Çağlayan: Teşvik sistemi stratejik yatırımlarda olacak

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yeni Teşvik Sisteminde en yoğunluklu teşviklerin stratejik yatırımlarda olacağını bildirdi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yeni Teşvik Sisteminde en yoğunluklu teşviklerin stratejik yatırımlarda olacağını bildirdi.

Bakan Çağlayan, Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulunun (YOİKK) 17. Toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, özel sektörün yatırım indirimi sisteminin yeniden gündeme getirilmesi, yüksek teknoloji ve yüksek katma değer, bazı bürokratik engellerin azaltılması gibi taleplerinin bulunduğunu ve teşvik sistemi hazırlanırken bu taleplerin göz önünde tutulduğunu anlattı. Çağlayan, şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

"Yatırım indirimi konusunda, farklı bir bakış açısıyla özel sektörün taleplerini karşılayacak bir sistem geliştiriyoruz, Türkiye'nin en geri kalmış bölgesine ciddi manada emek yoğun yatırımları çekecek ve orada yatırım yapanların işgücü maliyetlerini ciddi manada azaltacak, çalışanların sosyal haklarından geri gitmeyecek ancak işletmelere işgücü maliyetlerinde önemli avantajlar sağlayacak argümanların olacak.

En yoğunluklu teşvik sistemi stratejik yatırımlarda olacak. Olmazsa olmazlarımız olarak gerek yetersiz, gerekse olmadığı için dışarıdan ithal edilen ve Türkiye'nin ciddi manada ithal ettiği ara mallar, hammaddeler, yüksek katma değerin üstünde olan yatırımlar bu sisteme girecek. Yüksek teknoloji olmazsa olmazımız olacak. Teşvik sisteminde yeni yapısıyla Bilim, Sanayi Teknoloji Bakanlığı çok önemli hale getirecek. Teknolojik yatırımlarda sistem belirleyecek bir yapıya sahip olacak.

Yeni Teşvik Sistemi, bugüne kadar yapılmış olan teşvik sistemlerinin en iyilerinden biri olacak. Özel sektör talep etmiş olduğu birçok şeyi, büyük oranda teşvik sistemi açıklandığında görecek."

Reklam
Reklam

-"2012 krizli günlerin devam edeceği bir yıl olacak"-

Bakan Çağlayan, toplantıda yaptığı konuşmada da YOİKK'in kurulduğu 2001 yılında Türkiye'ye gelen doğrudan yabancı yatırımların yıllık 3,3 milyar doların biraz üzerinde iken, 2011 yılında yıllık 15,7 milyar dolar rakamına ulaşıldığını kaydetti.

Uluslar arası doğrudan yatırım çekme konusunda 2011 yılında tahmini olarak Çin yüzde 8 artış sağlayabilmişken, Türkiye'nin yüzde 74 artışa ulaşmasına dikkat çeken Çağlayan, 2012 yılının ne yazık ki, krizli günlerin devam edeceği bir yıl olacağını söyledi.

Çağlayan, payı azalıyor olsa da hala ihracatın yarıya yakınının AB ülkelerine yapıldığını, doğrudan yabancı yatırımların da çoğunun bu ülkelerden alındığını ifade ederek, bu nedenle Ekonomi Bakanlığı olarak 3 yıldır sürdürülen proaktif dış ticaret politikasına bu yıl da devam edileceğini kaydetti.

Bakan Çağlayan, dünyada krizin etkilerinin devam edeceği bu yıl içinde girişimcilerin yapacakları yatırımların nicel ve nitel olarak gelişmesi için son derece titiz bir çalışmayla şekillendirilen teşvik sisteminin doğrudan yabancı yatırımlar konusunda en ciddi unsurlardan biri olacağını söyledi.

Reklam
Reklam

-"Birçok makro ekonomik gösterge olumlu seyrediyor"-

Çağlayan, Türkiyede son dönemde sağlanan güven ortamı ve dünyadaki gelişmeler doğrultusunda birçok makro ekonomik göstergenin olumlu seyrettiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Yatırımcıların dikkatini ve ilgisini çeken Türkiye, 2011 yıl sonunda uluslararası doğrudan yatırım girişleri, bir önceki yıla kıyasla yüzde 74 oranında artış göstererek 15,7 milyar dolar seviyesine ulaştı. 2011 yılı dünya doğrudan yabancı yatırım toplamı 1,5 trilyon dolar iken, dünya doğrudan yabancı yatırım artış hızı yüzde 17 olarak tahmin ediliyor. Dünyada doğrudan yabancı yatırım yüzde 17 artarken, Türkiye'de yüzde 74 arttı.

2012 yılının Ocak ayında IMF tarafından Türkiye'ye ilişkin hazırlanan değerlendirme raporuna göre ise, 2012 yılında 16,2 milyar dolar seviyesinde bir uluslararası doğrudan yatırım girişi bekleniyor. Ancak ben, yaptığım seyahatler, temaslar ve aldığım bilgiler çerçevesinde, bu yıl IMF raporundaki beklentinin çok daha üstünde bir giriş olmasını bekliyorum.

Reklam
Reklam

3 farklı değişim göreceğiz. Yatırım hacmindeki yükseliş olacak. Gerek teşvik sistemimiz, gerek güven ve istikrarın sürüyor olması Türkiye'yi daha fazla yatırım alacak bir ülke haline getirecek

İhracat pazarlarında olduğu gibi Türkiye'deki yatırımlar Avrupalı yatırımcıların yatırımlarıyla sınırlı değil, diğer bölgelerden de yatırımcılar gelecek. Sektörel çeşitliliğin fazlasıyla arttığını göreceğiz.

Yetersiz üretim olan işletmelere daha yoğunluklu cazip teşvikler sunacağız. Özel ekonomik bölgeler projesi de bu sürece çok önemli ve anlamlı bir katkı sağlayacak."

Çağlayan, Türkiye'nin 2011 yılında yüzde 8,3 civarında büyüme oranını yakalayacağını da bildirdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz