Çalıkuşu balesi, depremde hayatını kaybeden öğretmenler için sahnelenecek

Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB), Reşat Nuri Güntekin'in ''Çalıkuşu'' romanının bale uyarlamasını Van depreminde...

Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB), Reşat Nuri Güntekin'in ''Çalıkuşu'' romanının bale uyarlamasını Van depreminde hayatını kaybeden öğretmenler anısına sahneleyecek Devlet sanatçısı Merih Çimenciler'in sahneye koyduğu ''Çalıkuşu'' balesi, 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde Kültür Merkezi'nde gerçekleştireceği prömiyer ile sanatseverlerin beğenisine sunulacak.
Türk Sanayici ve İşadamları Vakfı (TÜSİAV) tarafından verilen ''En Başarılı Türk Eseri'' ödülünü alan bale, Türk sanat müziğinin seçkin eserlerini Türk balesi ile buluşturmasıyla dikkati çekiyor. MDOB sanatçıları, 1920'li yıllarda savaşın yoksullaştırdığı Anadolu'da fedakar bir öğretmenin mücadelesinin anlatıldığı eserin hazırlıkları yoğun bir şekilde sürdürüyor. Devlet Sanatçısı Merih Çimenciler, yaptığı açıklamada, lise yıllarında Türkan Şoray ve Kartal Tibet'i izlediğini belirtti.
“Hayatımda bir şey yapacaksam bu Çalıkuşu olmalı" diyerek, 16 yaşlarında bu eseri yapmaya karar verdiğini ifade eden Çimenciler, "Hayalimi 20 yıl sonra hayata geçirdim. Daha önce 6 yıl kapalı gişe oynayan eseri, Mersin'de, Van'da hayatını kaybeden 63 öğretmen anısına sahneleyeceğiz." şeklinde konuştu.
Van'da görev yapan genç öğretmenleri, Kurtuluş Savaşı sırasında Anadolu'da öğretmenlik yapan eserdeki baş karakter Feride’ye benzeten Çimenciler şöyle devam etti: "Van'da hayatını kaybeden genç ve idealist öğretmenler bir daha geri gelmeyecek. Hayatını kaybeden gencecik bu öğretmenler anılsa da yetmeyebilir. Ancak bu eseri hayatını kaybeden öğretmenlere adamamız, en azından duygu ve saygı açısından güzel bir örtüşme olacak."
Balenin Türk sanat müziği ile buluşmasının ise Türkiye'de ve dünyada ilk olduğuna dikkat çeken Çimenciler, ''Böyle bir çalışma hiç yapılmamıştı. 2003'te eseri hazırlarken 'böyle bir şey olabilir mi?' diye düşünmüştüm. Bir gören bir daha geldi gördü. 6 sene kapalı gişe oynadı. Şimdi aynısını Mersin'de diliyorum'' ifadelerini kullandı.
MDOB Müdürü ve Sanat Yönetmeni Hasan Alptekin ise eseri depremde hayatını kaybeden öğretmenler için sahnelemekten onur duyacaklarını ifade etti.
Mersin Devlet Klasik Türk Müziği Orkestrası eşliğinde Kültür Merkezi'nde 24 Kasım'da prömiyeri yapılacak eserin galası 1 Aralık'ta gerçekleştirilecek.
Öte yandan Ardahan'ın Çıldır ilçesine kız talebe yurdu yapılması ve kardiyoloji çocuk makinesi alınması için ve engelli sporcular yararına temsilleri gerçekleştirilen eserde, aralarında Rahmi Bey ve Veli Dede Efendi'nin eserlerinin yer aldığı derlemeler bulunuyor.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz