Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'ye 10 sene içinde 100 milyar dolardan fazla enerji yatırımı yapılacağını açıkladı. Çağlayan, yerli ve yabancı firmalara da güç birliği yapıp bu yatırımlardan yararlanmayı önerdi.
Ekonomi Bakanı Çağlayan, İnternational Corperation Platform (ICP) tarafından tertip edilen 2'nci Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi'ne katıldı. Çağlayan, burada yaptığı konuşmada 41 ülkenin organizasyona katılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bu ülkelerin dünya ticaretinden yüzde 10 pay aldığını aktaran Çağlayan, 2'nci Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi'nin önemli güç birliklerine zemin hazırlayacağını vurguladı.
Türkiye'nin Avrupa'nın en doğusunda, Asya'nın da en batısında olduğunu belirten Çağlayan, şöyle devam etti:
"Böyle bir yerde ortaklık arayışlarının olması son derece önemlidir. Bakın Eylül 2011 itibari ile 28 bin 833 firmanın bulunduğu bir ülke konumundayız. Türkiye'ye 2002'ye kadar gelen toplam doğrudan yatırım 14,5 milyar dolardı. Ben daha evvel sanayici idim, ülkeme bir senede 1 milyar dolardan fazla doğrudan yatırım geldiğini hatırlamam. Ama gerek yapılan reformlar gerek de girişimcilerin gayretleri ile aradan geçen 8 senede Türkiye'ye 105 milyar dolardan fazla doğrudan yatırım geldi. 80 senede gelen toplam doğrudan sermayenin 7 katından fazlasından söz ediyoruz. Bunlar da bizim kara kaşımıza gözümüze gelmemiştir. Gerçi kaşımız, gözümüz de fena değil."
Çağlayan, 2011'in ilk 9 ayında Türkiye'ye gelen doğrudan yabancı sermayenin 10,9 milyar dolar olduğunu bildirdi. "Geçen sene aynı dönemde bu rakam 5,1 milyar dolardı. Yani 2010'a oranla 2 kat doğrudan yabancı yatırımı görülüyor . Burada sıcak paradan veya vur kaçtan söz etmiyorum." ifadelerini kullandı.
Sözü Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde görülen Arap Baharı'na getiren Ekonomi Bakanı, şunları kaydetti:
"Tunus'ta başlayıp Mısır ve Libya ile devam eden, son olarak Suriye'ye yansıyan dönüşüme iyi bakmalıyız. Bu değişim o ülkelerin halkı taraından isteniyor. Ben, halk hareketlerini tsunamiye benzetiyorum. Tsunaminin önünde durulamaz. Tabii bu olayların ardından Türkiye gibi enerjiyi dışarıdan ithal eden ülkelerde ekonomik anlamda önemli değişimler oldu. Onun için böyle bir dönem bizi güç birliğine mecbur ediyor. Gelinen aşamada Kuzey Afrika ve Ortadoğu ile olan ticaret hacmimiz geçtiğimiz aylarda gerilese de yeniden rayına oturmaya başlamıştır. Şu bir hakikat dünya ticaretinin yüzde 25'i bir birine sınır ve çevre ülkeler arasında. İktidarımızın göreve geldiği 2002'de 9,5 milyar dolar olan sınır ve çevre ülkelere ihracat bugün 50 milyar dolara yaklaştı. Bunlarla dış ticaret de 100 milyar doları buldu."
Zafer Çağlayan, 2'nci Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi'ne katılan ülkelere karşılıklı yatırıma davet ederken, "Üçüncü ülkelerde güç birliklerini nasıl geliştirebiliriz, onu ele alalım. " çağrısında bulundu.
Türkiye'nin konumu, ekonomisi ile doğru bir yatırım adresi olduğuna işaret eden Çağlayan, "Gelecek 10 senede ülkemize 100 milyar dolardan fazla enerji yatırımı yapılacak. Burada yerli ve yabancı firmalar birlik içinde olmalı, üçüncü ülkelerde birikimlerini kullanmalı." dedi.
Türkiye'nin yatırım çektiği gibi yatırım da gönderdiğini belirten Çağlayan, girişimcilerin ülke dışında 22 milyar dolardan fazla yatırım yaptığını sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz