Çağlayan: "Yeni bir teşvik sistemi getiriyoruz"

Kızılcahamam - Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan yeni bir teşvik sistemi getireceklerini, bundan sonra teşviklerin, sektörel bazda, proje bazında verileceğini bildirdi.

Çağlayan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ile AK Parti Ankara İl Başkanlığınca, Kızılcahamam'daki Asya Termal Otel'de düzenlenen "Ocak Ayı İl Danışma Meclisi Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, sanayi odası başkanlığı yaptığı dönemlerde "enflasyonun tek haneli rakam olacağı, Türkiye'ye 20 milyon dolar yabancı sermayenin geleceği söylense" bunlara inanmayacağını belirterek, "Türkiye ekonomik bir zafer yakalamıştır" dedi.

Reklam
Reklam

Çağlayan, cumhuriyet tarihinde ilk kez Türkiye "sanayi envanteri" ve "sanayi stratejisi" çalışmasını yaptıklarını belirterek, "Türkiye'de 270 bin sanayi işletmesi var. Buralarda kaç kişi çalışıyor, ne kadar iş yapılıyor, bunlarla ilgili maalesef bir bilgi yok. Envanter çalışması, Türkiye'nin kaynaklarının belirlenmesi ve verimli hale getirilmesi için yapılacak. Bunun ardından Türkiye'nin yeni bir sanayi stratejisi oluşturulacak" diye konuştu.

Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınması konusundaki tartışmaları da hatırlatan Çağlayan, bakanlık görevine geldiğinde "Merkez Bankasının piyasaları kontrol etmesi, faizi gözden geçirmesi gerektiği" yönünde görüş açıkladığını ancak bazı kesimlerin bunu "Merkez Bankası'na karışıyor" şeklinde yorumladığını ifade etti. Çağlayan, "Şu bilinmelidir ki, Merkez Bankası'nın bağımsızlığı AK Parti döneminde sağlanmıştır" dedi.

Çiçek de Merkez Bankasının taşınmasıyla ilgili olarak "Başbakan Tayyip Erdoğan'ın bir açıklaması olduğunu ancak konunun henüz Bakanlar Kurulu'nun önüne gelmediğini" söyledi.

Reklam
Reklam

Konuşmasında Kıbrıs sorununa da değinen Çiçek, "2008 yılı, Kıbrıs konusunda Türkiye'ye çok baskıların yapılacağı bir yıl olacaktır. Kıbrıs ihtilafı çıktığı günden beri Türkiye'nin en güçlü konuma geldiği gün bugündür" dedi. Çiçek, KKTC'nin 15 yerde temsilciliklerinin bulunduğunu belirterek, temsilcilik açılması için çalışma yapılan yerlerle birlikte bu sayının yakın zamanda 22'ye çıkacağını bildirdi. Bakan Çiçek, 1997 yılına kadar bütçeden KKTC'ye 80 milyon dolar, 2002 yılına kadar da 213 milyon dolar verildiğini belirterek, "Şu anda 400 milyon dolar veriliyor. Şimdi bu davaya daha fazla hizmet etmiş, çözümü için kim daha fazla uğraşmış, bunlar iyi bilinmeli. İnşallah 2008, Kıbrıs için önemli adımların atılacağı bir yıl olacaktır" diye konuştu.

Çiçek, 1991 yılında Turgut Özal döneminde 55'e çıkarılan emeklilik yaşının daha sonraki dönemde "popülizm uğruna" 38'e indirildiğini, sosyal güvenlikte günümüzde yaşanan sürecin bu tür kararlardan kaynaklandığını savundu.

AA