Çağlayan'dan Merkez Bankası'na uyarı

ANKARA(ANKA)-Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan, gecelik faiz oranlarında, Merkez Bankası'nın borçlanma faiz oranın yüzde 20'yi aştığını belirterek, "Merkez Bankası aklını başına alsın. Düşük kur, yüksek faiz politikasından vazgeçsin" dedi. Çağlayan, Türkiye'nin yüzde 18.38 oranında faizle borçlandığını belirterek, "Ülkemizde dalgalı kur değil, durgun kur rejimi var" dedi.

ASO Başkanı Zafer Çağlayan, "2'inci Genç Akademi" toplantısında yaptığı küresel dünyada rekabete ilişkin sunumunda, ekonomide yaşanan sorunlara dikkat çekti. Her otuz saniyede bir kişi işsiz kaldığına dikkat çeken Çağlayan, tarımda iş kaybedenlerle beraber yılda bir milyon kişinin işsizler ordusuna katıldığını söyledi. Çağlayan, 2006 yılında her üç öğrenciden birinin işsiz kaldığına dikkat çekerek, bu sorunun üretim ve yatırımın önündeki engellerle aşılabileceğine dikkat çekti. Amerika'da kişi başına milli gelirin 40 bin dolar, Kanada'da 31 bin dolar, İngiltere'de 36 bin dolar olduğunu anımsatan Çağlayan, Türkiye'de ise bu oranın 2006 sonu itibarıyla 5 bin 431 olarak gerçekleştiğini anımsattı. Çağlayan, yüzde 7.5'luk büyümenin devam etmesi durumunda ancak 2033 yılında AB ülkelerine eşit olunabileceğinin altını çizdi.

Reklam
Reklam

FAİZLER ÇOK YÜKSEK ASO Başkanı Çağlayan, Türkiye'nin yüksek faizlerle borçlanmaya devam ettiğini belirterek, Türkiye'de yüzde 18.38 olan bu oranın Hindistan'da yüzde 7.94, Brezilya'da yüzde 12.93, Rusya'da yüzde 10.5, Pakistan'da da yüzde 10.27 olduğunu anımsattı. Çağlayan, Türkiye'de reel faizlerin yüzde 15'e çıktığını söyledi.

DURGUN KUR REJİMİ Devlet Bakanı Abdüllatif Şener'in "Dalgalı kuru tartışalım" sözlerini anımsatan Çağlayan, "Türkiye'de dalgalı değil durgun kur rejimi var. Dolar, faiz baskısıyla bastırılıyor. Son üç yılda kur sabit, fiyatlarda yüzde 27 artış var" diye konuştu. Çağlayan, Merkez Bankası'nın düşük kur, yüksek faiz politikasından vazgeçmesi gerektiğini söyledi.