Çağlayan'dan Anadolu Yaklaşımı değerlendirmesi

Ankara (AA) - Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, Anadolu Yaklaşımının bugün Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından onaylanarak yürürlüğe girmesini değerlendirerek, "Yabancı bankaların, Anadolu Yaklaşımı içinde olmaması düşündürücü" dedi.

Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, Bankalar Birliği tarafından hazırlanan Anadolu Yaklaşımına ilişkin Çerçeve Anlaşma'nın, 9 mevduat bankası, 3 kalkınma ve yatırım bankası, 3 katılım bankası ile 7 banka dışı mali kuruluş olmak üzere 22 kuruluş tarafından imzalandığını ve BDDK'nın onayıyla Anadolu Yaklaşımı'nın bugün itibariyle yürürlüğe girdiğini hatırlattı.

Reklam
Reklam

Kuruluşların Çerçeve Anlaşmayı imzalamasını "iyi niyetin ilk adımı" olarak gördüklerini ifade eden Çağlayan, "Anlaşmayı imzalayan kuruluşların bu iyi niyetli tavırlarını uygulama sürecinde de göstermesini bekliyoruz. Anlaşmaya imza koymayanlara da 'niye' diye sormak istiyorum. Türkiye ekonomisi için böylesine önemli bir konuda daha duyarlı olmalarını beklerdik" dedi.

Çağlayan, imza koymayan bankaların büyük bölümünün yabancı bankalar olduğuna da dikkat çekerek, "Türkiye'de bankacılık sisteminin yabancılaşması konusuna başından beri endişeyle yaklaşmış, bu tedirginliğimizi kamuoyu ile paylaşmıştık. Anadolu Yaklaşımı konusunda ortaya çıkan bu gelişme bizi hem endişelendirdi hem de tekrar düşündürdü" diye konuştu.