"Çağrı yanlış anlaşıldı"

ANKARA (İHA) - ANAP Grup Başkanvekili Beyhan Aslan, MHP'nin 'idam' konusunda TBMM'de oluşturulan Çalışma Grubuna 'korsan' değerlendirmesinde bulunmasını esefle karşıladığını söyledi.

Aslan, Parlamento'da düzenlediği basın toplantısında, TBMM'nin 21. dönemde önemli ve ciddi başarılara imza attığını, bunun muhalefetle birlikte başarıldığını belirtti.

Turgut Özal'ın 'AB yolu uzun ince bir yoldur' sözlerini hatırlatın Aslan, bu yolda gerek iç ve gerekse dış sorunlar bulunduğuna işaret etti. Türkiye Cumhuriyeti devletinin 'atalarının izinden giderek hep yönünü batıya çevirdiğini' ifade eden Aslan, bugün AB yolunda ciddi bir dönemece gelindiğini belirtti. "Türkiye AB'ye hiç bu kadar yakın olmamıştır. Avrupa'ya hiç bu kadar yakın olmamıştır" diyen Aslan, Aralık ayında Kopenhag'daki zirvede Türkiye'nin tam üyelik müzakelereninin yapılacağını ve üyelik müzakeresi alınması için çaba sarfedileceğini belirtti. Diğer 12 aday ülkenin seviyesine gelebilmek için önemle reformlar yapılması gerektiğine işaret eden Aslan bunların Türkiye'ye özel kriterler olmadığının altını çizdi.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin hassas olduğu konuları bulunduğunu belirten Aslan, "Bütün bunlar bizim çağdaşlaşma projesi olan AB'den dönmemize yolumuzdan sapmamızı gerektirmeyen konulardır. Hiç kimse vatan, bayrak, din, Atatürk, milliyetçilik gibi konuları AB karşıtı bir argüman gibi kullanmamalıdır. Hiç kimse bu değrelerden taviz vermez. Siyaset üstü olan bu değrelerin siyaset kurumunun bir silahı gibi kullanılması, siyas ipartilerce kullanılması fevkalade yanlıştır. Bu değerler ortak değerlerimizdir. Hiç kimse bir diğer siyasi partinin veya bir ferdin ne milliyetçiliğini ölçecek, ne dinini ölçecek ne, ne Atatürkçülüğünü ölçecek, ne çevreciliğini ölçecek ne devlete bağlılığını ölçecek bir mihenk taşı yoktur" ifadelerine yer verdi.

"AB Türkiye'ye katılmayacaktır. Türkiye AB'ye katılacaktır" diyen Aslan, bunun için de gerekli kriterlerin yerine getirilmesi gerekliliğini vurgulayarak, bu kriterlerin yerine getirilmemesi halinde Aralık ayındaki toplantıdan bir sonuç beklenemeyeceğini ifade etti.

MECLİSİN OLAĞANÜSTÜ TOPLANMASI İÇİN 70 İMZA Aslan, konuşmasında şu ifadelere de yer verdi: "ANAP refah ve mutluluğun AB'den geçeceği bilincindedir. Bu nedenledir ki ANAP Grubuna mensup milletvekilleri 70 adet imza ile Meclisi her an olağanüstü toplantıya çağırmak noktasında iradelerini ortaya koymuşlardır".

Reklam
Reklam

Partiler arasında AB konusunda bir uzlaşma gerektiğinde Meclisi olağanüstü toplantıya çağırmakta kararlı olduklarını vurgulayan Aslan, "Liderler Zirvesi'yle uzlaşma zemini olduğu ve Meclis'in artık AB ölçütleri doğrultusunda yasama faaliyetinde bir şeyler üretebileceğini anladığımız an Meclisi toplantıyşa çağıracağız. Bu konuda ANAPlı milletvekilleri kararlıdır. ANAP teslimiyetçi politikalara karşıdır" ifadelerine yer verdi.

Basın mensuplarının sorularını da cevaplandıran Aslan, MHP'nin 'idam'ın kaldırılması konusuna 'Hayır' demesi halinde, DYP'yi hükümete alıp almayacakları yönündeki bir soruya, "Şu anda bir hükümet var. Sayın Bahçeli'nin idam'ı bizim dışımızda partilerle çözebilirsiniz sözleri çerçevesinde diğre siyasi partilerle sadece idam konusunu konuşmak için bir diyalog başlattık. Olumlu sinyaller aldık muhalefte partilerinden. Hemen hemen ilkelerde anlaştık. Bir çalışma grubu oluşturduk. Bu çalışma grubu çalışmasını tamamladığı anda ve devlet zirvesinde yapılacak diyalogdan sonra AB kriterlerinin hangilerinin yapılabileceğine biz sonra karar vereceğiz. İlk başta 'idam'ı çalışacağız. Ama tabii ki bir noktaya gelir tıkanırsa o siyayi karardır. Diyelim ki bir noktaya gledi tıkandı. O zaman siyasi partiler kendi kurullarında tartışırlar. Henüz bunları söylemek için erken. Ben tıkanmayı varsaymıyorum. Tıkanma olduğu takdirde siyasi partiler onu kendi kuralları içinde değerlendirecektir. Bu ANAP için de geçerlidir MHP içinde geçerlidir diğer siyasi partiler için de gereklidir" karşılığını verdi.

Reklam
Reklam

Hükümetin de yaz aylarında faal olması gerektiğini ve öncelikle Mahalli İdareler Yasası'nın biran önce Meclise getirilmesini istediklerini kaydeden Aslan, yine hükümet konusunda DYP ile temaslarını olup olmadığı sorusuna, "Bizim DYP ile temasımız tabii AB kriterleri çerçevesinde diğer partilerle olduğu kadar oldu. Onlar da idam konusunda bizimle ilkelerde mutabıklar. Hükümte konusnda bir çalışmamız olmadı. Ortada bir hükümet var. Nezaketsizlik olur. Şu anda bir hükümet var ve devam ediyor" cevabını verdi.

'ÇALIŞMA GRUBUMUZ KORSAN DEĞİL' Aslan, MHP'nin 'idam' konusunda kurulan Çalışma Grubu'nu 'korsan' ilan ettiğinin hatırlatılmasına ise şu karşılığı verdi: "Bir kere korsan olarak ilan edilmesini ben üzüntüyle karşıladım. Çünkü korsan bir çalışma grubu değlidir. Sayın Bahçeli'nin zirveden sonra idam konusnda bizim dışımızda Mecliste konsensüs bulursanız bunu çıkartın biz buna karışmayız, ret oyu veririz evet de demeyiz beyanı üzerine koalisyon partileri DSP ve ANAP bu çalışmayı başlatmıştır. Şimdi bu tamamen ahlakidir. Korsan olarak nitelendirilmesini esefla karşıladım. Yanlış bir değerlendirme. Bu Meclis'teki hiçbir çalışma korsan olarak nitelendiremez. Bu TBMM'nin saygınlığına da gölge düşürür. Korsan bir çalışma değil. Bizzat ortağımıza saygı ve nezaket gösterilerek yapılan bir çalışmadır".

Reklam
Reklam

Aslan, Ecevit'in dün parti grubundaki 'erken seçim' ile ilgili sözlerinin hatırlatılmasına ise şu cevabı verdi: "Seçim istediği anlamında yorumlamadık biz. Her siyasi parti yasama yılının sonunda grup yapar kapalı açık. Milletvekillerine mesaj verir. Yani tatilinizi yapın ama biraz da hakla ilgilenin halkla kaynaşın. İlinize ilçenize köye gidin, partiyi anlatın hükümet yaptıklarını anlatın beyanında bulunmak istedi. Ama bunu değişik kelimelerle anlattığı için bir erken seçim olarak yorumlandı. Daha yakın bir zamanda 3 lider zirve sonrasında açıklamıştı. Seçim 2004'te demişti. Sayın Başbakan'ın erken seçim istemesi zaten imkansızdı. Milletvekillerine çalışma mesajı olarak yorumluyorum. Rahatsızlıkları dolayısıyla bazı yanlışlar yaptığı vaka. İnşaallah daha iyi olur".