Çağlayan: Türkiye'nin, En Iyi Tasarım Yapan Ikinci Ülke Seçilmesi Tesadüf Değil

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin, Avrupa Birliği (AB)'nin uluslararası tasarım yarışmasında en çok derece yapan...

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin, Avrupa Birliği (AB)'nin uluslararası tasarım yarışmasında en çok derece yapan ülkeler sıralamasında, ABD'den sonra ikinci sırayı almasını değerlendirdi. Çağlayan, “Türkiye'nin, dünyanın en iyi tasarım yapan ikincisi ülkesi seçilmesi tesadüf değil. Hükümetimizin tasarıma verdiği destekler meyvelerini vermeye başladı." dedi.

Zafer Çağlayan, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, yüksek katma değerli ürün ürütmenin yolunun inovasyon ve tasarımdan geçtiğine işaret ederek, “Türkiye'nin dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmasında yüksek katma değerli ürün ihracatının büyük önem taşıyor ve yeni teşvik sisteminin de bunda önemli bir yer tutacaktır.” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin dünyanın en iyi tasarım yapan ikinci ülkesi seçilmesinin tesadüf olmadığını, hükümetin tasarıma verdiği desteklerin sonuçlarını vermeye başladığını ifade eden Bakan Çağlayan, şöyle devam etti:

"2023'te 500 milyar dolar ihracat hedefimizi, bugünkünün 3 katı kadar mal satarak yakalayamayız. Yapmamız gereken şey ürünlerimizin katma değerini artırmak. Bizi ileri götürecek şey, ürünlerimizin fiziki değeri değil, içeriğindeki tasarım ve teknoloji olmalı. Geçen yılın ilk 6 ayında ihraç ettiğimiz ürünlerin kilogram fiyatı yaklaşık 1,56 dolardı. Bu yılın ilk yarısında bunu 1,68 dolara çıkardık. Bunu asla yeterli göremeyiz. Hedefimiz 3-4 dolar seviyesine çıkmak olmalı. İşte bu yüzden tüm sanayicilerimizin, üreticilerimizin, ihracatçılarımızın yapması gereken ürünlerin katma değerini artırmaktır. Ekonomi Bakanlığı olarak biz, diğer bakanlıklar, TÜBİTAK ve ilgili kurumlar destekler veriyoruz. Yeni teşvik sistemimizde bunu dikkate alarak düzenlemeler yaptık. Gereken başka ne varsa yapmaya hazırız."

Reklam
Reklam

Bakan Çağlayan, son zamanlarda gündeme gelen 'orta gelir tuzağı' konusunda ise "Birkaç yıl sonra yeniden ihracatımızın omurgasını Avrupa oluşturmaya başlayacak ve biz Türkiye olarak katma değeri daha yüksek ürünlerle AB pazarında, ABD pazarında olmalıyız. Orta gelir tuzağına düşmemek ancak bu yolla mümkün." şeklinde konuştu.

Ar-Ge'nin, tasarımın, inovasyonun yüksek katma değerli ürün yaratmada önemli olduğunu işaret eden Çağlayan, Türkiye'nin hızla Ar-Ge merkezi olma yolunda ilerlediğini vurguladı.

Bu arada, yapılan açıklamada, Bakan Çağlayan'ın Türkiye'yi listenin üst sıralarına taşıyan kuruluşlar sıralamasında 22 ödülle ilk sırada yer alan ekibin başkanlığını yapan ODTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Hakan Gürsu'yu telefonla arayarak başarılarından dolayı tebrik ettiği ve Gürsu'nun inovasyon ve tasarım şirketinin Ekonomi Bakanlığı'nın tasarım programı kapsamında desteklenmeye hak kazandığı ifade edildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: