Ankara (AA) - Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, küresel finans krizinin Türkiye'ye etkisine ilişkin olarak, "Siyasetçi olarak değil, 27 yıl sanayicilik yapmış biri olarak söylüyorum, şu anda bizi endişelendiren bir şey yok" dedi.
Çağlayan, bakanlıkta TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kutadgubilig, MÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihat Vardan ve YASED Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Uysal ile bir araya geldi.
Bakan Çağlayan, toplantıdan önce gazetecilere yaptığı açıklamada, " Bu kriz bizi etkilemez gibi bir düşüncemiz yok. 133 milyar dolar ihracat yapıyorsanız, bunun da yüzde 60'nı AB ülkelerine yapıyorsanız, AB ülkelerinde durgunluk varsa bu mutlaka ihracatımızı etkileyecek" diye konuştu. Dünyadaki krizin likidite krizi olduğunu, bu yüzden nakit kredisini çevrilmesinde eskisi kadar rahat olunamayacağını belirten Çağlayan, krediyi kullanma maliyetlerinin değişeceğini, bu çerçevede özel ve reel sektörün bir şekilde etkileneceğini belirtti. Bakan Çağlayan, krize ilişkin tedbir alınmasında geç kalındığı iddialarını kabul etmeyerek "Siyasetçi olarak değil, 27 yıl sanayicilik yapmış biri olarak söylüyorum, şu anda bizi endişelendiren bir şey yok " dedi.
Çağlayan şunları söyledi:
" Finans kesimimiz oldukça güçlü. Bankacılık sektörümüz gayet emniyetli ve sıhhatli, ancak reel sektörde ihracat yapılacak pazarlardaki durgunluğun yaratacağı üretim ve ihracat azalması söz konusu olacak. Bunun için de alternatif pazarlar söz konusu. Dünya Avrupa ve Amerika'dan ibaret değil, Afrika pazarları, Asya-Pasifik pazarlarına girilebilecek. Bu da belirli bir zaman alacak. Biz de bu geçiş döneminde reel sektörümüz, ihracatçılarımız ve KOBİ'lerimizin sağlıklı bir şekilde, sıkıntıya girmemeleri için nasıl ilgili düzenlemeleri yaparız, bunun çalışmaları içerisindeyiz. Herhangi bir sorun olduğundan değil. Biz proaktif davranıyoruz, bir araya gelerek şartları değerlendiriyoruz. Mali sektör ile reel sektörün ciddi bir diyalog içinde çalışması, birbirine köstek değil, destek olan bir yaklaşım içinde olması gerekir. Burada da bir endişe yok. Meselenin ve olayların farkındayız."