Çağlayan: Türkiye yatırım alanında dünyanın en doğru adresi

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, mali bunalımlar sebebi ile yatırımda eksen kayması görüldüğüne işaret ederken, “Burada...

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, mali bunalımlar sebebi ile yatırımda eksen kayması görüldüğüne işaret ederken, “Burada gelişmiş ülkeler yerini gelişmekte olan ülkelere bıraktı. Çevresinde bulunan 56 ülke ile Türkiye, yatırım alanında dünyanın en doğru adresi konumuna geldi.” dedi.
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON)’nun Ekonomi Bakanlığı himayesinde tertip ettiği Türkiye - Dünya Ticaret Köprüsü (TDTK) etkinliği, 26-27 Ekim tarihlerini içeren toplantılarla devam ediyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)’nin de katkı sunduğu toplantılarda 85 ülkeden 750 girişimci yerini aldı.
Bu sene gıda, tarım ve hayvancılık sektörlerine hitap eden TDTK'ya Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, TUSKON Başkanı Rızanur Meral ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi katıldı.
Etkinlikte söz alan Zafer Çağlayan, Ticaret Köprüsü toplantılarına gelen iş adamlarının ortak amacının küresel güç birliği oluşturmak olduğunu belirtti. Çağlayan, “Bağlarımızı artırmayı ve gücümüzü diğer ülkeler ile paylaşmayı diliyoruz. Türkiye’ye gelmek çok doğru bir tavır. Burası, doğu ve batı’nın kesiştiği bir ülke. Bakın son 8 senede 100 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım çektik. Bunalımlara inat yatırımı, üretimi ve ihracatı artan bir ülkeyiz. Avrupa’nın pek çok ülkesinde sorunlar varken, Türkiye artık Avrupa’nın akciğeri konumuna gelmiştir.” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin ekonomik bunalıma karşı aldığı tedbirler ile büyümede rekor elde ettiğini vurgulayan Çağlayan, bunda istikarın önemli bir rolü olduğunu savundu.
“TARIMA 20 MİLYAR DOLAR YATIRIM YAPTIK”
Türkiye’nin ekonomisi güçlü bir ülke olduğunu dile getiren Çağlayan, ülkeye bu senenin ilk 8 ayı itibari ile 10,1 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırımcı geldiğini aktardı. Bu rakamın 2010’un aynı döneminde 4 milyar dolar olduğunu bildiren Çağlayan, doğrudan yatırımın yüzde 92’sinin Avrupa’dan geldiğini de duyurdu.
Türkiye’nin 74 milyon nüfusu ve 28 yaş ortalaması ile dünyada önemli bir aktör olduğunu anlatan Çağlayan, “Etrafımızda 4 saatlik uçuş mesafesinde 56 ülke bulunuyor. Bu 56 ülkede dünya nüfusunun 4’te biri bulunuyor. Dünya ekonomisinde artık eksen kaydırmaya başladı. Gelişmiş ülkeler artık yerlerini gelişmekte olan ülkelere bırakıyor. Türkiye de gelişmekte olan ülkeler arasında önemli bir oyuncu.” yorumunu yaptı. Son senelerde tarım ve hayvancılık sektörlerine önem verildiğini sözlerine ekleyen Zafer Çağlayan, bu alanlara 20 milyar dolara yakın yatırım yapıldığına temas etti. İhracatın yüzde 12’sinden fazlasının tarım ürünlerinden oluştuğunu vurguladı.
MERAL: TDTK 25 MİLYAR DOLARLIK İŞ HACMİNİN TEMELİNİ OLUŞTURDU
TUSKON Başkanı Rızanur Meral ise TDTK çerçevesinde Ukrayna İşverenler Federasyonu Başkanı Dimitri Oleynic ile protokol imzaladıklarını bildirdi. Meral, “Protokolün katkıları ile Ukrayna ticaretimizi 3 sene içinde 4 milyar dolardan 10 milyar dolara çıkaracağız.” öngörüsünde bulundu. TDTK organizasyonlarına değinen Meral, şöyle devam etti:
“2009 ve 2010’da Türkiye Dünya Ticaret Köprüsü adı altında 135 ülkenin katılımıyla yapılan programlara ülke dışından 5 bin firma Türkiye’den ise 6 bin firmamız katıldı. Yerli ve yabancı girişimciler arasında 100 binlerce ikili iş görüşmesi yapıldı. 2006‘da başlayan ticaret köprüsü programları 25 milyar dolarlık bir iş hacminin temelini oluşturdu”
Ticaret Köprüsü etkinlikleri ile Afrika ve Asya’da pek çok ülkede tarım, hayvancılık, gıda, madencilik, inşaat, mobilya, plastik, enerji, demir çelik gibi alanlarda önemli yatırımlar yaptıklarını aktaran Rızanur Meral, şunları söyledi:
“Ticaret Köprüsü programları sadece ürünlerimizin ihracatını artırmaya vesile olmamıştır. Aynı zamanda Türk işadamlarını daha önce adını bile bilmediği çok ayrı ülkeleri yakından tanımalarına imkan vermiştir. Konuk işadamları ile yaptıkları görüşmelerin ardından pek çok girişimcimiz alışa geldikleri piyasaların dışındaki yerlerde de ürünleri için ciddi bir potansiyel olduğunu görmüştür.”
BÜYÜKEKŞİ: İHRACATTA YİNE REKOR KIRACAĞIZ
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise, Türkiye’nin ihracatta önemli başarılar elde ettiğini vurgulayıp, “12 aylık ihracatımız 131 milyar dolar. Sene sonunda bu rakam 135 milyar dolar olacak ve yeni bir rekor kırmış olacağız.” dedi.
231 milyar dolarlık ithalat ile birlikte ticaret hacminin 350 milyar dolar olacağını duyuran Büyükekşi, “Türkiye sadece ihracatta değil, dış etkinlikler ile ithalatı ile de kalplerde gönül köprüsü kuracak ve 2023 hedeflerimizi birlikte yakalayacağız." dedi. Ticaret köprülerinin sadece ticareti artırmayacağını, aynı zamanda dostluğu da perçinleyeceğini kaydeden Büyükekşi, “Bizler yabancı yatırımcılara kucak açmak istiyoruz. Dünyanın gelişmesinde, refahın artmasında ülkeler arasındaki ticaretin artmasının önemli bir rolü var. Bu sebeple ülkeler arasındaki ticaretin farklı bir büyüme getirecektir.”
değerlendirmesinde bulundu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz