Çağlayan'dan dış ticaret beklenti anketi değerlendirmesi

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, dış ticaretin öncü göstergelerinden Dış Ticaret Beklenti Anketi'nin 4. çeyreğe ilişkin...

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, dış ticaretin öncü göstergelerinden Dış Ticaret Beklenti Anketi'nin 4. çeyreğe ilişkin sonuçlarının firmaların dünyada yaşanan ekonomik krizden, özellikle Avrupa’daki sorunlardan etkilendiğini ortaya koyduğunu ifade etti. Çağlayan söz konusu durumun ihracata olumsuz yansıyacağını belirterek, "Endeksin düşüş göstermesinde 4. çeyrek için mevsim normallerinin altında ihracat sipariş düzeyine sahip olduklarını belirten firma yüzdesinde bir miktar artış görülmesi etkili olmuş ve yılın son çeyreğinde genel ihracat beklentisinin azalmasına neden olmuştur." dedi.
Dış Ticaret Beklenti Anketi sonuçları açıklandı. 2011 yılının 4. çeyreğinde İhracat Beklenti Endeksi, 3. çeyreğe göre 7 puan azalarak 115,6 seviyesinde gerçekleşti. Dış Ticaret Beklenti Anketi'nin 4. çeyreğe ilişkin sonuçları, firmaların dünyada yaşanan ekonomik krizden, özellikle Avrupa’daki sorunlardan etkilendiğini ortaya koydu. Söz konusu sonuçları yazılı bir açıklama ile değerlendiren Çağlayan, "Avrupa’nın yaşadığı borç krizi, krize karşı alınacak önlemlerin geciktirilmesi, birçok belirsizliğin devam ediyor olması ihracatçılarımızın yılın son dönemine ilişkin ihracat beklentilerinin az da olsa düşmesine neden olmuştur. 2011 yılının 4. çeyreğinde İhracat Beklenti Endeksi, 3. çeyreğe göre 7 puan azalarak 115,6 seviyesinde gerçekleşmiştir. Endeksin düşüş göstermesinde 4. çeyrek için mevsim normallerinin altında ihracat sipariş düzeyine sahip olduklarını belirten firma yüzdesinde bir miktar artış görülmesi etkili olmuş ve yılın son çeyreğinde genel ihracat beklentisinin azalmasına neden olmuştur." ifadelerini kullandı.
2011 yılının 4. çeyreğinde, 3. çeyreğe göre, Avustralya ve Yeni Zelanda’nın içinde yer aldığı diğer ülkelere ihracat artış beklentisinin güçlenerek sürdüğünü belirten Çağlayan, diğer tüm ülke gruplarına ihracatın artacağı beklentisi zayıflayarak sürdüğünü bildirdi. Firmaların birim ihracat fiyatlarındaki, pazar paylarındaki ve son 3 aydaki ihracat sipariş düzeylerindeki artış beklentilerinin bir önceki çeyreğe göre azalarak devam etmesinin firmaların dünya ekonomilerinden ve özellikle Avrupa ekonomilerinden gelen olumsuz gelişmelere karşı temkinli davrandıklarını ortaya koyduğunu vurgulayan Çağlayan, "Avrupa liderlerinin Avro bölgesindeki borç krizini hafifletmek için harekete geçmiş olmalarına rağmen, firmalarımızın Avrupa’ya ihracat beklentileri halen 6 ay öncesinin gerisindedir. 2011 yılının Ocak-Ağustos dönemi itibariyle, ihracatımızın yüzde 57’sinin Avrupa ülkelerine yapıldığı göz önüne alındığında yılın son çeyreğine ilişkin genel ihracat beklentisinin düşüş göstermesi normaldir. Çünkü Avrupa’nın borç krizi kronik bir hal almıştır. Bununla birlikte, önümüzdeki günlerde Avrupa’nın borç krizinin çözümü konusunda alacağı kararlar, uygulamaya koyacağı tedbirler ve politikalar 4. çeyreğe ilişkin ihracatta düşüş beklentisinin tersine dönmesini sağlayabilecektir." dedi.
2011 yılının son çeyreğinde ankette sektörlerindeki ihracat ve ihracat siparişlerindeki artış beklentilerinin bir önceki çeyreğe göre artarak devam etmesi de her şeye rağmen firmalarımızın ihracata odaklandıklarının işareti olduğunu ifade eden Bakan Çağlayan, ithalat beklentisi endeksinin de hem bir önceki ankete, hem de geçen yılın aynı dönemine göre gerilediğini bildirdi. Bu düşüşün beklentileri yılın son çeyreğinde ithalata yansıyacağını ve cari açığın azalmasına dönük olumlu katkı sağlayacağını açıklayan Çağlayan, "Avrupa, Ortadoğu, Diğer Asya, Amerika ve diğer ülke gruplarından yapılan ithalatın bir önceki çeyreğe göre zayıflayarak sürecek olması önemli. İhracatımızda olduğu gibi, ithalatımızda da Avrupa ülkelerinin ağırlığı söz konusudur. 2011 yılının Ocak-Ağustos döneminde ithalatımızın yüzde 53’ünün Avrupa ülkelerinden yapmış durumdayız. Büyük çapta ithalat yapan firmaların Avrupa ülkelerinden ithalatın daha çok azalmasını beklediği görülmektedir. Avrupa ülkelerinden ithalatın azalmasını bekleyen firma oranında yaşanan artış, genel ithalat beklentilerinin düşmesini de beraberinde getirmiştir." diye konuştu.
Firmaların, ithalat yapma nedenlerinin başında ithal edilen ürünün yurtiçi üretiminin olmaması ve yurtiçi üretim miktarının yetersizliğinin geldiğini hatırlatan Çağlayan, Ekonomi Bakanlığı olarak çalışmalarını tamamladıkları 'İhracata Dönük Üretim Stratejisi' ve 'Girdi Tedarik Stratejisi (GİTES)'nin ne denli önemli olduğunu gösterdiğini bildirdi. İhracata Dönük Üretim Stratejisi ile Türkiye’nin sanayi üretim yapısını ihracat odaklı hale getirmeyi, GİTES ile de ithal edilen ürünlerin bir taraftan Türkiye’de üretimini gerçekleştirmeyi, diğer taraftan da girdi tedariğinin güvenliğini sağlamayı amaçladıklarını vurgulayan Çağlayan, GİTES çerçevesinde oluşturacakları politikalar Türkiye’nin sürdürülebilir büyüme ve sürdürülebilir ihracat artışında önemli rol oynayacağını sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz