Yaprak KOÇER/ÇARŞAMBA Samsun'un Çarşamba İlçesi'ne 15 kilometre uzaklıktaki Kumköy İlkokulu'nun 'müdür yetkili' sınıf öğretmeni 33 yaşındaki Dilek Livaneli, 6 yıldır bulunduğu okulda yaptığı çalışmalar sonucunda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Samsun'da 2012’de 'Yılın mesleğinde fark yaratan öğretmeni' seçildi. Okulun iç donanımı ve fiziki şartlarını tamamen yenileyen Livaneli, sosyal içerikli projeler hazırlayıp 14 öğrencisine ilkleri yaşattı. Yaptığı çalışmalarla fark yaratan Livaneli, Hint asıllı iş adamı Sunny Varkey’in eğitim alanında projeler geliştirmek amacıyla kurduğu ve onursal başkanlığını ABD eski Başkanı Bill Clinton’ın üstlendiği Varkey Gems Vakfı Yarışmada dereceye girmesinin ardından çalışmaları kamuoyunda geniş yer bulan Livaneli, Türkiye İhracaatçılar Meclisi tarafından İzmir İnovasyon Haftasında ‘Sıradışı kadın’, Turkcell Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye’yi Büyüten dört kadından biri, Sabancı Vakfı tarafından ise fark yaratan eğitimci olarak seçildi.
Livaneli’ye kazandığı başarı sonrasında Türkiye’nin dört bir yanından destek geldi. Yapılan bağışlarla köy kadınlarının istihdam edilmesi için ‘saya atölyesi’ kurdu. Son olarak ise Türkiye’de ilk defa birleştirilmiş sınıf sistemiyle eğitim veren bir köy okuluna interaktif eğitim sınıfı oluşturuldu. Zorlu Vakfı ve Avusturya'daki Samsunlular Derneği’nin desteğiyle okula etkileşimli akıllı tahta her öğrenciye bir laptop alındı. Yine hazırladığı Anne Çocuk Elele Projesi'ni hayata geçirip 12 kadın ve 18 çocuğu ilk kez uçağa bindirip kapsamlı bir İstanbul gezisi yapmalarını sağladı.
Dilek Livaneli son olarak öğrencilerinin İngilizce eğitim alması için harekete geçti. Kaymakamlığın desteğiyle 'Bu Dünya Hepimizin Projesi' kapsamında yaptığı girişimler sonrasında yurt dışındaki eğitmenlerle irtibata geçti. Görüşmeleri sonrasında Rusya'dan Olga Nazarova, Fransa'dan Marie Matussiere, Güney Kore'den Yunie Nam gönüllü olarak İngilizce eğitimi vermek üzere geçen 29 Mayıs’ta Samsun’a geldi. 3 yabancı eğitmen, Kumköy İlkokulu’nda birleştirilmiş sınıfta eğitim gören öğrencilere İngilizce öğretmeye başladı. Köyde yaşayan ailelere misafir olan eğitmenler, Türkiye’deki köy hayatını da yaşamaya başladı.
Yabancı eğitmenlerin okulların kapanacağı 14 Haziran’a kadar öğrencilere İngilizce eğitim vereceğini belirten Livaneli, "Kumköy halkı ve öğrencileri için dünyanın üç farklı ülkesinden 3 farklı gönüllü eğitimciler çağırıp köyde İngilizce kamp başlattım. Fransa, Rusya ve Güney Kore’den gelen genç eğitimciler köyde kalıyorlar. Her gece farklı bir ailede konaklayan eğitimciler, kültürel anlamda köy halkıyla kaynaşma ve iletişim sağlıyorlar. Bu projenin hayata geçmesi dolayısıyla çok mutlu oldum. Amacım dil, din, ırk ayrımı gözetmeksizin insanı insan olduğu için sevme, kabullenme gibi düşünceleri insanların hissetmesini sağlamak. Köye misafirlerin gelmesi köyde iletişim anlamında farklı bir hava estirdi. Eğitmenlerin gönüllü olarak gelmeleri de köy halkını çok etkiledi. Eğitimlerlerimiz çocuklara İngilizce öğretirken bizden de Türkçe öğrenmeye başladılar. Kültürler arası diyalogda sağlanmış oldu. Bu proje sayesinde misafirlerimiz gidip kendi ülkelerinde de bizi anlatacaklar" diye konuştu.
Olga Nazarova, Türkiye'ye ilk defa geldiğini belirterek, çok mutlu olduğunu söyledi. Türk insanının çok canayakın olduğunu dile getiren Yunie Nam ise Kumköy İlkokulu'ndaki çocukların çok iyi bir öğrenim patonsiyeline sahip olduklarını belirtti. Marie Matussiere da Kumköy'e geldiği için çok memnun ve mutlu olduğunu ifade etti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz