu aktiflerin özkaynak ve dışarıdan borçlanma şeklinde finanse edildiğini belirleyen araştırmaya göre, aktif borç oranı yüzde 56 iken, en fazla borç oranına sahip sektör yüzde 66 ile inşaat sektörü oldu.
Sistemin 2007 sonu verilerine göre, ticari karın 51 milyar YTL'si İstanbul'da elde edildi. Ticarette en fazla karlılık gösteren yerler ise, Kilis, Aradahan ve Hakkari oldu.
İstihdam durumunu da sergileyen çalışmada, 8 milyon kişinin sigortalı olarak çalıştığı, bu sayının 2 milyon 914 bin 956'sının imalat sektöründe sigortalı olduğu ortaya çıktı.
2.2 milyar YTL olan toplam Ar-Ge harcamalarının, 835 milyon YTL'si İstanbul'da yapılıyor.

Reklam
Reklam

-"SİSTEM, KÜRESEL KRİZDE REEL SEKTÖRÜN NASIL ETKİLNECEĞİNİ GÖSTERECEK"-

Bu verilerle ekonominin genelindeki durumu izleyebildiklerini vurgulayan Çağlayan, "Yaşanan krizde, bu çalışmayla belirlenen ortak veriler üzerinden teşvik politikası yapılabilecek. Bu sistem, küresel krizin Türkiye'yi nasıl etkileyeceği, hangi sektörleri daha çok etkileyeceği yönündeki sorulara cevap veriyor" diye konuştu.
Reel sektörün tümünü analiz etmeye dayalı olan, devletin elindeki kayıtlı verilerin ortaya çıkardığı bu çalışmayı "reel sektörün pusulası" olarak tanımlayan Çağlayan, "Küresel kriz ortamında bu çalışmanın önemi daha çok anlaşılıyor. Gelen verileri güncelleyerek, kullanıcıların hizmetine sunan bu çalışma, küresel kriz ortamında ciddi bir rehber olarak ortaya çıktı" dedi.
Eskiden karanlıkta yol bulmaya çalıştıklarını ifade eden Çağlayan, GBS ile her şeyi görmenin mümkün olduğunu vurgulayarak, "Verilerin ortak standarta gelmesi ve bazı firmaların kurallarından ileri gelen bilgi verememesi sorunlarını halletmeliyiz" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam